Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Щети по 3000 частни жилища в Червен бряг след градушка като юмрук

След падналата градушка в града изпитват остра необходимост от керемиди и стъкла

| обновено на 02.07.21 в 17:40
Снимка: ФБ, Красимир Йончев

В Червен бряг работят за преодоляване на щетите от снощната буря с градушка „като юмрук“, нанесла сериозни щети . Пострадали са 3000 къщи, 50 обществени сгради и 70 жилищни блока, изпочупени са стъклата и на много леки автомобили, унищожена е реколта. Комисия оценява щетите.

"Изведнъж се стъмни, започна някаква страшна буря. Почти не се виждаше нищо, толкова тъмно беше. Изведнъж започна град. Градът първо беше дребен, накрая стана като орех, след това като яйце. Имаше и по-едри бучки. Няма дом, няма жилище без щети и днес всеки си оправя покрива. Всичко живо търси цигли, всичко живо търси прозорци" - това разказа Милен Маринов от Червен бряг.

Мобилизация на всички сили е направена в Червен бряг в помощ на хората, заяви кметът д-р Цветан Костадинов. Почти няма къща или обществена сграда, която да не е пострадала. Кметът сформира комисия, която започна оценка на всички щети, осигурява се и логистична подкрепа:

„Бедствено положение няма да обявявам, защото всички институции, свързани с нормалния ритъм на живот в общината функционират. Създадох комисия по оценка на щетите, която от днес започва да минава по райони, оглежда и обществените, и държавните и частните жилища.

По първоначален анализ всички частни жилища – около 3000 на брой в общината, са засегнати и с щети – покриви, стъкла счупени. Това всичко ще бъде огледано и оценено, всички обществени сгради, които са около 50 на брой и 70 жилищни блока. Имам среща със застрахователите за пълно съдействие на гражданите, което общината може да окаже“, каза кметът д-р Цветан Костадинов, като добави:

„Имаме отворени телефони, всеки един човек ще си види щетите, ще могат да бъдат отбелязани в общината. Ще видим и застраховки. Това е масово явление в целия град“.

По-рано кметът описа ситуацията след градушката, която по думите му е продължила между 15 минути и половин час, така:

„Падайки късове, колкото юмрук, смятайте какви са пораженията...Има съборени дървета. Има много клони, счупени от градушката. Има много унищожена продукция в района на Червен бряг. Сега събираме информация от околните села, но градушката силно удари градската част на общината, точно върху града, доста от сградите и личното имущество на хората, покриви, изолации, стъкла, прозорци, леки автомобили. Доста сериозни щети. В момента има сериозна тишина, защото всеки си оценява щетите, личните и обществени...Нямам информация да има пострадали. Много тежка градушка".

Областният управител Марио Тодоров е дал срок до 11 часа на 6 юли, след което ще свика работно заседание на институциите при него, за да се търси помощ от държавата. Той отправи апел и към фирми, които разполагат с материали – стъкло и керемиди:

"Нямаме засегнати важни пътища, мостове, диги. Най-сериозно е положението в Червен бряг. Имаме и поражения в Горник, Сухаче и частично в Рупци - покриви, обществени сгради, частни домове и по коли.

Областната администрация само е изпратила писма, като на 6-ти ще се съберем да видим размера на щетите по линия на бедствия и аварии какво може да ни се окаже като съдействие.

Призивът е към фирми, които имат налични стъкла. Това е моят призив - за керемиди и стъкла", каза Марио Тодоров.

Въпреки нанесените поражения хората все пак се успокояват, че няма жертви и сериозно пострадали:

„Цигли и стъкла. Това е днес е бестселъра в Червен бряг - цигли и стъкла. Мисля, че хората не са отчаяни. Аз поне не съм се отчаял. Няма жертви, пък и времето според хората - каквито са хората, такова е и времето“.

Още по темата в звуковия файл.

Снимка: ФБ, Сашо Александров




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

По петима кандидат-студенти се борят за място в "Медицина" в МУ - Плевен

В Медицинския университет в Плевен се провежда кандидатстудентски изпит. Средно петима кандидат-студенти се състезават за едно място в специалност "Медицина" и трима - за "Фармация". Над 800 кандидат-студенти са подали заявления за участие в класиране за прием в специалностите "Медицина" и "Фармация". По 6 жени ще се състезават за място в..

публикувано на 02.07.24 в 07:58
Николас Мадуро

Венецуела и САЩ продължават преговорите за демократични реформи

Президентът на Венецуела Николас Мадуро е приел предложението за подновяване на директните преговори за демократични реформи, които водят със САЩ в продължение на повече от 2 години. В рамките на тези разговори в края на 2023 г. Вашингтон и Каракас сключиха сделка за размяна на затворници с посредничеството на Катар. САЩ..

публикувано на 02.07.24 в 07:58

Нидерландия ще достави скоро 24 изтребителя Ф-16 на Украйна

Нидерландия съобщи, че скоро ще достави на Украйна първите от обещаните 24 изтребителя Ф-16. Днес в Киев се очаква посещение на премиера на Унгария Виктор Орбан, след като страната му пое председателството на Съвета на Европейския съюз. Очаква се премиерът на Унгария Виктор Орбан да се срещне в Киев с президента на Украйна Володимир..

публикувано на 02.07.24 в 07:41

Румен Радев е на работно посещение в Гърция

Президентът Румен Радев е на работно посещение в  Гърция, където ще участва в 28-та годишна кръгла маса на "The Economist". Тази година международният форум в гръцката столица Атина е под наслов "Спирала през конфликтите, в търсене на възможности. Геополитика. Околна среда. Технологии". Част от дискусиите ще са посветени на последиците от..

публикувано на 02.07.24 в 07:37

Протест срещу безводието в павликенското с. Караисен

Жителите на павликенското село Караисен излизат тази сутрин в 7.30 ч. на протест срещу безводието. Павликенските села отдавна имат сериозни проблеми с водоснабдяването. Те черпят от местни водоизточници, чийто дебит не е достатъчен, и има безкраен воден режим за населението. В Караисен бяха направени изцяло нови водопроводи, но няма вода...

публикувано на 02.07.24 в 07:29

Пожар избухна в болницата в Благоевград, има пострадали

Пожар е избухнал рано тази сутрин в Mногопрофилната болница за активно лечение в Благоевград.  Изгоряла е напълно една стая, като най-вероятна причината е забравена цигара от пациент. В стаята е имало четирима души, които са свалени в отделението по хирургия на втория етаж.  Пострадали са общо девет души, като еди н от пациентите е в по-тежко..

публикувано на 02.07.24 в 07:26

Оранжев код за дъжд в Северозападна България

Оранжев код за дъжд и гръмотевична дейност е издаден за днес от Националния институт по метеорология и хидрология за областите Видин, Монтана, Враца и София, както и за Русе. В София-град кодът за дъжд е жълт. За 12 области в Централна и Източна България в сила е жълт код за високи температури (виж графиката по-долу). Днес в..

публикувано на 02.07.24 в 07:22