Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протест срещу уволнението на шефа на „Пирогов“

КНСБ против "уронването на доброто име" на лечебното заведение

| обновено на 15.07.21 в 12:12
Снимка: БГНЕС

Медици от столичната болница „Пирогов“ за кратко блокираха тази сутрин бул. „Цар Борис III“ в рамките на протест в защита на отстранения директор на болницата Асен Балтов.

Медици от лечебното заведение заявиха, че ще продължат да протестират

Зам.-директорът на „Пирогов“ проф. Николай Габровски заяви пред БНР:

„Това е спонтанна реакция на нашите колеги, която е свързана с голямата обида, която беше нанесена на „Пирогов“ като институция с това обвинение, че „Пирогов“ точи НЗОК. За нас това е абсолютно неприемливо, не отговаря на истината. Никаква възможност не ни бе дадена в законови срокове да се защитим и по някакъв начин да изкажем нашата позиция, а директно се премина към наказателни действия. Това е абсолютно неприемливо. „Пирогов“ изкара една изключително тежка година и половина, наистина колегите се раздадоха, буквално се откъснаха от семейство, от всичко, за да бъдат по местата си, не е това, което заслужаваме“.

Болницата ще продължи да работи и да се подготвя за следващата вълна на Covid-19, посочи той:

„Петното върху „Пирогов“ вече е хвърлено. Смятам, че единственият начин екипът да се възстанови и да се успокои е болницата да бъде върната в предишното ѝ състояние и да продължи своята подготовка за есента, когато, повярвайте ми, пак същите хора ще идват, същите пациенти“.

Според старшата сестра от клиниката по Неврохирургия Зоя Илиева е обидно целият персонал да бъде обвиняван в злоупотреби и припомня, че по време на Covid кризата всички са работили без почивка.

„Целият персонал на „Пирогов“, независимо какво сме лекували, беше изключително натоварен“.

Очаква се протестите да продължат всеки ден, пациенти също ще се включват в тях, а движението по булеварда ще се блокира всеки ден. Лекарите се заканват, че може да разпънат и палатки.

Решението за смяната на проф. Балтов е на служебния здравен министър Стойчо Кацаров. Причината са резултатите от проверката на Здравната каса, която приключи на 10-и юли и установи нарушения за над един милион лева, които здравното заведение трябва да върне на Касата. 

В позиция до медиите от КНСБ и Федерацията на синдикатите от здравеопазването междувременно изразяват категорично несъгласие с „уронването на доброто име“ на болница „Пирогов“ и предприетите кадрови промени в нея.

От КНСБ посочват, че не приемат констатациите за установени нарушения при лечение на пациенти с Covid-19, преди да са изяснени напълно обстоятелствата и фактите. Ако се докажат нарушения, нека се търси персонална отговорност за тях по предвидения законов ред, пишат от синдиката.

КНСБ се присъединява към протестните действия на колектива на болницата.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Билборд със снимка на покойния лидер на

Посланикът на Ливан в Лондон: Насрала се съгласи на примирие малко преди да бъде убит

Посланикът на Ливан в Обединеното кралство заяви в интервю за Скай нюз, че убитият лидер на ливанската шиитска групировка "Хизбула" Хасан Насрала се е съгласил на тримесечно примирие малко преди да бъде убит. Ливанският посланик в Лондон Рами Мортада потвърди слуховете, че Хасан Насрала се е съгласил да прекрати огъня малко преди убийството му...

публикувано на 06.10.24 в 17:18
Мигранти са ескортирани на брега, след като са били прибрани в Ламанша, Дувър, Великобритания, архив.

973 мигранти със 17 лодки са достигнали британските брегове, прекосявайки Ламанша в събота

Общо 973 мигранти със 17 лодки са прекосили Ламанша в събота - най-високият брой за ден тази година. Четирима души, след тях двегодишно дете, загинаха вчера.  Предишният рекорд за прекосявания за ден е от 18 юни – 884 мигранти. Две от лодките в събота са получили повреди в двигателите. В едната от тях е имало 90 души. 15 от тях, включително двегодишно..

публикувано на 06.10.24 в 17:06

Заради глобалното затопляне в Антарктида се появяват все повече растения

Заради глобалното затопляне в Антарктида се появяват все повече растения, показва проучване на екип от учени, публикувано в американското списание "Нейчър". Анализ на сателитни данни е установил, че през 1986 г. растителността е било по-малко от 1 кв. км, докато през 2021 г. тя вече е покривала близо 12 кв. км. Разпространението на растения..

публикувано на 06.10.24 в 17:01

Спряно е движението на влаковете между станциите "Сливница" и "Обеля" по Линия 2 заради наводнение

Във връзка с авария на магистрален водопровод в район "Връбница" временно е спряно движението в участък на метрото между станциите "Сливница" и "Обеля" по Линия 2, съобщават от пресцентъра на Столичната община. Осигурен е заместващ автобус, който се движи от метростанция "Сливница", по бул. "Панчо Владигеров", "Обелски път" до станция..

публикувано на 06.10.24 в 16:52

Проф. Оскар: Последните пет години има ръст на късогледство при деца, при които няма наследственост

Здравето на детските очи е фокус в Минути за здраве. Поводът е предстоящият на 10 октомври, Световен ден на зрението. За най-често срещаните проблеми с очите при децата разказва проф. Александър Оскар, ръководител на Катедра по офталмология към Медицински университет - София, началник на Клиника по очни болести в Александровска болница и..

публикувано на 06.10.24 в 16:47

В община Сапарева баня таксата за битови отпадъци догодина ще се увеличи

Такса "смет" в Сапарева баня се очаква да бъде увеличена догодина. Според кмета повишените разходите налагат увеличение на таксата до пет пъти. Причината е в увеличаващите се все повече средства за сметосъбиране заради многото туристи и строителството.  Годишно сметосъбирането в общината се дофинансира с около 500 хил. лева. Община..

публикувано на 06.10.24 в 16:45

Проиранската "Ислямска съпротива" в Ирак атакува израелски цели

Още една групировка е извършила атаки по израелски цели. Проиранската "Ислямска съпротива" в Ирак, която е съюзник на "Хизбула" в Ливан и на "Хамас" в Ивицата Газа, съобщи, че е изстреляла дронове срещу три цели на окупираните от Израел Голански възвишения в Сирия, предаде Би Би Си. Малко преди това израелският министър на отбраната Йоав..

публикувано на 06.10.24 в 16:14