Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мащабни наводнения в Китай взеха най-малко 12 жертви

| обновено на 21.07.21 в 07:23
Чжънчжоу, централната китайска провинция Хънан, 21 юли 2021 г.
Снимка: Ройтерс

Най-малко 12 души са загинали, а над 10 000 са евакуирани в по-безопасни зони вследствие на рекордни валежи в централната китайска провинция Хънан, предаде държавната медия Синхуа, цитирана от Ройтерс. Обилният дъжд започна през уикенда, причини наводнения, преливане на реки и огромни затруднения за обществения транспорт. В административния център на провинцията град Чжънчжоу във вторник се наложи метрото да спре работа, след като пътниците се оказаха във вода до кръста.

Кадри от китайските социални медии показват, че известният будистки манастир Шаолин, както и други културни обекти са сериозно засегнати от стихията.

Онлайн стотици жители на Хънан помолиха за помощ, защото наводненията са спрели електричеството в домовете им.

Наводненията са често срещани по време на дъждовния период в Китай. Техният обхват обаче се влоши през последните години, както заради активната урбанизация в страната, така и заради световната климатична криза, коментира „Гардиън“.

Повече от десет градове са засегнати от бедствието, основните пътища са затворени, а полети са отменени. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

САЩ и техни съюзниците обвиниха Китай в глобална хакерска кампания

В понеделник Съединените щати и техните съюзници обвиниха Китай в глобална кампания за кибершпионаж, съобщава Ройтерс. Съединените щати се присъединиха към НАТО, Европейския съюз, Великобритания, Австралия, Япония, Нова Зеландия и Канада в..

публикувано на 19.07.21 в 20:35
Чао Лицзян, говорител на китайското външно министерство

Китай: НАТО създаде бойно поле по отношение на киберсигурността

Организацията на Северноатлантическия договор (НАТО) създаде ново бойно поле в киберпространството, заяви във вторник говорителят на китайското външно министерство Чао Лицзян. По време на редовна пресконференция Чао Лицзян обеща Пекин да..

публикувано на 20.07.21 в 11:22
ВИЖТЕ ОЩЕ
Министерство на земеделието

В Министерството на земеделието няма сигнали за нередности при проекти по ПВУ

До момента в Министерството на земеделието няма подаден нито един сигнал за нередности, възникнали при изпълнението на проекти по Плана за възстановяване и устойчивост. Във Фонд "Земеделие" има само един сигнал, който подлежи на проверка. Той е..

публикувано на 06.07.24 в 10:16

"Хамас" се съгласи за старт на преговори за освобождаване на израелски заложници

"Хамас" прие предложението на САЩ за започване на преговори за освобождаване на израелски заложници, 16 дни след първата фаза на споразумението, което цели да сложи край на войната в Газа, предаде Ройтерс. Ислямистката групировка се е отказала..

публикувано на 06.07.24 в 10:05

Райони в Сумска област останаха без ток след руски атаки с дронове

Няколко района в Сумска област в Украйна са останали без ток тази нощ след руски атаки с дронове. В съобщението на местните власти се посочва, че аварийно-ремонтните служби са предприели възстановителни действия. Поредица експлозии отекнаха в..

публикувано на 06.07.24 в 09:57
Тони Николов

Тони Николов: Картината във Франция е доста непредвидима

Картината във Франция е доста непредвидима . След изборите сметките няма да са никак лесни .  Това коментира пред БНР журналистът Тони Николов - главен редактор на портал "Култура". Според него активността на гласуването във Франция може би ще..

публикувано на 06.07.24 в 09:57

"Анивенчър Комик Кон" - събитието, което обединява поп културата на Изтока и Запада

Този уикенд - 6 и 7 юли 2024 г., се пренасяме в света на "Анивенчър Комик Кон" - събитието, което обединява поп културата на Изтока и Запада . Прожекторите са насочени към един от най-емблематичните елементи на Анивенчър - косплея. Какво е косплей:..

публикувано на 06.07.24 в 09:55

Отзвук от 19-та Световна среща на българските медии в Одеса

По време на 19-та Световна среща на българските медии, организирана от БТА, която се проведе в Украйна, журналисти от десетки издания успяха да обменят впечатления и да споделят професионалните си успехи и трудности.  Световната среща на българските..

публикувано на 06.07.24 в 09:35

Посрещат патриарх Даниил като предстоятел на Софийската епархия

От тази вечер започва тържественото посрещане на българския патриарх Даниил като Софийски митрополит. В митрополитската катедрала "Св. Неделя" в София от 18 часа ще бъде отслужена патриаршеска вечерна служба, последвана от молитва на гроба на..

публикувано на 06.07.24 в 09:33