Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лукашенко заяви, че е спечелил изборите преди година честно и е защитил страната от бунт

Александър Лукашенко
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Точно една година след спорното му преизбиране за президент на Беларус Александър Лукашенко заяви, че е спечелил честно и че е защитил страната от бунт.

„Като се има предвид, че днес е 9 август и има очакван журналистически интерес, бих искал да ви припомня: Подготвихме се за изборите и те се проведоха при пълна гласност, прозрачност и демократичност на политическия живот. Единствената разлика е, че докато някои хора се готвеха за честни избори, други призоваваха за унищожаване на властта и за държавен преврат“.

Лидерът на беларуската опозиция от Светлана Тихановска призова демократичните страни да увеличат санкционния натиск към Минск и че не трябва да има никакви сделки с режима:

„Разбираме, че санкциите не са сребрърни куршуми, но те ще помогнат за спирането на репресиите, за освобождаването на политически затворници. Сигурни сме в това. Санкциите трябва да са общи - от страна на всички демократични държави: Съединените щати, Великобритания, Канада, Европейския съюз и други. Само с такава обща позиция санкциите ще бъдат силни“.

ЕС налага санкции на ключови сектори от икономиката на Беларус

Десетки хиляди хора излязоха на улиците на Беларус след вота от миналото лято - най -голямото предизвикателство за управлението на Лукашенко, откакто той пое президентския пост през 1994 г. Властта в Минск отговори с репресии срещу опонентите си, което накара водещи опоциционни фигури да напуснат страната и да потърсят убежище в чужбина. 

Както е и случая със Светлана Тихановска, която живее в литовската столица Вилнюс. 

Наскоро беларуската спринтьорка Кристина Тимановска напусна Олимпиадата в Токио и потърси хуманитарно убежище в Полша, след като заяви, че се страхува за живота си.

Полша даде виза по хуманитарни причини на беларуска лекоатлетка

По данни на беларуската опозиция в затвора има над 600 противници на режима.

Силен отзвук на Запад имаше случая от край на май с отклонения граждански самолет, на борда на който беше опозиционния журналист дисидент Роман Протасевич и приятелката му рускинята София Сапега. Тогава беларуски изтребител принуди самолета на "Райънеър", изпълняващ полет от Атина за Вилнюс, да кацне в Минск.

Остри реакции по света заради отклонения от Беларус самолет

Протасевич се призна за виновен за организиране на неразрешени от властите протести, а ЕС затвори пространството си за беларуски самолети.

Съмнения за действия на дългата ръка на Минск предизвика случая от миналата седмица, когато в Украйна бе открит обесен беларуския дисидент Виталий Шишов. На днешната си пресконоференция Александър Лукашенко, че Минск няма нищо общо със случилото се. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стари занаяти и бойни техники оживяват на фестивал в Шумен

Стотици зрители се събраха пред стените на Шуменската крепост, за да наблюдават историческа възстановка на превземането на крепостта от рицарите кръстоносци през 1444 година. Тя беше кулминацията на започналия вчера тридневен международен исторически фестивал "Доблест и слава",  Представителите на клубове за исторически възстановки от страната и..

публикувано на 28.09.24 в 22:03
Спасител със специално обучено куче сред отломките след руско нападение, поразило жилищен блок в украинския град Харков, 24 септември 2024 г.

Четирима души загинаха при две руски атаки в Харковска област

Четирима души загинаха днес при две руски атаки в североизточната част на украинската Харковска област. Сред тях е съдия от Върховния съд, който доставял помощи на местните жители с граждански автомобил, предаде Ройтерс, като се позова на украинските власти. Областният управител Олег Синегубов съобщи, че въздушна атака е отнела живота на трима души и..

публикувано на 28.09.24 в 22:01
Киър Стармър

Депутатка от управрялаваща партия във Великобритания подаде оставка, обвинявайки прмиера в лицемерие

Във Великобритаиня Роузи Дъфийлд подаде оставка като депутатка от управрялаваща Лейбъристка партия, обвинявайки премиера Киър Стармър в лицемерие заради поведението му и неспазване на поети обещания.  Роузи Дъфийлд, която е избрана от Кентърбъри, е първият депутат лейбърист, напуснал кораба на управляващите, като в писмото с оставката си,..

публикувано на 28.09.24 в 21:23
Изстрелването на ракетата на SpaceX

Мисия на SpaceX отива до МКС, за да прибере блокираните там американски астронавти

Минути след 20 ч. българско време от Кейп Канаверал, Флорида ще бъде изстреляна мисия на SpaceX с двама души на борда. В космическия апарат остават две свободни места за връщането на американските астронавти, които от месеци са блокирани на Международната космическа станция, съобщиха от НАСА.  Мисията беше отложена с няколко дни заради..

публикувано на 28.09.24 в 20:02

Ако една пета от депутатите поискат извънредно заседание на НС, то може да бъде свикано

Ако една пета от народните представители поискат извънредно заседание на НС, то може да бъде свикано, но с конкретни теми и точки. Това каза в Кюстендил пред репортери председателят на Народното събрание Рая Назарян. Тя беше в града за провеждащия се Празник на плодородието. Назяран отправи риторичния въпрос дали парламентът има нужда от..

публикувано на 28.09.24 в 19:18

В Гърция очакват температури до 9 градуса идната седмица

След близо седмица на летни температури в повечето части на Гърция, от неделя следобед до понеделник се очаква рязка промяна на времето и температури до 9 градуса по Целзий, съобщава в. „Катимерини“. Националната метеорологична служба съобщи, че се очакват обилни валежи и бури в източна Македония, Тракия и по островите в северната и източната..

публикувано на 28.09.24 в 18:57
Съпредседателят на партията

"Алтернатива за Германия" ще номинира Алис Вайдел за канцлер през 2025 година

"Алтернатива за Германия" издигна свой кандидат за канцлер за парламентарните избори догодина. Това ще е съпредседателката на партията Алис Вайдел. Лидерката на германската крайнодясна партия „Алтернатива за Германия“ Алис Вайдел ще води предизборната кампания за Бундестага като кандидат за канцлер. Двамата председатели на AfD Тино Хрупала..

публикувано на 28.09.24 в 18:42