Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Йорданка Стоилова: В България задължителна ваксинация не може да има

В сравнение с предишните коронавируси този се държи наистина ужасяващо, отбелязва епидемиологът

Снимка: ЕПА/БГНЕС

За определени групи от населението в Гърция ваксините срещу Covid-19 може да станат задължителни, но в България това не може да се случи. Това мнение изрази в интервю за БНР проф. Йорданка Стоилова, ръководител на катедра „Епидемиология и Медицина на бедствените ситуации“ в Медицинския университет в Пловдив и главен координатор на Експертния съвет по епидемиология.

„Това тук не може да стане. Тук „задължително“ - като кажеш думата, и става нещо страшно“, коментира епидемиологът в предаването „Преди всички“.

14-15% от населението е с две дози на ваксината у нас, в Гърция са 40%, посочи проф. Стоилова. Относно малкия процент ваксинирани медици в страната ни тя отбеляза:

„Не желаят. Второто – много медицински персонал – сестри и лекари се разболяха.“

Делта вариантът е в България и няма да ни подмине, подчерта проф. Йорданка Стоилова.

Според нея е нормално е да има разнопосочни мнения за клиничната картина на Делта варианта – както за много леко протичане, така и за тежко протичане. Тя обясни, че лекото протичане става движещ източник на инфекцията.

Правилото е вирулентността на един вирус да отслабва с времето. Би следвало при преминаване през много хора, той да отслабва, но се появяват много варианти – вирусът мутира в нови варианти с различни молекулни особености, поясни още епидемиологът.

В сравнение с предишните коронавируси „този се държи наистина ужасяващо“, посочи Йорданка Стоилова.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Лъчезар Томов

Лъчезар Томов: До началото на август Делта вариантът става доминиращ у нас

При по-преносимия вариант на коронавируса трябва да имаме по-затегнати мерки, да се учи през ден и да се тестват често едни и същи лица . Това мнение изрази пред БНР Лъчезар Томов, математик и преподавател в Департамент „Информатика“ на Нов..

публикувано на 09.07.21 в 07:59
Властите обаче няма скоро да разрешат близост на феновете, като на мача между ПАОК и Борусия Дортмунд на 1 октомври 2015 г.

Гърция връща зрители на стадионите, но с маски, тест или ваксинация

Гърция ще разреши връщането на зрителите на професионалните спортни събития, ако те са ваксинирани и носят маски, предаде Франс прес като се позова на спортното министерство в Атина. Възрастните ще бъдат задължени да покажат сертификат за..

публикувано на 09.07.21 в 08:17
ВИЖТЕ ОЩЕ

Повдигнаха обвинение на шофьора без книжка, причинил катастрофа с 2 жертви край с. Кесарево

Окръжната прокуратура във Велико Търново повдигна обвинение за причиняване на смърт по непредпазливост на 17-годишния неправоспособен шофьор, който днес участва в катастрофата, при която на място загинаха таксиметров водач и неговият брат. Инцидентът..

публикувано на 08.07.24 в 19:53
Американският президент Джо Байдън.

Байдън към съпартийците си: Имаме една задача. И тя е да победим Доналд Тръмп

Президентът на Съединените щати Джо Байдън е изпратил писмо до съпартийците си демократи, в което заявява, че е време да се обединят около кондидатурата му за втори мандат, за да има най-добрия шанс да победи Доналд Тръмп. Байдън определи..

публикувано на 08.07.24 в 19:23
Андрей Гюров

На 16 юли УС на БНБ решава дали Андрей Гюров да остане подуправител

Управителният съвет на БНБ ще заседава идния вторник - 16 юли, заради решението на Комисията за противодействие на корупцията, че Андрей Гюров не може да бъде подуправител на централната банка. Управителният съвет ще трябва да реши дали да освободи..

публикувано на 08.07.24 в 19:14
Голям екран показва унгарския министър-председател Виктор Орбан, докато се среща с китайския президент Си Цзинпин (не е в кадър), в Пекин, Китай, 8 юли 2024 г.

Орбан: От 5 столици зависи края на войната - Киев, Москва, Пекин, Брюксел и Вашингтон

Серията посещения в миротворческата мисия на унгарския премиер Виктор Орбан ще продължи, съобщи той в ексклузивно интервю за германската телевизия "Велт".  Унгарският премиер Орбан пристигна в Москва за преговори с руския президент Путин Орбан..

публикувано на 08.07.24 в 19:08
Божидар Божанов

Божидар Божанов: Вратата за подкрепа за правителство с втория мандат е категорично затворена

Вратата за подкрепа за правителство с втория мандат е категорично затворена. Създаването на правителство с третия мандат също е малко вероятно предвид предварителните заявки на партиите. Това коментира зам.-председателят на ПГ на ПП-ДБ Божидар Божанов..

публикувано на 08.07.24 в 18:58
Джордан Бардела говори на брифинг в Париж, 8 юли 2024 г. .

Председателят на френския "Национален сбор" Жордан Бардела ще оглави групата "Патриоти за Европа" в ЕП

Председателят на френския "Национален сбор" Жордан Бардела ще оглави групата "Патриоти за Европа" в Европейския парламент, стана ясно след брифинг на нейни представители. Нова политическа група ще има в Европейския парламент - "Патриоти за Европа"..

публикувано на 08.07.24 в 18:41
Журналисти в Националното събрание на Франция очакват идването на новоизбраните членове на парламента, Париж, 8 юли 2024 г.

Френското Национално събрание отвори врати за новоизбраните депутати

Френското Национално събрание вече отвори врати за новоизбраните депутати. Разпределението на политическите сили ще бъде съвсем различно след неочаквания резултат от балотажа. Левицата се очертава победител във Франция, но без парламентарно мнозинство..

публикувано на 08.07.24 в 18:23