Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Симеон Дянков: Промяната, която очаква част от народа, не се вижда

Заради липсата на стабилна управляваща коалиция ще се стигне и до трети парламентарни избори скоро

Симеон Дянков
Снимка: БГНЕС

"Промяната, която очаква част от народа, не се вижда". Това заяви пред БНР Симеон Дянков, бивш финансов министър и обясни причината за тази своя констатация:

"Нови партии дойдоха с претенции за нов модел на управление, а започват да работят с партии на статуквото, за да организират евентуален нов кабинет. От друга страна - за новия кабинет се предлагат министри, които са вече действащи или действали в предишни правителства".

Според Дянков от "Има такъв народ" не трябва да разговарят с всяка партия по отделно, а да заявят приоритетите си и да призоват да ги подкрепят:

"Реално такива приоритети няма, а се говори с партиите явно за поддръжка и за подкрепа. В този смисъл - промяна няма!".

Той прогнозира, че заради липсата на стабилна управляваща коалиция ще се стигне и до трети парламентарни избори скоро:

"Още повече, че не се виждат стабилни приоритети, които са  много важни за създаване на такава коалиция".

Дянков подчерта, че икономическата и финансова стабилност на страна е "в добри ръце" с министри като Кирил Петков и Асен Василев:

"Защо да не продължи това още известно време, за да има смислен кабинет със смислени приоритети".

Подкрепа за предложенията за актуализацията на бюджета и пенсиите

"Актуализацията на бюджета е една чисто счетоводна операция. Има по-големи приходи, повече пари влизат в бюджета, отколкото са били предвидени, те трябва по някакъв начин да се разпределят в Бюджетния закон. В известен смисъл това е необходимо, за да се узаконят тези нови разходи. Но и в двете посоки се руши моделът и на пенсионно, и на здравно осигуряване". 

По думите на финансовия министър в кабинета "Борисов 1" приходите тази година са по-добри от "вкараните в предишния бюджет", но това не е заради внезапни силни приходи, а защото финансовият министър от последното правителство на ГЕРБ нарочно е бил снижил приходите, за да може при евентуално ново тяхно правителство отново да се харчи по усмотрение на кабинета, а не на парламента:

"Тези приходи реално сами щяха да си дойдат. Добре е да има актуализация, за да могат да се харчат тази година".

Бившият министър в правителството на ГЕРБ коментира, че партията сега е в кръгова отбрана и препоръча да бъдат обновени кадрите в икономиката и финансите и да предложат нови насоки:

"Да кажат: да бяхме на власт дълго време, но ще се реорганизираме и ето ги нашите нови насоки. Това идва със смяна на персонала. Същите хора не могат да обясняват, че примерно електронното правителство е нещо, което трябва да се направи, ако си бил 12 години на власт и не си го направил. Та, ще има един период на пречистване".

Интервюто на Снежана Иванова със Симеон Дянков в предаването "12+4" можете да чуете от звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ракетите С-300 са на въоръжение и в иранската армия

Беларус разположи допълнителни сили за ПВО на границата си с Украйна

Беларус разположи допълнителни сили за противовъздушна отбрана на границата си с Украйна, за да защити -  "съоръжения от критична инфраструктура заради засилената активност на украински дронове в района". Това съобщи Андрей Северинчик, началник на Беларуските сили за противовъздушна отбрана, цитиран от Ройтерс.  Според него, ситуацията там остава..

публикувано на 29.06.24 в 18:43

Русия твърди, че е превзела още едно село в Източна Украйна

Русия твърди, че е превзела още едно село в Източна Украйна, докато се придвижва към град Торецк в рамките на нова офанзива в Донецка област. Торецк се намира северозападно от град Горливка, който е под контрола на сепаратистите от 2014 г. насам. Градът до голяма степен беше пощаден от най-тежките боеве, но това се промени през последните седмици,..

публикувано на 29.06.24 в 18:19
Марк Рюте

Рокадите по върховете в Европа и НАТО белязаха изминалата седмица

Европейските лидери одобриха номинациите на Урсула фон дер Лайен за втори мандат начело на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен очерта принципите, към които ще продължи да се придържа. Освен нейната бяха одобрени кандидатурите и на министър-председателя на Естония Кая Калас за върховен представител по външната политика и..

публикувано на 29.06.24 в 17:51

АПИ е изплатила 50 млн. лв. държавна помощ на 2 991 транспортни фирми

Агенция "Пътна инфраструктура" е изплатила 50 млн. лв. държавна помощ на превозвачите. Средствата са предоставени на 2 991 транспортни фирми в подкрепа на разходите за стабилизиране на транспортния отрасъл при кандидатствали над 3300 превозвача.  Това става според решение на Министерския съвет от февруари т. г. и след положително становище от..

публикувано на 29.06.24 в 17:39
Янка Такева

Синдикат на българските учители: В Бюджет 2025 трябват допълнително 1,45 млрд. лв. за средното образование

Според разчетите на Синдиката на българските учители към КНСБ, в бюджета за следващата година трябва да се осигурят допълнителни 1 милиард 450 милиона лева за системата на средното образование.  Средствата са необходими за увеличаване на заплатите и за издръжка на образователните институции. КТ "Подкрепа" ще иска увеличение на учителските..

публикувано на 29.06.24 в 17:21

Голям пожар край гръцката столица

Голям пожар обхвана планината Парнита, северно от Атина. Въпреки предупреждението на властите да не се пали огън на открито пожарът обхвана горски масив и поради силния вятър огънят постоянно променя посока. Пътна полиция затвори за движение пътища в близост до пожара. Гражданска защита евакуира жители и туристи, за да не попаднат в огнен..

публикувано на 29.06.24 в 17:12
Делян Пеевски в НС на 27 юни 2024 г.

Пеевски: Новото начало за ДПС е факт. Който не го разбира, остава в миналото

Новото начало за ДПС е факт и който не го разбира, остава в миналото. Това е заявил съпредседателят на партията Делян Пеевски на среща с излъчените от нея кметове. През последните дни областни структури на движението свалиха доверието от дългогодишни партийни кадри, които влязоха и в новия парламент.  Това направи областния съвет в Пловдив с..

публикувано на 29.06.24 в 17:09