Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Асад започва четвърти мандат като президент на Сирия

| обновено на 28.05.21 в 17:53
Башар Асад
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Башар Асад започва четвърти седемгодишен мандат като президент на Сирия, след като получи малко над 95 процента от гласовете на президентския вот при избирателна активност 78,6%. Западните страни заявиха, че сирийските избори не са "нито свободни, нито справедливи".

Изборите бяха проведени в районите, контролирани от правителството на Асад, които са около две трети от сирийската територия, както и в някои сирийски посолства в чужбина. 

Правото на глас са упражнили 14 200 000 сирийци. 8 000 000 души от останалата част на страната не са гласували, както и повече от 5 000 000 бежанци. Опозицията определи вота като "фарс", а голям протест срещу изборите се състоя в контролираната от бунтовниците провинция Идлиб.

Сирия е разтърсвана от десетгодишен конфликт, избухнал след правителството упражни сила срещу демонстранти на мирен протест за демокрация.

След последните избори през 2014 година, сирийската армия, с подкрепата на руските въздушни удари и ирански милиции, си възвърна контрола върху големите градовеОбширни части от страната обаче остават в ръцете на бунтовници, джихадисти и формирования под кюрдско командване, а политическо решение на конфликта не се очертава.

55-годишният Башар Асад е президент на Сирия от 2000 година, след като пое управлението от своя баща Хафез Асад, ръководил страната повече от четвърт век. Посланието му по време на предизборната кампания беше "Надежда чрез работа", като по този начин държавният глава представи себе си като архитект на възстановяване в раздираната от война арабска държава. 

Междуособиците в страната започнаха през 2011 г., когато под влияние на Арабската пролет в Дамаск се проведоха демонстрации с искане за промяна, припомня Франс прес. Асад нареди смазване на протестите, които преминаха в гражданска война

Досега военните действия са отнели живота на 388 хиляди души, а половината население беше изселено от домовете си. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Башар Асад

Президентски избори в Сирия, Асад ще има двама конкуренти

Сирийският президент Башар Асад ще има двама опоненти на президентския вот, насрочен за 26 май, съобщи "Франс прес". Конституционният съд на Сирия отхвърли 48 кандидати и допусна само Махмуд Марей от така наречената "толерирана" опозиция и доскорошния..

публикувано на 03.05.21 в 22:30
Президентските избори в Сирия

Сирия избира президент

Избирателните секции в Сирия отвориха врати за днешните президентски избори, на които се очаква сегашният държавен глава Башар Асад да спечели четвърти мандат, предаде Ройтерс. Освен Асад, кандидати са и Махмуд Ахмед Мерий от вътрешната опозиция и..

публикувано на 26.05.21 в 10:09

Започна ваксинирането в Северозападна Сирия

Започна ваксинирането в Северозападна Сирия, където рискът от пандемията е много висок поради хуманитарната криза и недостига на ваксини, съобщава Ройтерс. За 4 милиона души, които живеят в районите под контрола на сирийските бунтовници, засега са..

публикувано на 01.05.21 в 18:54
Владимир Путин и Башар Асад

Сирия се готви за президентски избори през май

Сирия подготвя провеждане на президентски избори през май, съобщиха информационните агенции. Това е заявил сирийският лидер Башар Асад в хода на телефонен разговор с руския си колега Владимир Путин, съобщи пресслужбата на Кремъл. Двамата..

публикувано на 26.04.21 в 13:48
Башар Асад

Асад започва четвърти мандат като президент на Сирия

Башар Асад започва четвърти седемгодишен мандат като президент на Сирия , след като получи малко над 95 процента от гласовете на президентския вот при избирателна активност 78,6%. Западните страни заявиха, че сирийските избори не са "нито..

обновено на 28.05.21 в 17:53
ВИЖТЕ ОЩЕ

Във Велико Търново започва фестивалът на куклените театри "Лято, кукли и приятели"

Във Велико Търново от днес започва фестивалът на куклените театри "Лято, кукли и приятели".  До края на август на откритата сцена безплатно ще бъдат представени български и международни детски спектакли.  БНР е медиен партньор. 22 детски куклени..

публикувано на 01.06.24 в 09:30
Широка лъка

В Широка лъка започва националния фолклорен конкурс

Смолянското село Широка лъка се готви да посрещне млади певци, музиканти и танцьори, които са се записали за участие в Националния фолклорен конкурс, който ще се проведе днес и утре. Организатор е Националното училище за фолклорни изкуства...

публикувано на 01.06.24 в 08:56

Откриват първото издание на маратона Zlatograd Bike n’Run

Днес ще бъде открито и първото издание на маратона Zlatograd Bike n’Run. Над 250 състезатели от България, Гърция, Румъния, Испания, Великобритания са регистрирани за участие. Сред състезателните дисциплини е включен и дуатлон - 44 км..

публикувано на 01.06.24 в 08:51
Минало издание на инициативата „Подкрепи една мечта“

Продължава събирането на средства в инициативата "Подари една мечта"

Продължава набирането на средства в инициативата на президента "Подкрепи една мечта". До момента са събрани близо 90 хиляди лева от дарения.  Средствата са за стипендии за младежи, настанени в приемни семейства и в Центрове за настаняване от семеен..

публикувано на 01.06.24 в 08:32
Концлагер Белене

Организират поклонение в памет на жертвите на комунистическия жертви в "Белене"

Инициативна група организира поклонение в памет на жертвите на тоталитарния комунистически режим в бившия концлагер "Белене" - на бившия Втори обект на дунавския остров Персин. Почитането на жертвите на комунистическата диктатура е..

публикувано на 01.06.24 в 08:21

Отбелязваме Международния ден на детето, в Благоевград ще има пътешествие "По пътя на героите"

На 1 юни отбелязваме Международния ден на детето.  Празникът води своето начало от Световната конференция по въпросите на детското здраве, състояла се в Женева преди близо век. През 1950 години 1 юни за първи път е честван едновременно в 51 страни..

публикувано на 01.06.24 в 08:10

С тържествен митинг - заря Враца отбелязва 148-годишнината от подвига на Ботев и четата му

С тържествен митинг - заря тази вечер във Враца ще бъде отбелязана 148-мата годишнина от подвига на Христо Ботев и неговата чета. Очаква се слово да поднесе президентът Румен Радев. Денят на почит ще започне с панихида за Ботев и четата му..

публикувано на 01.06.24 в 07:59