С изпълнения на детския танцов ансамбъл „Кацандонис“ от Карлово и на "101 каба гайди" беше сложено началото на националния събор на овцевъдите:
„Константин Анастасов съм, традициите ги пазим като спазваме всичко, да танцуваме добре, да няма грешки и да печелим всяка година“.
За първи път на събора на овцевъдите е обособена етно зона „Чифликъ“, където се пресъздава селският двор от миналия век. Българските традиции пазят и показват Хотнишките баби:
„Поддържаме ги, стараем се да ги поддържаме. Трудно е, младите много не им допада“.
„Чепкаме, предем, месим, всичко можем. И овце има в нашето село, има от къде да се вземе вълна“.
„Ей този дух, който го има българинът, душата, сърцето да има нещо вътре, не идва ли от вътре, нищо не става“.
Душата и сърцето си дават бабите от Югозападна България, които представят характерни регионални ястия в кулинарната зона „В търсене на изгубения вкус“:
„Баба Дешка от Разложко съм. Представяме най-вкусните и най-обичаните ястия - пататници, клинове, баници, чевермета. Много често казвам - ние сме пазители, но, ако няма ценители, няма как да се случват нещата. България ще я бъде, няма да се затрием. Ние като народ сме кощав (костелив) народ и ще ни бъде“.
От 25 години Мина Варджиева се занимава с животновъдство и производство на сирене и кашкавал по старинни рецепти. На събора майсторката демонстрира как се произвежда парен кашкавал от овче мляко:
„За да стане това нещо, се изисква съчетание на мляко, което както някога е било, пасищно животновъдство и на умения и знания, които се загубват с хората. Имат желание младите да се учат, но тези умения се създават в ранна детска възраст, да разбираш животните, да познаваш животновъдството, да познаваш самото мляко. Ще направим един ръчен кашкавал от овче мляко. От 6 литра мляко се получава един килограм кашкавал. Кашкавалът трябва да зрее минимум 60 дни, да формира вкус и аромат. Тежка технология е ръчният кашкавал, всичко се прави на ръка, от вкарването на млякото до месенето на ръка“.
До майсторката на парен кашкавал е всепризнатият родопски майстор на сирене Салих Паша от смолянското село Бориково, запазил вековната традиция на производството на бито сирене, но споделя, че на душата му е болно, заради обезлюдяването на селата:
„Нещата как да се случват, те изгониха хората от селата, няма кой, нямаш пазар за продукцията и отиваш „на кино“. Иначе това е традиция, която векове наред са я спазвали нашите предци. Преди се е правило в Балкана, до овцете, не тука на събора. Където са овцете, там е и мандрата. Задължително трябва да има вода. Доиш и директно започваш да работиш. Мяховото сирене специално няма термична обработка и не се използва химия. Тук е вълнен парцал и коприва. С копривата се мият съдовете, тя обира мазнината и край. Аз правя брънза и бито сирене. На битото сирене ми викат мяхово“.
На фермерския пазар на събора производители на сирене и кашкавал от малки мандри предлагат продукцията си, която е на цени от 15 до над 30 лева за килограм. Йордан Димитров от град Твърдица е затворил преди няколко години цикъла и към стадото, което отглежда от 15 години, е направил мини мандра, в която преработва млякото от неговите близо 400 овце:
„Пазарът е малко труден, защото самата продукция е по-скъпа. Има много по-евтини сирена и кашкавали, продукти, които не са от мляко и имитациите, големите мандри, които работят и със сухи млека и с палмови масла. Цената там е по-ниска. Ние сме бутиково производство. Произвеждаме по един-два тона сирене на година, няма как да го продадем на по-ниска цена“.
А какво е стадо без хлопки. Майстор Пейо Стефанов от Панагюрище предлага чановете си на овцевъдите:
„Преди години се беше загубило животновъдството, но сега с тези събори и субсидии се развива животновъдството. Чановете се отливат и в зависимост от големината звънят различно. Те са с цел да се намери стадото в гората и да гони дивите животни“.
Както всяка година и сега на Националния събор на овцевъдите най-атрактивни бяха състезанията по ръчно доене и стрижба на овцете. Над 2000 бяха участниците в надпяванията, а повече от 50 фолклорни формации участваха в надиграването.
Съборът се организира от Националната овцевъдна и козевъдна асоциация със съдействието на Министерството на земеделието, горите и храните и подкрепата на общините Лясковец, Горна Оряховица и Велико Търново.
Българското национално радио бе медиен партньор на събора.
Повече можете да чуете в звуковия файл.
ВКС окончателно осъди сайта "Медиапул" и журналиста Борис Митов за клевети и обиди спрямо бившия председател на Софийския градски съд (СГС) и настоящ апелативен съдия Светлин Михайлов . "Става въпрос за четири мои статии, на които аз съм автор, докато работя в изданието "Медиапул", февруари 2018 г. Тогава във Висшия съдебен съвет тече..
"Поглеждайки назад през времето през 2022, 2020, 2013 година много сгради са били заключени за редови граждани в работно време, от страх да не влязат разгневени граждани ". Това обясни пред БНР адвокат Велислав Величков във връзка с опита - граждани от сдружение БОЕЦ да влязат в сградата на Комисията за противодействие на корупцията (КПК) в..
Врачанското село Люти брод от 25 до 27 юли ще бъде домакин на Х Fest Bulgaria 2025 . Пред БНР Алая Ловик, организатор на фестивала Х Fest Bulgaria 2025, об=ясни колко значимо за България и света е село Люти брод : "Трябва да помним, че село Люти брод винаги е било кръстопът, място, където са се събирали хора от различни краища . Те са..
Лятото е рисков сезон за извършване на домови кражби . От МВР обясняват, че често през летните месеци на годината част от криминалния контингент се мести от големите градове в морските ни курорти . В същото време от Националната полиция апелират към хората да не дават информация, макар и неволна за това какво държат в домовете си. По този начин..
ВКС окончателно осъди сайта "Медиапул" и журналиста Борис Митов за клевети и обиди спрямо бившия председател на Софийския градски съд (СГС) и настоящ апелативен съдия Светлин Михайлов. Борис Митов: Наказателната функция на държавата се използва предимно за политически цели "Доколкото си спомням имаше и твърдения за други..
" Депозитната система , която предстои да бъде изградена и да функционира в България, трябва да има категорично същия облик, който е обликът на европейските депозитни системи , доказали своята ефективност и ефикасност - да могат да събират 90% като минимум от пуснатите на пазара напитки в опаковки от пластмаса и метал до 3 литра ". Това заяви пред..
"Разбира се, че не откривам проблем с българския наратив спрямо Северна Македония, както твърди господин Муцунски". Това отбеляза птред БНР проф. Ана Кочева от Института за български език при БАН и заместник-председател на Македонския научен институт: "В българския наратив проблем няма , но за сметка на това в северномакедонския наратив има..
"Борисов е заинтересован от съхраняване на правителството. Същевременно той изпраща послания, че няма да стои като заложник заради управлението. ГЕРБ..
Има шанс за голяма катастрофа и всички го знаем - партийни ръководители и на площада. И този път нещата са опрели на кокал, предупреди..
Опитът да се влезе в офиса с взлом беше акция за сплашване, натиск и смачкване на сдружение "Боец" , каза лидерът на сдружението Георги Георгиев в..