С изпълнения на детския танцов ансамбъл „Кацандонис“ от Карлово и на "101 каба гайди" беше сложено началото на националния събор на овцевъдите:
„Константин Анастасов съм, традициите ги пазим като спазваме всичко, да танцуваме добре, да няма грешки и да печелим всяка година“.
За първи път на събора на овцевъдите е обособена етно зона „Чифликъ“, където се пресъздава селският двор от миналия век. Българските традиции пазят и показват Хотнишките баби:
„Поддържаме ги, стараем се да ги поддържаме. Трудно е, младите много не им допада“.
„Чепкаме, предем, месим, всичко можем. И овце има в нашето село, има от къде да се вземе вълна“.
„Ей този дух, който го има българинът, душата, сърцето да има нещо вътре, не идва ли от вътре, нищо не става“.
Душата и сърцето си дават бабите от Югозападна България, които представят характерни регионални ястия в кулинарната зона „В търсене на изгубения вкус“:
„Баба Дешка от Разложко съм. Представяме най-вкусните и най-обичаните ястия - пататници, клинове, баници, чевермета. Много често казвам - ние сме пазители, но, ако няма ценители, няма как да се случват нещата. България ще я бъде, няма да се затрием. Ние като народ сме кощав (костелив) народ и ще ни бъде“.
От 25 години Мина Варджиева се занимава с животновъдство и производство на сирене и кашкавал по старинни рецепти. На събора майсторката демонстрира как се произвежда парен кашкавал от овче мляко:
„За да стане това нещо, се изисква съчетание на мляко, което както някога е било, пасищно животновъдство и на умения и знания, които се загубват с хората. Имат желание младите да се учат, но тези умения се създават в ранна детска възраст, да разбираш животните, да познаваш животновъдството, да познаваш самото мляко. Ще направим един ръчен кашкавал от овче мляко. От 6 литра мляко се получава един килограм кашкавал. Кашкавалът трябва да зрее минимум 60 дни, да формира вкус и аромат. Тежка технология е ръчният кашкавал, всичко се прави на ръка, от вкарването на млякото до месенето на ръка“.
До майсторката на парен кашкавал е всепризнатият родопски майстор на сирене Салих Паша от смолянското село Бориково, запазил вековната традиция на производството на бито сирене, но споделя, че на душата му е болно, заради обезлюдяването на селата:
„Нещата как да се случват, те изгониха хората от селата, няма кой, нямаш пазар за продукцията и отиваш „на кино“. Иначе това е традиция, която векове наред са я спазвали нашите предци. Преди се е правило в Балкана, до овцете, не тука на събора. Където са овцете, там е и мандрата. Задължително трябва да има вода. Доиш и директно започваш да работиш. Мяховото сирене специално няма термична обработка и не се използва химия. Тук е вълнен парцал и коприва. С копривата се мият съдовете, тя обира мазнината и край. Аз правя брънза и бито сирене. На битото сирене ми викат мяхово“.
На фермерския пазар на събора производители на сирене и кашкавал от малки мандри предлагат продукцията си, която е на цени от 15 до над 30 лева за килограм. Йордан Димитров от град Твърдица е затворил преди няколко години цикъла и към стадото, което отглежда от 15 години, е направил мини мандра, в която преработва млякото от неговите близо 400 овце:
„Пазарът е малко труден, защото самата продукция е по-скъпа. Има много по-евтини сирена и кашкавали, продукти, които не са от мляко и имитациите, големите мандри, които работят и със сухи млека и с палмови масла. Цената там е по-ниска. Ние сме бутиково производство. Произвеждаме по един-два тона сирене на година, няма как да го продадем на по-ниска цена“.
А какво е стадо без хлопки. Майстор Пейо Стефанов от Панагюрище предлага чановете си на овцевъдите:
„Преди години се беше загубило животновъдството, но сега с тези събори и субсидии се развива животновъдството. Чановете се отливат и в зависимост от големината звънят различно. Те са с цел да се намери стадото в гората и да гони дивите животни“.
Както всяка година и сега на Националния събор на овцевъдите най-атрактивни бяха състезанията по ръчно доене и стрижба на овцете. Над 2000 бяха участниците в надпяванията, а повече от 50 фолклорни формации участваха в надиграването.
Съборът се организира от Националната овцевъдна и козевъдна асоциация със съдействието на Министерството на земеделието, горите и храните и подкрепата на общините Лясковец, Горна Оряховица и Велико Търново.
Българското национално радио бе медиен партньор на събора.
Повече можете да чуете в звуковия файл.
"Още при приватизацията на рафинерията "Лукойл Нефтохим Бургас“ държавата си остави т. нар. "златна акция" , тоест т я има част от собствеността върху тези предприятия и правото да се изказва по темата за продажбата ". Това каза енергийният експерт Явор Куюмджиев , бивш министър на икономиката и енергетиката: "От друга страна въвеждането на..
"Имам огромното удоволствие да съм част от екипа на най-голямата клиника за дълголетие в България и да споделим най-големите новости по отношение на дълголетието. Темата за дълголетието е изключително актуална не само в България, но и по целия свят ". Това каза пред БНР д-р Веселин Димитров Гаврилов , анестезиолог и интензивист с над 15 години..
Много хора без лични документи изпадат в тежко положение, от което не могат да се измъкнат сами, без съдебна помощ. По последни проучвания, извършени в рамките на Национална застъпническа кампания "Невидимите, които виждаме", за 2022 г. тези хора наброяват 220 000 . На фона на демографската картина в страната ни, това е загуба на човешки..
"Медийното оповестяване на предварителните проби е огромен проблем и много хора са наричани наркомани още на предварителни проби. Разпространява се подобна информация, включително когато става дума за причинени инциденти на пътя". Това заяви пред БНР адвокат Силвия Петкова : "Има много често случаи с фалшиво положителни проби за наркотици ,..
"Готвим планове за война, но нямаме планове за мир" . Това отбеляза пред БНР Любомир Кючуков , заместник-министър на външните работи от 2005 до 2009 година: "Изглежда не просто логично, но и наложително да вземем мерки за своята сигурност, ако се чувстваме заплашени, стига да правим всичко възможно да избегнем конфликт . Днес обаче като че ли..
В живота всеки търси като добър режисьор, най-добрата роля за себе си . Изгражда я постепенно, многоаспектно, поставя героя си в различни обстоятелства и конфликти, за да извади на показ способността си за адаптация, действие и развитие. Всеки от нас се пита - "Кой съм" и "Какво да направя". Нощният гост днес търси следите,..
Голяма част от възрастните българи, особено тези в държавната администрация, все още не владеят добре основният чужд език – английския , въпреки проектите и програмите за обучение. Тази равносметка направи в интервю за БНР Владимир Христов, председател на Българската асоциация на езиковите центрове. Според него тези програми са..
За схема с изсечени над 30 декара гора в Странджа, разположена близо до т.нар. подпорна стена-хотел на плаж Алепу, за да се строи на този терен , съобщи..
"Мафията изнудва София! Не трябва да се даваме". Това заяви пред БНР Елисавета Белобрадова, депутат от ПП-ДБ, за кризата с боклука в "Люлин" и..
Гражданската мобилизация в София стресна политическите опоненти на кмета Васил Терзиев. Това каза пред БНР бившият министър на околната..