Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министърът на отбраната сезира прокуратурата за нарушения в обществени поръчки

| обновено на 03.06.21 в 18:40
Служебният министър на отбраната Георги Панайотов
Снимка: БГНЕС

Служебният министър на отбраната Георги Панайотов съобщи, че прокуратурата е сезирана за нарушения при обществени поръчки във ведомството.

Той посочи също, че ще търси отговорност от служителите на „Военна полиция“ по случая на влизането на американски военни в частна собственост до летище Чешнегирово.

„Има двама отговорни офицери, които не са докладвали. Защо не са докладвали за мен е наистина е скандално – това тепърва се проверява вече от органите на прокуратурата и от инспектората на Министерството на отбраната. Аз смятам, че отговорните трябва да понесат наказания, при това сериозни наказания“, каза служебният министър на отбраната.

Министърът на отбраната съобщи за инцидент с курсанти от Националния военен университет във Велико Търново, тренирали парашутни скокове на летище Чешнегирово.

Единият е в реанимацията на болница „Свети Георги” в Пловдив. Старши сержант Пресиян Първанов от военния университет във Велико Търново е претърпял животоспасяваща операция заради тежка черепно-мозъчна травма. Мъжът е пострадал, след като е трябвало да помогне на заплетен в клоните на дърво парашутист.

Служебният министър Георги Панайотов уточни, че "клон на дърво е ударил момчето и той е получил тежка черепно-мозъчна травма":

"Опериран е в Пловдив, защото не е било възможно неговото транспортиране във ВМА-София".

От министерството уточниха, че друг парашутист е с фрактура на десния крак. Той се е сблъскал при скок в свой колега. Военнослужещият е транспортиран до ВМА София.

Георги Панайотов каза, че е дал на прокуратурата и на Държавната финансова инспекция направени поръчки в периода 2018-2019 г. Близо 90% от сделките са били осъществяване директно, без търг, имало е и 100% предварително заплащане.

„Което означава, че Министерството на отбраната е кредитирало частни фирми с публични средства“, каза министърът.

В някои от договорите не са били залагани срокове за откриване на строителна площадка. Сред направените поръчки има такива за ремонт на „Граф Игнатиево“ – базата, където се очаква да бъдат настанени новите Ф-16.

Министърът на отбраната каза, че в момента продължава изпълнението на договорите за доставката на новите изтребители и новите кораби.

Панайотов допълни, че корабите са  купени, но без боеприпаси. Това би струвало между 500 милиона и един милиард лева.

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов обясни, че няма как да се планира купуване на боеприпаси, преди да е ясна конфигурацията на двата кораба.  

„Започват да се изготвят технически спецификации. До получаването на първия кораб през 2025 г. през 2025 г. процесът по придобиване на боеприпаси ще върви паралелно“.

Министър Панайотов допълни, че няма решение машините по проекта за Сухопътни войски да се правят в „ТЕРЕМ“. Подобно предложение беше направено в края на мандата на предишното правителство. Служебният министър каза, че е говорил с една от фирмите, която спечели спрения вече търг. И обясни че причината за по-високите цени и на двете компании са били зарази „променяни 7 път изискванията от наша страна“.

„Близо 90 спецификации са видоизменени. Договорът е съдържал клауза за преждевременно прекратяване от наша страна, което ги е накарало да сложат т.нар. буфери“, каза Панайотов.

Репортаж на Добромир Видев в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

Снимка: Добромир Видев



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Градушка като яйце и ябълка в Трудовец

Изкоренени дървета и паднали клони има на много места в Ботевград вследствие на падналата там в късния следобед градушка с размери от яйце до ябълка. Силна градушка в Ботевград и околните села За това съобщават местни информационни сайтове.  Освен изпочупени стъкла на коли и прозорци на сгради и щети по покриви има и скъсани кабели от..

публикувано на 13.06.24 в 20:20

Огромна част от пожарите в сухи треви и храсти се дължат на човешка дейност

Само 2 процента от пожарите в сухи треви и храсти се дължат на природни явления, останалите са причинени от дейността на хората. Това показва направеният от Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението“ анализ, съобщиха от ОДМВР в Перник. От началото на годината в Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на..

публикувано на 13.06.24 в 19:36

На 24 юни БНБ провежда аукцион за тригодишни ДЦК за 200 млн. лева

На 24 юни Българска народна банка ще проведе аукцион за продажба на лихвоносни съкровищни облигации  за 200 млн. лева със срочност три години, съобщава БНБ. Книжата са от отворен тип с фиксиран лихвен процент от емисия с номер BG 20 300 24 116/17.04.2024 г. с падеж 17 април 2027 г. при 3 на сто годишен лихвен процент. Това е петият аукцион,..

публикувано на 13.06.24 в 19:34
Централната банка на Руската федерация, Москва, архив.

В Русия борсовият курс юан-рубла ще задава траекторията и за другите валутни двойки

Московската борса прекрати всякакви търгове с щатски долари и евро, след като попадна под новия пакет от американски и британски санкции. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков увери, че Централната банка на Русия може да осигури стабилността на валутните пазари. На Московската борса спират да работят с щатски долари и евро На фона на новите..

публикувано на 13.06.24 в 19:31

Цветелина Димитрова: Районът на Ботевград не е защитен от градушки

Районът на Ботевград не е защитен от градушки, обясни Цветелина Димитрова - ръководител на главната дирекция "Технически оперативни дейности" в Изпълнителната агенция за борба с градушките: "Нито с ракети, нито със самолети защитаваме Ботевград. След Ботевград облакът стана мощна суперклетка. В момента точно на юг от Ловеч е много тежко положението...

публикувано на 13.06.24 в 19:00

"Хизбула" атакува с дронове и ракети Северен Израел

Подкрепяната от Иран ливанска групировка "Хизбула" обяви, че е обстрелвала днес с ракети и с дронове шест израелски военни обекта едновременно - най-мощното нападение от октомври миналата година, когато избухна войната в ивицата Газа между Израел и палестинската групировка "Хамас". С "ескадрони от дронове камикадзе", се казва в съобщението на "Хизбула",..

публикувано на 13.06.24 в 18:50
В Атина, 13 юни 2024 г. Температурите остават много високи в цяла Гърция на 13 юни, на много места надвишаващи 40°  по Целзий.

Горещата вълна в Гърция продължава, на о-в Крит температурата надвиши 44°C

Горещата вълна в Гърция Продължава и днес . На остров Крит температурата премина 44 градуса. Гореща вълна в Гърция Африкански прах с много високи температури покри днес Гърция. На Крит, Спарти, Тива високите температури създадоха задушлива атмосфера с влошено качество на въздуха. Властите взеха изключително строги мерки по опазване здравето на..

публикувано на 13.06.24 в 18:43