Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Успокояване на изборната обстановка след решението на ЦИК за попълваните декларации

17 672-ма са гласувалите в 65 секции от общо 112 в Турция

Сбиване на опашка за гласуване в избирателната секция в Бурса

| обновено на 11.07.21 в 22:56
Снимка: БГНЕС

17 672-ма са гласувалите в 65-те секции в Турция, за които отговаря генералното ни консулство в Истанбул. Всички 112 секции в южната ни съседка затвориха без удължаване на изборния ден.

9144 души са гласували в Бурса днес, където имаше 33 секции. В останалите 32 секции, от които 25 в Истанбул, своят глас са дали 8528 души. За сравнение на предишния вот през април в района на Истанбул бяха гласували малко над 6 хиляди души.

Резултатите от протоколите от машинното гласуване в двете секции в квартал „Авджълар“ показват, че очаквано на първо място е ДПС с 579 гласа общо.

На второ място се нарежда коалицията ГЕРБ-СДС, която за първи път тази година се опита да привлече гласоподаватели сред изселниците в Турция. За тях са гласували 52-ма души в „Авджълар“, на трето място се нареди БСП с 20 гласа.

Изборният ден в Истанбул приключи с празни секции. През целия ден нямаше опашки, нито пък проблеми с машините.

Електронният вот не затрудни повечето граждани с български паспорти в Истанбул. В началото на деня имаше напрежение в секциите в „Авджълар“ и в секцията в консулството ни в Бурса, което беше предизвикано от едни и същи хора, определящи се като доброволци, които следят за изборни нередности.

Обстановката в Турция се успокои след решението на ЦИК, че декларациите, които гласуващите в чужбина подават, ще бъдат признавани, независимо къде са попълнени и подписани. По-рано днес застъпник на една от партиите провокира напрежение в една от секциите в Истанбул, тъй като, според него, попълването на декларациите извън помещението означава неправомерно изнасяне на изборни книжа.

Заради същия проблем в секция в Бурса се стигна до пререкание и намеса на полицията. 

5400 са гласувалите на днешния парламентарен вот български граждани в Истанбул, сочат данните към 16 часа. В двете секции в Авджълар към 17 часа гласувалите са 637. 

Изборният ден в Турция започна с напрежение при попълването декларациите за гласуване в чужбина. Група, която се определя като доброволческа, оповести, че има нередности по време на вота.

В двете секции с машинно гласуване в Авджълар в Истанбул се стигна до намеса на турската полиция и крясъци, а БНР записа следния диалог:

„- Аз ще ви изкарам, моля ви.

- Как ще стане това?

- Ей сега ще извикам полицията!

- Полицията беше.

- В този салон не искам никой чужд човек. Аз навънка ще изляза, ще ми обясните каквото трябва и ще ви пусна!“

Напрежение имаше и в секцията в консулството в Бурса. Там двама застъпници на партии са влезли в сблъсък и единият от тях е подал жалба в полицията.

Обстановката бързо е овладяна, разказа  Садик Йълмаз от организацията "Балгьоч" в Бурса:

"Ние дойдохме да проверим. С консула говорихме. В момента няма никакви трудности. Няма никакъв случай тука".

По обяд ЦИК излезе с решение, което Министерството на външните работи разпрати спешно до всички дипломатически и консулски представителства и то гласи, че декларацията може да бъде попълвана навсякъде извън секцията, но подписът се полага пред членовете на СИК.

Това очаквано успокои ситуацията. Иначе вотът с машини тук тече бързо и гладко.

Местни организации бяха превели на турски упътването за гласуване с машина:

„Направихме от същото, обаче си го преведохме на турски и им обясняваме как трябва да използват вотовете си“.

Много от хората излизаха от секциите като отличници, издържали изпит, и доволни, че са успели да се справят:

„Всичко е на екрана, вижда се. Достатъчно е да го знаете, да имате като нас, очила“.

Има все пак възрастни, които се затрудниха доста и бяха необходими понякога и 20 минути, за да дадат вота си - с инструкции от дистанция на член на СИК:

„Натискам, натиска - не става. Не се сменя просто“, сподели гласоподавател.

В квартал "Гюнешли" в Турция в двете секции се гласува само с хартиени бюлетини. Опашката там обаче беше доста по-малка. Изборният ден продължава до 20.00 часа.

Декларациите за гласуване в чужбина ще се приемат, независимо от това къде са попълнени. Те обаче следва да бъдат подписвани пред членовете на СИК.

От Министерството на външните работи съобщиха, че са получили писмо от ЦИК, с което комисията уведомява, че с протоколно решение от днес е  приела декларациите по чл. 33, ал. 2 от Изборния кодекс – Приложение № 22-НС от изборните книжа, да бъдат приемани, независимо от това къде са попълнени и подписани от избирателите.

МВнР е уведомило за това решение в спешен порядък всички дипломатически и консулски представителства, които да разпространят информацията и до секционните избирателни комисии извън страната.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна, архив.

Товарен влак предизвика пожар с три огнища на Подбалканската линия

Товарен влак предизвика пожар с три огнища на Подбалканската линия. Стихията вече е овладяна. Фронтът на пожара беше много голям - от Сопот през Столетово до землището на селата Розино и Христо Даново. Осем екипа на пожарните служби от областта в продължение на часове се бориха с огнената стихия, включиха се и доброволци, на място бяха докарани и..

публикувано на 08.07.24 в 20:58

Европейската служба за външна дейност с изявление по повод руските атаки в Украйна

"Целенасочените атаки срещу цивилни хора и обекти, които не представляват военна цел, биха могли да представляват военни престъпления и да бъдат причислени към престъпленията срещу човечеството", се казва в изявление на говорителя на Европейската служба за външна дейност по повод руските атаки срещу детска болница и родилно отделение в Киев и градовете..

публикувано на 08.07.24 в 20:54

Протест в памет на Ани и Явор, които загинаха на столичния бул. "Сливница"

Мирно шествие на близки и приятели на деца, загинали на пътя, се проведе тази вечер на столичния булевард "Сливница". Протестът е организиран от родителите на Ани и Явор, които бяха блъснати на пешеходна пътека там през май миналата година. Протест срещу присъдата за смъртта на Ани и Явор Поводът е постановената миналата седмица присъда от..

публикувано на 08.07.24 в 20:31

Повдигнаха обвинение на шофьора без книжка, причинил катастрофа с 2 жертви край с. Кесарево

Окръжната прокуратура във Велико Търново повдигна обвинение за причиняване на смърт по непредпазливост на 17-годишния неправоспособен шофьор, който днес участва в катастрофата, при която на място загинаха таксиметров водач и неговият брат. Инцидентът стана на главния път София – Варна при разклона за стражишкото село Кесарево. ПТП с две жертви..

публикувано на 08.07.24 в 19:53
Американският президент Джо Байдън.

Байдън към съпартийците си: Имаме една задача. И тя е да победим Доналд Тръмп

Президентът на Съединените щати Джо Байдън е изпратил писмо до съпартийците си демократи, в което заявява, че е време да се обединят около кондидатурата му за втори мандат, за да има най-добрия шанс да победи Доналд Тръмп. Байдън определи представянето си на дебата с Тръмп като "лош момент" Телевизионният дебат между Байдън и Тръмп – гледан..

публикувано на 08.07.24 в 19:23
Андрей Гюров

На 16 юли УС на БНБ решава дали Андрей Гюров да остане подуправител

Управителният съвет на БНБ ще заседава идния вторник - 16 юли, заради решението на Комисията за противодействие на корупцията, че Андрей Гюров не може да бъде подуправител на централната банка. Управителният съвет ще трябва да реши дали да освободи Гюров от поста, става ясно от интервю на управителя на банката Димитър Радев за БТА. Според..

публикувано на 08.07.24 в 19:14
Голям екран показва унгарския министър-председател Виктор Орбан, докато се среща с китайския президент Си Цзинпин (не е в кадър), в Пекин, Китай, 8 юли 2024 г.

Орбан: От 5 столици зависи краят на войната - Киев, Москва, Пекин, Брюксел и Вашингтон

Серията посещения в миротворческата мисия на унгарския премиер Виктор Орбан ще продължи, съобщи той в ексклузивно интервю за германската телевизия "Велт".  Унгарският премиер Орбан пристигна в Москва за преговори с руския президент Путин Орбан разговаря с Путин в Москва Орбан е в Пекин за преговори със Си Цзинпин Преди да се отправи на..

публикувано на 08.07.24 в 19:08