Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Ангел Димитров: Беше затегнат възелът на неразбирателството с колегите от РСМ

Има намек за отстраняване на оценката за работата на Комисията от междуправителствените разговори, смята той

Проф. Ангел Димитров
Снимка: БГНЕС

"На последната ни среща беше затегнат символичният възел на неразбирателството с нашите колеги от РСМ". Това каза проф. Ангел Димитров, съпредседател на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователни въпроси между България и Република Северна Македония, той е и първият посланик на България в Скопие след обявяването на независимост на страната от Югославия. 

Проф. Димитров подчерта, че участниците от РСМ в Комисията демонстрират нежелание да се водят конкретни разговори по конкретни теми с конкретни аргументи:

"Всичко при тях напоследък се свежда до общи думи и теоретични рамки, в които конкретното го няма. Затова няма и академична дискусия и възможност да се стигне до някакво решение".  

По думите му има намек за отстраняване на оценката за работата на Комисията от междуправителствените разговори:

"Нещо, което е в противоречие с Договора за приятелство и добросъседство между България и Република Северна Македония".

Историкът посочи, че в прочита на македонските му колеги има "изместване от нормалния образователен подход, при който трябва да бъдат представени всички гледни точки на различните участници в събитието, ако автентичните документи позволяват това":

"Говорим за Средновековието. Но при тях има изместване на акцента към някакво политическо право да имаш свой разказ, който е възможно да не е достоверен, но да е донякъде приемлив. ... Това, от тяхна страна, се превръща в един манифест на неразбирателството, на невъзможността да се достигне до някаква промяна в интерпретацията на миналото и в неговото представяне в образованието. Това е сериозен проблем".

Според дипломата има опит за внушение от страна на македонски историци, че в България има натиск върху Комисията, което не е вярно, категорично подчерта той. 

"Откривам логически пукнатини в политическото отношение на страни от ЕС към българската позиция и към състоянието на желаната интеграция на Западните Балкани - конкретно РСМ и Албания. ... Точно страните, които допреди година-две бяха категорично против разширяването на ЕС, президентът Макрон беше между тези политици, сега насочват упреци, че България едва ли не спъва процеса на разширяването", коментира той и уточни, че е нелогично да се възприема, че автоматично ще настъпи промяна в нагласите в РСМ със започването на процеса на преговори с ЕС, без да бъдат дадени никакви гаранции, че ще има такива промени.

Проф. Ангел Димитров посочи, че не е България тази, която спира РСМ по пътя към ЕС, а те сами се спират, като "продължават да живеят със странната идея да направят от проблематичното си минало аргумент за безоблачно бъдеще, в което да твърдя, че са нови, но не са се променили".

Той изказа надежда на следващото заседание на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователни въпроси между България и Република Северна Македония, което ще е след 4 месеца, да бъде направена крачка напред.

По македонско настояване следващата среща на комисията ще бъде през октомври.

Вчера американският държавен секретар Антъни Блинкън разговаря с президента Румен Радев и стана поредният западен политик, който изрази "очакване за ускоряване на европейската интеграция на Северна Македония".

Интервюто на Деян Йотов с проф. Ангел Димитров в предаването "Събота 150" можете да чуете от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Проф. Тодор Галунов:

Проф. Тодор Галунов: Политическият елит е длъжен да постави националния интерес пред партийния

Идеята за празния хладилник измества изцяло политическите идеи, това е битовизиране на политика. Тичане от избори на избори разрушава самото занимание с политика. Това коментира политологът проф. Тодор Галунов в предаването "Нещо повече" на БНР. "В момента действащият политически елит има своя шанс да докаже, че сегашната система е..

публикувано на 28.10.24 в 17:34

ГЕРБ-СДС си върна лидерството в област Смолян

Първа политическа сила в Смолян е ГЕРБ - СДС, за която са гласували 31,32% от избирателите. На второ място е Алианс за права и свободи (АПС) – 22,66%, ДПС - Ново начало заема третото място 10,72%. На по-малко от пет десети от процента ПП ДБ са четвърти. Следват "Възраждане" със 7,79%, "БСП - Обединена левица" – 6,09%, "Има такъв народ" –..

публикувано на 28.10.24 в 17:34

Повече от половината РИК вече са предали в ЦИК изборните си книжа

Повече от половината районни избирателни комисии (РИК) вече са предали в ЦИК изборните си книжа. За повторно въвеждане на данните са предоставени протоколите от 16 от всичките 31 РИК. ЦИК започна повторната обработка на резултатите от вота Един от първите пристигнали беше председателят на комисията за 17-ти район Пловдив-област Янко..

публикувано на 28.10.24 в 17:11

Температурен рекорд отчетоха в Монтана

Рекордно висока температура от 27 градуса е измерена днес в Хидрометеорологичната станция в Монтана. От 50 години, откакто се води статистика, това е и най-висока температура отчетена за 28 октомври. Преди година на този ден са измерени 24 градуса, а най-ниската е била минус 5 градуса през 1988 година. И утре синоптиците очакват високи..

публикувано на 28.10.24 в 17:01

"ДПС - Ново начало" е втора политическа сила в област Благоевград

Коалицията на Делян Пеевски "ДПС - Ново начало" е втора политическа сила в област Благоевград, но разликата с ГЕРБ е над 11 процента. Това показват данните при 100% обработени протоколи от извънредните парламентарни избори. Двама кметски синове влизат с преференции в следващото Народно събрание. Седем партии и коалиции преминаха..

публикувано на 28.10.24 в 16:59
Виктор Орбан

Унгарското правителство провежда допитване за отношенията с ЕС, Русия и Китай

Унгарското правителство днес започна нова национална консултация срещу "търговската война“, която според него Брюксел води срещу Китай и Русия, десет дни преди срещата на върха на ЕС в Будапеща, предаде "Франс прес". Премиерът националист Виктор Орбан, който се стреми към отваряне към Изтока, засили връзките на централноевропейската страна..

публикувано на 28.10.24 в 16:48
Атанас Радев

Атанас Радев: Очакването на проект на президента е като викане на неволята

Очакването на проект на президента е като викане на неволята . Това каза пред БНР политологът Атанас Радев и добави: "В общественото пространство започва много се тръби, че чакаме 2025 - 20226 г. да слезе президентът Румен Радев, че той ще оправи нещата. Това някак си е викане на неволята. Коалиционната култура няма да се оправи, когато се появи..

публикувано на 28.10.24 в 16:46