Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Атанас Славов: Изчистването на избирателните списъци не е въвеждане на ценз

Бюрото за контрол на СРС до голяма степен е неутрализирано като независим орган, смята конституционалистът

Атанас Славов
Снимка: БГНЕС

„Конституцията не предвижда въвеждането на каквито и да е цензове. Ограничаването на избирателното право на гражданите, които не са си платили данъците, е вид ценз. То ни връща в 19 век, не е част от нашата демократична традиция и за мен е немислимо.“ Това каза в интервю за БНР Атанас Славов, преподавател по конституционно право и депутат от „Демократична България“ в 45-ото Народно събрание. Той коментира въпроса дали изчистването на избирателните списъци от лица, които не плащат своите данъци в страната, е вид ценз.

Не става дума за ограничаването на избирателните права на гражданите, категоричен е Славов, който се позова на стенограмата от заседанието на Министерския съвет. Изчистването на избирателните списъци е нещо съвсем различно, подчерта той.

Конституционалистът поясни, че интегрирането на базите данни, което е било обсъждано от служебното правителство, има за цел да не се злоупотреби с правото на глас на хората, които не живеят в страната, защото има такива данни:

Някой вместо тях гласува на изборите и това се отчита като резултат.“

Основната дилема сега е по отношение на лицата, живеещи по настоящ адрес – как по-гъвкаво и по-достъпно да се уреди тяхното гласуване, посочи Атанас Славов

в предаването „Преди всички“.

По казуса с подслушването Славов изтъкна, че има много начини да бъдат заобиколени законовите процедури и да се стигне до определено лице.

Относно независимостта на Бюрото за контрол на СРС преподавателят изтъкна, че то до голяма степен е било неутрализирано като независим орган.

„Виждаме за пореден път как специалните служби са били използвани политически в частен интерес. Ясно е, че тези служби са били използвани за политически поръчки“, заяви той.

Трудно могат да бъдат унищожени всички следи, допълни още Славов, запитан може ли да бъде заличена информацията за проведени подслушвания.

„Аз считам, че този път ще има разкрития.“

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Германски политици с критики към екоактивистите, блокирали летището в Мюнхен

Политици от различни партии в Германия реагираха с остри критики на блокадата на летището в Мюнхен от екоактивисти днес. Рано сутринта група протестиращи проникнаха на летището и създадоха проблеми на трафика. 60 полета от и до летище Мюнхен бяха отменени или се забавиха днес заради протестната акция на екоактивисти от движението "Последното..

публикувано на 18.05.24 в 18:07
Унищожена при израелски въздушен удар къща в бежански лагер в Рафах, 27 февруари 2024 г.

Израел ликвидира в Рафах един от командирите на "Ислямски джихад"

Израелската армия ликвидира при въздушен удар един от командирите на "Ислямски джихад" в източната част на град Рафах, съобщи военната пресслужба. 28 палестинци, сред които жени и деца, са били убити при друг въздушен удар по градчето Бейт Лахия в северната част на Газа.  От Тел Авив заплашиха с още по-твърди действия спрямо "Хамас", след като бяха..

публикувано на 18.05.24 в 17:53
Роберт Фицо

Словашкото правителство с положителна прогноза за възстановяването на премиера Фицо

От словашкото правителство дадоха положителна прогноза за възстановяването на премиера Роберт Фицо, който беше прострелян на 15 май и вчера отново беше опериран в болницата в Банска Бистрица. Простреляха словашкия премиер Роберт Фицо Същевременно беше подчертано, че състоянието на Фицо остава сериозно.  Роберт Фицо отново е опериран,..

публикувано на 18.05.24 в 17:32
Регионален исторически музей

Музеят в Смолян отбелязва 20 години от гибелта на алпиниста Христо Христов на Еверест

Регионалният исторически музей в Смолян отбелязва 20 години, откакто смолянският алпинист Христо Христов изкачва Еверест, преди да намери смъртта си под върха. Освен прожекция на филм за експедицията, са организирани изложба с рисунки и скулптури - дело на Христо Христов, както и рецитал в негова памет:  "Минаха толкова години, а мъката на..

публикувано на 18.05.24 в 17:12
Шолц в град Клайнблитерсдорф

Шолц посети наводнените райони в провинция Саарланд

Германският канцлер Олаф Шолц посети днес наводнените райони в провинцията Саарланд на границата с Франция. Проливни дъждове причиниха рекордни наводнения там в последните два дни. Дъждове и мощни бури в Южна Германия Шолц посети град Клайнблитерсдорф заедно с министър-председателя на Саарланд Анке Релингер, за да се запознае със..

публикувано на 18.05.24 в 17:06

Детско карнавално шествие премина по улиците на Габрово

Детско карнавално шествие премина по улиците на Габрово. Празникът в града на хумора продължава през целия ден със забавления за всички възрасти. Довечера в 6 часа потегля пъстрото дефиле, което ще покаже на какво и на кого се смеят габровци.  Преди голямото карнавално шествие - най-дългоочакваното събитие в града на смеха, по улиците на..

публикувано на 18.05.24 в 16:44

Нов храм отвори врати в с. Крапчене

За първи път хората от село Крапчене чуха камбанен звън. За тях това е голям празник. Новоизграденият Божи дом е посветен на "Св. Великомъченик Димитър". Освещаването на храма бе извършено от Видинския митрополит Даниил: "Благодарим на Бога за това велико събитие и за този голям празник, защото тези хора, които са се обърнали и от сърце са..

публикувано на 18.05.24 в 16:24