Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хр. Христев: Връчване на втори мандат, Хр. Паунов: Трябва гласуване в НС

| обновено на 10.08.21 в 16:57
Снимка: Ани Петрова

Според конституционалисти не Слави Трифонов трябва да обяви, че няма да има гласуване на правителството на ИТН, а този, на чието име е издаден Указ за съставяне на правителство. Трябва да има или гласуване в зала, за да бъде довършен този мандат, или да има изрично заявяване от парламентарната трибуна на кандидата за министър-председател, че ИТН се отказва от мандата и той да се смята за неуспешно реализиран. Според бивши конституционни съдии няма нужда от специално заявяване за оттегляне на кабинета. Има и теория, че това решение на ИТН ще сложи край на парламентарната рулетка, според други тя ще продължи. 

Слави Трифонов: Няма да предлагаме кабинета за гласуване, отиваме на избори

В предаването "12+4" Христо Христев, преподавател по право на Европейския съюз, обясни: 

"Следва кандидатурата за министър-председател да бъде подложена за обсъждане и гласуване в Народното събрание. Ако най-голямата парламентарна група вземе решение и респективно кандидатът за премиер зачете това решение, здравият разум налага да се констатира под определена форма в рамките на Народното събрание, че в така предписаната процедура се стига до неуспешен краен резултат и да се пристъпи към следващата стъпка - възлагане на мандат на втората парламентарна група... Логично е, когато предложеният кандидат за премиер декларира, че се отказва, не можете да го поставите за гласуване в Народното събрание". 

Николай Хаджигенов: Изявлението на Слави е забавно, но няма правна стойност 

Христев смята, че "имаме политически субект, който цели да взриви политическата система или това, което имаме като конституционен модел". 

Според Христо Паунов, преподавател по конституционно право в Пловдивския университет, в тази ситуация могат да се очертаят две хипотези

"Кандидатът за премиер официално да оттегли състава на Министерския съвет. Доколко това не противоречи на решение на Конституционния съд е трудно да се коментира на прима виста. Би могло да се приложи хипотезата и гласуването да не попадне в дневния ред на Народното събрание, и да се пристъпи към връчване на втория проучвателен мандат. Това е по-хлъзгавият вариант. По-чистият вариант е да се проведе гласуване в Народното събрание". 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Фондът на фондовете представя инвестиционната си програма на бизнеса и регионите до 2027 г.

Очаква се днес Фондът на фондовете ще представи програмата си за инвестиционната подкрепа на бизнеса и за развитието на регионите през финансовия период до 2027 година. Ще бъдат отчетени и резултатите по финансовата рамка 2014-2020 година. Фондът на фондовете управлява средства по оперативните програми на ЕС за финансова подкрепа на..

публикувано на 20.05.24 в 07:42

Без занятия в частни и държавни университети в знак на протест

Държавните и някои от частните висши учебни заведения (ВУЗ) днес няма да проведат учебни занятия. Целта е насочване на вниманието на политиците към проблемите на висшето образование у нас. Ще се провеждат неотложни дейности като изпити, но административни дейности за студентите няма да се извършват. Медицинският университет в Плевен..

публикувано на 20.05.24 в 07:39

Социалната комисия с извънредно заседание за вдигане на пенсиите

Парламентарната Комисия по труда, социалната и демографската политика ще има извънредно заседание днес по точка единствена - разглеждане, обсъждане и гласуване на проекторешение за задължаване на представителите, определени от Министерския съвет в Надзорния съвет на Националния осигурителен институт (НОИ) - да подкрепят решение за..

публикувано на 20.05.24 в 07:32

46 000 ученици се явяват на матурите по теория на професията и профилиращ предмет

Днес ще се състои втория задължителен зрелостен изпит, на които се очаква да се явят над 46 000 ученици. 25 000 от тях ще положат изпит по профилиращ предмет, изучаван в 11-ти и 12-ти клас, а останалите -  по теория на професията за придобиване на професионална квалификация. Изпитните варианти за двете матури ще бъдат изтеглени в..

публикувано на 20.05.24 в 07:26

Малките актьори от ДКТ “Иван Радоев“ще представят "Криворазбраната цивилизация"

В Плевен тази вечер е премиерата на Детската студия при Драматично-куклен театър "Иван Радоев". Под режисурата на Ива Николова малките актьори ще представят "Криворазбраната цивилизация" от Добри Войников.  "В началото децата трудно разбираха текста. Трябваше да си превеждаме някои думи. Написано е на доста архаичен език. Посвещаваме..

публикувано на 20.05.24 в 07:25
Президентът на Иран Ебрахим Раиси

Иранският президент е загинал в хеликоптерната катастрофа

Иранският президент Ебрахим Раиси е загинал при хеликоптерната катастрофа заедно с външния си министър, съобщиха местни медии, цитирани от Ройтерс. Вицепрезидентът на Ислямската република Мансури е потвърдил информацията в социалната мрежа Х. Продължава издирването на президента на Иран след катастрофата му с хеликоптер Ирански медии..

публикувано на 20.05.24 в 07:23
Благомир Коцев

Благомир Коцев: Важно е да информираме хората за пътните ремонти

Несвършващите ремонти във Варна преди летния туристически сезон провокираха недоволството на гражданите . Всеки четвъртък фирмите са в общината, за да дават отчет как вървят пътните ремонти в целия град, обясни пред БНР кметът Благомир Коцев. Той посочи, че има съвкупност от проблеми за гражданите, които живеят в района на "Христо..

публикувано на 20.05.24 в 06:49