Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стоян Мирчев: Подкрепата на БСП ще зависи и от позициите на ДБ и ИБГНИ

ДБ и ИБГНИ създават вчепатление, че за тях не са важни политиките, а личностите

Стоян Мирчев
Снимка: БГНЕС

Още не е взето окончателно решение дали БСП да подкрепи кабинета на ИТН. Това ще се случи в следващите един-два дни и ще зависи и от позициите на ДБ и ИБГНИ. Това обясни  в интервю за БНР Стоян Мирчев от БСП.

Според Мирчев от значение ще бъде ще има ли разговори между ИТН и останалите две партии – ДБ и ИБГНИ.

Иначе няма как да бъде избрано правителство, чисто математически.“

Въпреки припокриването на редица приоритети между БСП и ИТН, трябва да се види, че има достатъчно хора в парламента, които искат тази промяна, подчерта Стоян Мирчев.

„Дали ще имаме достатъчно сила да променим нещата.“

В предаването „Неделя 150“ Стоян Мирчев припомни, че от ДБ и ИБГНИ са заявявали, че са важни политиките, а не личностите:

„Политиките бяха поставени на масата, бяха намерени допирни точки между всички нас, които сме партии на протеста. И сега изведнъж вече говорим за личности, с които те са несъгласни. Тоест те създават едно впечатление, че за тях не са толкова важни политиките, колкото да имат съответните министерски места.“

„Допирните точки, които сме ги определили като политики, задължително трябва да бъдат оформени под някакъв документ. Това дава гаранция не на нас, това дава гаранция на обществото“, категоричен е Мирчев.

По думите му ИТН приема основните политики на БСП.

Ако третият мандат дойде при нас, ще се говори със служебното правителство да остане то редовно“, потвърди Стоян Мирчев. 

В отговор на въпрос за изкуствено сваляне на кворума и дали правителството на ИТН може да мине само с подкрепата на гласовете от БСП той обобщи:

„Хипотези има всякакви. Всички партии трябва да свалят своите карти. Ние в такива театри не искаме да участваме. Това не би било честно към българския избирател. Нека всички партии да заявят какво биха направили. Ние сме заявили, че сме готови да участваме в промяната. Да видим дали и другите са готови да го направят. Ако няма съответната готовност, да вървим нататък, както е разписано в Конституцията.“ 

Относно последните социологически данни от изминалата седмица Мирчев отбеляза, че „има леко разместване на върха“ и ако останалите политически партии не са внимателни, има голяма вероятност моделът ГЕРБ, който сега е изолиран, вместо да бъде премахнат, да бъде върнат.

"Тренд": При нови избори – същите 6 партии в парламента

Цялото интервю със Стоян Мирчев слушайте в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

30 688 потвърдени заявления за гласуване извън страната на 27 октомври

30 688 наши сънародници са с потвърдени заявления за гласуване извън страната за вота на 27 октомври. Те ще бъдат вписани в избирателните списъци по места, като в секциите зад граница ще могат да гласуват и неподали заявление, но ще попълват на място декларация. Срокът за подаване на заявления изтече в полунощ, а техният брой има..

публикувано на 02.10.24 в 09:37

Разработка на учени от БАН дава насоки за по-практическо обучение

На 4 октомври екип учени от Българската академия на науките ще представи колективна монография, посветена на процесуалния подход в образованието и развитието на ключови компетентности чрез предметите по философия и гражданско образование. Книгата е предназначена за учители, преподаватели и възпитатели в средните училища, както и за всички, които..

публикувано на 02.10.24 в 09:25
Христина Христова

Христина Христова: Политическата нестабилност се отрази негативно на пенсионната система

" Има за какво да се притесняваме и то точно за разходната част на бюджета ".  Това е мнението на бившия социален министър Христина Христова.  По думите ѝ бюджетът за тази година е бил напрегнат бюджет . Бяха предприети редица законодателни промени в разходната част, в социалната сфера, напомни тя и посочи, че има напрежение. Христова..

публикувано на 02.10.24 в 08:46

ЦИК обяви обществената поръчка за бюлетините и ролките за машините

ЦИК обяви обществената поръчка за изработката и доставката на хартиените бюлетини и за ролките специализирана хартия за машините за гласуване, за предсрочния парламентарен вот на 27 октомври.  Печатницата на БНБ, която по закон изпълнява дейностите, ще отпечата 6 800 хиляди бюлетини за страната и чужбина, с единична цена от 26 стотинки за бройка и..

публикувано на 02.10.24 в 08:46

Разследват два взрива край израелското посолство в Копенхаген

Датската полиция съобщи, че разследва два взрива в района на израелското посолство в Копенхаген, предаде агенция Ройтерс. Няма данни за пострадали, посочиха органите на реда.  Извършват се първоначални следствени действия на място. Разследва се евентуална връзка с намиращото се в района израелско посолство, се казва в публикация на полицията в..

публикувано на 02.10.24 в 08:45

Средиземноморските държави от ЕС обсъждат конфликта в Близкия изток

9-те средиземноморски държави-членки на ЕС ще обсъдят последното развитие на военния конфликт в Близкия изток и ситуацията в региона. Това е част от работата на започващата днес в Никозия двудневна среща на техните министри по европейските въпроси. Сигурността в Средиземноморието, миграционните процеси и разширяването на Европейския съюз са..

публикувано на 02.10.24 в 08:43
Петя Алтимирска

Очакват се промени в еврозаконодателството за отглеждането на селскостопански животни

Очакват се промени в законодателството на Европейския съюз за отглеждането на животните в селското стопанство. Това заяви за БНР Петя Алтимирска , председател на Сдружение КАЖИ - "Кампании и активизъм за животните в индустрията" във връзка със Световния ден на селскостопанските животни, който отбелязваме днес. Над 80 милиарда животни са убивани..

публикувано на 02.10.24 в 08:08