Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министърът на икономиката изслушва членовете на Надзорния съвет на ББР

Министърът на икономиката Кирил Петков
Снимка: БГНЕС

Членовете на Надзорния съвет на Българската банка за развитие (ББР) ще бъдат изслушани от министъра на икономиката Кирил Петков за мотивите, с които осем фирми са получили кредити за близо един милиард лева.

Мнозина експерти сигнализираха, че по този начин се нарушава правилникът на банката и се усъмниха дали кредитите ще бъдат върнати.

Основната цел на Българската банка за развитие е да кредитира малкия и среден бизнес, тъй като в много случаи именно тези компании биха се срещнали с трудности за набиране на капитал през търговските банки.

В интервю за БТВ министърът на икономиката Кирил Петков обаче съобщи:

„Първите 8 кредита към 8-те най-големи клиента на тази банка са за 946 милиона, четири от тези осем, когато човек отиде в журналистическите разследвания, които има доста за тях, се вижда, че има недиректна връзка с г-н Пеевски“

В предаването „Неделя 150“ финансовият министър Асен Василев изрази притеснение и по друг казус:

„Има фирми, финансирани от Българската банка за развитие, които са в списъка с длъжници на НАП и тук говорим за над 20-30 милиона“, каза Василев, без да уточни кога са натрупани тези задължения – преди или след кредитирането, както и дали част или всички упоменати дългове са на осемте компании, анонсирани от Петков или не“.

Членовете на Надзорния съвет Митко Симеонов и Велина Бурска ще докладват преди Стамен Янев – председател на Надзорния съвет на банката в ролята си на зам.-министър от кабинета „Борисов 3“ и след това върнат начело на Агенцията за инвестиции.

„Много а важно да има приемственост. Не може всеки ден да говориш с някой друг, когато става дума за правителството. За мен беше важно да покажа, че точно заместник-министъра на инвестициите, който отговаряше не само за инвестициите, но и за индустриални зони, продължава“, обясни икономическият министър, но не коментира ролята на Стамен Янев в банката за развитие.

Вчера Петков смени Одитния комитет на банката, а още миналата седмица анонсира, че специална комисия ще направи проверка.

Мнозина експерти призоваха да се разкрият обстоятелствата около тези кредити и да се постави лимит на максималната възможна сума за заем, за да се избегне повторение на казуса.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Пожарникари гасят пожар в крайбрежния град Нафплио, Пелопонес, Гърция, 12 юли 2023 г.

Разраства се пожарът на полуостров Пелопонес

Разраства се пожарът на полуостров Пелопонес, където загинаха двама доброволци. Има жертви на туристи влезли в морето при силен вятър. Продължава да гори пожарът в северната част на полуостров Пелопонес в района на Коринт. От силният вятър огненият фронт е 32 километра. И тази нощ властите извършиха евакуация на жителите на  още три села...

публикувано на 01.10.24 в 08:29
Храмът в с. Завой

Храмът "Покров на Пресвета Богородица" в село Завой ще бъде осветен от Сливенския митрополит

В ямболското село Завой днес ще бъде осветен новоизграденият с дарения православен храм “Покров на Пресвета Богородица“. Службата ще води Сливенският митрополит Арсений. Православната църква чества Покров на Пресвета Богородица Градежът на храма  започва през 2002 г. – основният камък е положен от покойния вече Сливенски митрополит..

публикувано на 01.10.24 в 08:07

ЦИК показва бюлетината за вота, правят и демонстрация на машинното гласуване

От Централната избирателна комисия ще представят бюлетината, с която ще се гласува на извънредните парламентарни избори на 27 октомври. Ще бъде направена и демонстрация на машинното гласуване. Във вота за народни представители ще участват 28 партии и коалиции, като поредността им в бюлетината беше определена от Централната избирателна..

публикувано на 01.10.24 в 08:03

Насилие на работното място: КНСБ настоява за ратифициране на Конвенция 190

" Мълчанието първо трябва да се наруши от държавата. Тя трябва да предприеме ход за ратифициране на Конвенция 190.  Това нейно мълчание е неприемливо на фона на този траен проблем с насилието и разширяването на насилието в сферата на труда. КНСБ ще положи всички усилия, за да насърчи държавата за това, за да се вземат по-адекватни законодателни мерки..

публикувано на 01.10.24 в 08:02

Българинът чете новинарско съдържание от социалните медии над средното ниво за ЕС

Технологичната революция се оказа разрушителна за традиционния медиен пазар . Това отбеляза в интервю за БНР Мария Стоянова, анализатор в правната програма на Центъра за изследване на демокрацията Българинът консумира новинарско съдържание от социалните медии над средното ниво за ЕС , посочи тя. В нашата част на Европа, на..

публикувано на 01.10.24 в 08:02
Илияна Йотова

Йотова – гост на официално откриване на академичната учебна година на СУ

Вицепрезидентът Илияна Йотова ще бъде гост на официално откриване на академичната учебна година на Софийския университет -  заедно с председателя на Народното събрание Рая Назарян и служебният министър на образованието и науката проф. Галин Цоков . Академичната учебна година ще бъде открита официално днес и в Пловдивския университет ...

публикувано на 01.10.24 в 07:55

Православната църква чества Покров на Пресвета Богородица

Православната църква чества днес празника Покров на Пресвета Богородица. Почита се явяването на Божията Майка в Константинопол през първата половина на 10-ти век. Тогава тя коленичила в храм с молитва, свалила покрова си и го простряла над хората за тяхна защита. Българският патриарх и Софийски митрополит Даниил ще оглави Света литургия..

публикувано на 01.10.24 в 07:52