Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Авиокомпаниите не харесват плана на Брюксел за нови данъци

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Международната асоциация за въздушен транспорт заклейми плана на Европейската комисия за прогресивно въвеждане на данък върху авиационното гориво за полетите в рамките на Евросъюза, предава "Ройтерс".

"Авиокомпаниите са решени да допринесат за декарбонизацията. Не се нуждаем нито от убеждаване, нито от наказателни мерки," заявиха от асоциацията.

Предложенията, изложени днес в Брюксел, трябва да бъдат одобрени от всичките 27 страни-членки, за да влязат в сила. Освен облагането на керосина, те съдържат и план за постепенно увеличаване на дела на биогоривата, използвани в авиацията. След 2026 година авиокомпаниите ще бъдат принудени да плащат повече за въглеродните емисии.

Планът на Еврокомисията за постигане на въглеродна неутралност предвижда и ускоряване на прехода към електромобили, като на практика забранява новите коли, движещи се с дизел и бензин, след 2035 година.

От Европейската асоциация на автомобилните производители окачествиха предложението като "нерационално".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Спират шести блок на АЕЦ "Козлодуй" за превантивен ремонт

Днес ще бъде спрян за планови превантивни ремонтни дейности шести блок на АЕЦ "Козлодуй". Причината за ремонта са констатирани в процеса на експлоатация неизправности, както и индикации за пропуск на топлоносител в парогенератор. Количеството на пропуска е предмет на постоянен контрол, като към момента стойността му е по-ниска от..

публикувано на 15.06.24 в 09:29

145 години БНБ: Централната банка отваря врати за граждани

Българската народна банка отваря врати за свободно посещение от граждани. От 10 до 17 часа всеки може да посети сградата на Централната банка. Денят на отворените врати през настоящата година ще премине под знака на 145-ата годишнина от основаването на БНБ. Посетителите ще имат възможност да разгледат заседателната зала на Управителния..

публикувано на 15.06.24 в 09:21

В община Георги Дамяново започва фолклорният събор "Свидня"

Община Георги Дамяново е домакин на традиционния фолклорен събор "Свидня", събиращ колективи от цялата страна. За 14-и път в местността Попов мост, на разклона за селата Говежда и Копиловци си дават среща фолклорни състави, танцьори и певци от страната. В него ще участват над 250 изпълнители, съобщи Лорета Ценова от община Георги Дамяново...

публикувано на 15.06.24 в 09:09

Върховният съд на САЩ отмени забраната за поставяне на специални приклади върху полуавтоматични пушки

Върховният съд на Съединените щати отмени забрана от времето на мандата на Доналд Тръмп, която ограничаваше поставянето на специални приклади върху леснодостъпните за купувачите полуавтоматични пушки, превръщайки ги по този начин в скорострелни автоматични оръжия. Решението на Върховните магистрати беше взето с 6 на 3 гласа, а в мотивите към..

публикувано на 15.06.24 в 08:48

След диагностицирането с рак: Кейт Мидълтън бележи добър напредък

Принцесата на Уелс обяви, че бележи "добър напредък" след като бе диагностицирана с рак и претърпя операция, и ще присъства днес на специалния военен парад за отбелязване на рождения ден на краля, известен като Trooping the Colour. Това ще бъде първата публична изява на Кейт Мидълтън тази година след диагнозата и операцията на корема през..

публикувано на 15.06.24 в 08:29
Тигров комар

България – една от страните в Европа с трайно установяване на тигровия комар

България е сред страните в Европа, в които трайно има установяване на тигровия комар, който пренася вируси като денга и зика. Това съобщиха от Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията и предупредиха за ръст на заразяванията с болести, предавани от комари. Последните данни показват тенденция на нарастване на..

публикувано на 15.06.24 в 08:21

"Поход за семейството" ще се проведе в София, Пловдив и Варна

Национален "Поход за Семейството" ще се проведе днес в София, Пловдив и Варна. В столицата проявата започва от 16 часа - от Народния театър "Иван Вазов", откъдето ще потегли към Съдебната палата, по булевард "Витоша" и ще стигне до Националния дворец на културата. Организаторите са предвидили концертна програма, с много игри и забавления...

публикувано на 15.06.24 в 08:11