Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Любомир Кючуков: България дава заявка, че отново иска да има своя външна политика

Москва не е щастлива от инициативата "Три морета", вижда я като отграничаване на Русия от Европа

Любомир Кючуков
Снимка: БГНЕС

"България дава заявка, че отново иска да има своя външна политика". Това заяви пред БНР международният анализатор Любомир Кючуков, директор на Института за икономика и международни отношения за започналата в София срещата на високо равнище на инициативата „Три морета“ . Той уточни, че това е най-важната международна проява в страната за годината:

"България има основание да бъде доволна с двете си инициативи - първата е трансформиране на триморието в четириморие, като каним Гърция, а втората е за извеждането на съдържателния приоритет на образованието, науката и иновациите, т.е. на интелигентната свързаност като акцент в рамките на "Три морета".

Анализаторът обясни, че с включването на Гърция в инициативата се отварят вратите на Средиземноморието към региона и рязко се увеличава значението на свързаността Балтика - Средиземно море в източната част на Европа:

"Ангажирането на Гърция променя и геополитическата оптика на инициативата "Три морета".Туширайки донякъде тази нейна компонента, която е свързана със сътрудничеството в сферата на сигурността в условията на конфронтация с Русия".

Любомир Кючуков подчерта, че Москва не е щастлива от инициативата "Три морета", защото я вижда като отграничаване на Русия от Европа.  

По думите на международния анализатор присъствието на президента на Германия Франк-Валтер Щайнмайер показва преосмисляне на подхода на страната му към тази инициатива:

"Германия имаше двои резерви, както и ЕС, към тази инициатива, защото това чертае нови разделителни линии в Европа. Германия имаше притеснения и че това ще е препятствие за икономическите ѝ отношения с Русия, отчитайки позициите на част от страните в "Три морета" към проекта "Северен поток 2". ... Участието на Германия показва, че иска по-активно да защитава и своите, и европейските проекти в рамките на инициативата, но показва и стремеж проектите, които ще се реализират, да бъдат взаимно допълващи се с  проектите на ЕС".

Китай приветства тази инициатива и проявява интерес към включване в проектите, които ще се разработват, обясни още Кючуков.

Той подчерта, че още от самото начало на инициативата е декларирана подкрепата на САЩ за нея.

Според него срещата в София, съчетана с бизнес форум, е важна и заради ключовия въпрос, че "има много сериозно разминаване между набраните средства във фонда и проектите, които към момента са над 90, и които искат десетки пъти по-сериозно финансиране":

"Срещата в София се опитва да съчетае политическия интерес на страните с икономическия. ... Българските предложения за финансиране са в унисон с това, което страната ни се опитва да си осигури като финансиране в рамките на ЕС с Плана за възстановяване".

Интервюто на Людмила Железова с Любомир Кючуков в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Румен Радев

Румен Радев ще бъде домакин на среща на върха на инициативата „Три морета“

Президентът Румен Радев ще бъде домакин на шестата среща на върха на регионалната инициатива „Три морета“.  В нея ще се включат държавните глави на още девет страни от Европейския съюз.  Ще участва и управляващият директор на Международния валутен..

обновено на 08.07.21 в 08:02
ВИЖТЕ ОЩЕ
Митрополит Даниил Видински

Митрополит Даниил: Господ иска от нас да му подражаваме в живота

Митрополит Даниил, който бе един от тримата кандидати за български патриарх, оглавява Видинската епархия вече шест години . "Съзнавам колко много ще се очаква и ще се изисква от мен занапред и затова още в този първи мой ден тук искам да..

публикувано на 30.06.24 в 13:40

Фалиралото ВиК-Дупница преминава окончателно към "Кюстендилска вода"

Общинското ВиК-Дупница, което е с 2,5 млн. лева задължения и на практика е във фалит със запорирани сметки от повече от две години, от 1 юли преминава юридически, финансово и организационно към регионалния оператор "Кюстендилска вода". Това обяви за..

публикувано на 30.06.24 в 13:13
Видинският митрополит Даниил е избран за нов български патриарх.

Видинският митрополит Даниил е новият патриарх

Видинският митрополит Даниил беше избран за нов Български патриарх  на провелия се балотаж митрополит Даниил получи 69 гласа, а врачанския митрополит Григорий - 66.  3 бюлетини са недействителни. Митрополит Даниил: Господ иска от нас да му..

публикувано на 30.06.24 в 13:01

Бедствено положение заради безводието в свищовското с. Овча могила

В свищовското село Овча могила е обявено безсрочно бедствено положение заради безводието. Засегнати са над 1200 жители, двата центъра за болни с деменция и държавната болница за рехабилитация. Проблемът с безводието е свързан с непрекъснато..

публикувано на 30.06.24 в 12:57
Любомир Дацов

Любомир Дацов: Няма политическа воля за постигане на необходимите резултати за еврозоната

България няма политическа воля да постигне резултатите за влизане в еврозоната . Това каза пред БНР Любомир Дацов, член на Фискалния съвет и бивш заместник-министър на финансите.  "Не е толко важно дали през есента, или през зимата ще покрием..

публикувано на 30.06.24 в 12:46

Парното и топлата вода поевтиняват средно за страната с 8,5 на сто

Токът за бита поскъпва средно за страната с 1,77%, а парното и топлата вода поевтиняват с близо 8,5 на сто. Това решение на Комисията за енергийно и водно регулиране е окончателно, цените влизат в сила от утре - 1 юли, и ще са валидни през следващия..

публикувано на 30.06.24 в 12:35
Петър Чолаков

Петър Чолаков: Правителство с мандата на ГЕРБ ще има много ниска подкрепа

Правителство с мандата на ГЕРБ ще се ползва с много ниска подкрепа . Прогнозата направи пред БНР политологът Петър Чолаков и коментира, че ако ГЕРБ и ДПС си напазаруват 6 гласа, това не им решава проблема с легитимността , защото " такъв тип..

публикувано на 30.06.24 в 12:02