Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Овцевъди се събраха на събор

Събор на овцевъдите
Снимка: Здравка Маслянкова

Кукери от Разлог прогониха злите сили и дъжда при откриването на деветото издание на Националният събор на овцевъдите, който се проведе край Петропавловския манастир до Лясковец. Повече от хиляда чистопородни животни показват фермери от цялата страна, а под мотото „Български храни от български суровини“ се предлага изобилие от кисело мляко, сирене и кашкавал от овче, козе и биволско мляко.

С изпълнения на детския танцов ансамбъл „Кацандонис“ от Карлово и на "101 каба гайди" беше сложено началото на националния събор на овцевъдите:

„Константин Анастасов съм, традициите ги пазим като спазваме всичко, да танцуваме добре, да няма грешки и да печелим всяка година“.

Събор на овцевъдите              Снимка: Здравка Маслянкова

За първи път на събора на овцевъдите е обособена етно зона „Чифликъ“, където се пресъздава селският двор от миналия век. Българските традиции пазят и показват Хотнишките баби:

„Поддържаме ги, стараем се да ги поддържаме. Трудно е, младите много не им допада“.

„Чепкаме, предем, месим, всичко можем. И овце има в нашето село, има от къде да се вземе вълна“.

„Ей този дух, който го има българинът, душата, сърцето да има нещо вътре, не идва ли от вътре, нищо не става“.

Душата и сърцето си дават бабите от Югозападна България, които представят характерни регионални ястия в кулинарната зона „В търсене на изгубения вкус“:

„Баба Дешка от Разложко съм. Представяме най-вкусните и най-обичаните ястия - пататници, клинове, баници, чевермета. Много често казвам - ние сме пазители, но, ако няма ценители, няма как да се случват нещата. България ще я бъде, няма да се затрием. Ние като народ сме кощав (костелив) народ и ще ни бъде“.

От 25 години Мина Варджиева се занимава с животновъдство и производство на сирене и кашкавал по старинни рецепти. На събора майсторката демонстрира как се произвежда парен кашкавал от овче мляко:

„За да стане това нещо, се изисква съчетание на мляко, което както някога е било, пасищно животновъдство и на умения и знания, които се загубват с хората. Имат желание младите да се учат, но тези умения се създават в ранна детска възраст, да разбираш животните, да познаваш животновъдството, да познаваш самото мляко. Ще направим един ръчен кашкавал от овче мляко. От 6 литра мляко се получава един килограм кашкавал. Кашкавалът трябва да зрее минимум 60 дни, да формира вкус и аромат. Тежка технология е ръчният кашкавал, всичко се прави на ръка, от вкарването на млякото до месенето на ръка“.

До майсторката на парен кашкавал е всепризнатият родопски майстор на сирене Салих Паша от смолянското село Бориково, запазил вековната традиция на производството на бито сирене, но споделя, че на душата му е болно, заради обезлюдяването на селата:

„Нещата как да се случват, те изгониха хората от селата, няма кой, нямаш пазар за продукцията и отиваш „на кино“. Иначе това е традиция, която векове наред са я спазвали нашите предци. Преди се е правило в Балкана, до овцете, не тука на събора. Където са овцете, там е и мандрата. Задължително трябва да има вода. Доиш и директно започваш да работиш. Мяховото сирене специално няма термична обработка и не се използва химия. Тук е вълнен парцал и коприва. С копривата се мият съдовете, тя обира мазнината и край. Аз правя брънза и бито сирене. На битото сирене ми викат мяхово“. 

На фермерския пазар на събора производители на сирене и кашкавал от малки мандри предлагат продукцията си, която е на цени от 15 до над 30 лева за килограм. Йордан Димитров от град Твърдица е затворил преди няколко години цикъла и към стадото, което отглежда от 15 години, е направил мини мандра, в която преработва млякото от неговите близо 400 овце:

„Пазарът е малко труден, защото самата продукция е по-скъпа. Има много по-евтини сирена и кашкавали, продукти, които не са от мляко и имитациите, големите мандри, които работят и със сухи млека и с палмови масла. Цената там е по-ниска. Ние сме бутиково производство. Произвеждаме по един-два тона сирене на година, няма как да го продадем на по-ниска цена“. 

Събор на овцевъдите                        Снимка: Здравка Маслянкова

А какво е стадо без хлопки. Майстор Пейо Стефанов от Панагюрище предлага чановете си на овцевъдите:

Преди години се беше загубило животновъдството, но сега с тези събори и субсидии се развива животновъдството. Чановете се отливат и в зависимост от големината звънят различно. Те са с цел да се намери стадото в гората и да гони дивите животни“. 

Както всяка година и сега на Националния събор на овцевъдите най-атрактивни бяха състезанията по ръчно доене и стрижба на овцете. Над 2000 бяха участниците в надпяванията, а повече от 50 фолклорни формации участваха в надиграването. 

Съборът се организира от Националната овцевъдна и козевъдна асоциация със съдействието на Министерството на земеделието, горите и храните и подкрепата на общините Лясковец, Горна Оряховица и Велико Търново.

Българското национално радио бе медиен партньор на събора.


Повече можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Слави Бинев

Слави Бинев: Само тези, които вярват, могат да уважават вярата на другите

"Човек е най-трудно да бъде оценен в собствената си държава" . Това коментира пред БНР архонт Слави Бинев , бивш евродепутат, напуснал партията, която самият той е създал. Днес е посветил времето си на спорта и е президент на Българската федерация по таекуондо: "Да съм член на Съвета на световното таекуондо до голяма степен е може би оценка от..

публикувано на 14.11.25 в 19:42
Радина Червенова

Радина Червенова за дебютната си книга - "Преди ме е нямало"

Журналистката Радина Червенова, която дълги години беше водеща на централната емисия „По света и у нас” на БНТ, гостува в студиото на „Нощен хоризонт”. Преди няколко месеца тя издаде първата си книга, която е със заглавието "Преди ме е нямало".  Радина Червенова представя дебютния си роман в Пловдив "Аполония" представя дебютния роман на..

публикувано на 14.11.25 в 16:09
Доц. Румяна Димова

Доц. Румяна Димова: Един от девет души е със захарен диабет

"Когато си говорим за диабет и за статистика, винаги цифрите са големи и много впечатляващи , но наистина диабетът всъщност е първото признато заболяване като неинфекциозно социално значимо заболяване , именно заради мащабите на неговото разпространение". Това каза пред БНР доц. Румяна Димова , специалист по ендокринология и болести на обмяната..

публикувано на 14.11.25 в 16:00
Явор Куюмджиев

Явор Куюмджиев: Купуването на нефт от световните пазари е сложен процес

"Не познавам господин Спецов . Не знам какви са му познанията, образованието, но със сигурност пред него има доста големи предизвикателства и всички неща, които продължавам да си мисля, че са рискове, си остават". Това заяви пред БНР Явор Куюмджиев , бивш заместник-министър на енергетиката: "В крайна сметка наистина купуването на нефт от..

публикувано на 14.11.25 в 14:47
Отборът победител с ментора им Светлин Големански

#HackDisinfo в Русе - ученици срещу дезинформацията

Пет ученически отбора премериха знания по медийна грамотност и идеи за справяне с дезинформацията в събитието #HackDisinfo, организирано от русенския офис на "Европа директно", Фондация "Европейски институт" и Startup Factory. Възпитаниците на Училището за европейски езици, Английската и Математическата гимназия в Русе, както и техните..

публикувано на 13.11.25 в 18:29
Венка Рагина, председател на Асоциацията за култура и книжовност

Венка Рагина за изложбата "Радост, тъга и надежда. 25 български илюстратори на детски книги"

В Клуба на дейците на културата в Ловеч ще бъде представена изложбата "Радост, тъга и надежда. 25 български илюстратори на детски книги". "Идеята за тази изложба е на кураторите - творческия тандем Антон Стайков и Свобода Цекова ". Това обясни пред БНР Венка Рагина , председател на Асоциацията за култура и книжовност, икономист по..

публикувано на 13.11.25 в 12:34
Посолство на България в Лондон

Икономически форум "Инвестирай в България" се проведе в Лондон

В британската столица Лондон се проведе първият по рода си икономически форум "Инвестирайте в България 2025".   "България: Скритият диамант на Източна Европа" под този надслов директорът на Агенцията за инвестиции в България Мила Ненова запозна потенциалните инвеститори с предимствата на страната.  Бизнес лидери, инвеститори и политици,..

публикувано на 13.11.25 в 09:21