Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложба за 100-годишнината от рождението на Георги Чендов откриват в Русе

Снимка: Художествената галерия в Русе

На 17 август в Художествената галерия на Русе ще бъде открита изложба, посветена на 100-годишнината от рождението на Георги Чендов - първи директор на Русенската опера и първи директор на Художествената галерия.

Георги Чендов е роден на 21 април 1920 г. Във вторник ще отбележим 100-годишнината му, но това е само заради пропадналата минала 2020-та и всички събития, които бяха планирани да се случат тогава. Все пак, макар и със закъснение, русенци ще си спомнят за колоса в културата, какъвто е Георги Чендов. Влечението му към хуманитаристиката го отвежда в Софийския университет, където първо учи педагогика, а после право. Продължава да развива енциклопедичната си личност със знания по театрознание и режисура в Музикалната академия във Виена. След завръщането си в Русе работи като учител, но не след дълго застава начело на Русенската опера. Архивистът на Операта и историк Веселина Антонова разказва повече за дейността на Чендов.

"Той е човекът, който изиграва много важна роля в създаването на Русенската опера. Той е първият директор на операта. Операта се създава в много трудни години, в края на 40-те години, след 9-ти септември и всички злощастия, които сполетяват държавата ни след Втората световна война, преврата и погромите върху населението. В този период през 1947 година се възстановява Русенската оперна дружба, която е съществувала от 20-те години и с голямото желание да има Русенска опера"

Тя допълни, че важни, интелигентни хора в Русе успяват да създадат опера.

"Първата важна стъпка е на тогавашния кмет Александър Ковачев. В навечерието на 197 година, преди да излезе закона за национализацията на предприятията, той събира богатите хора в града и ги убеждава да дарят голяма сума - 1 милион лева, за да се създаде първият оркестър - оркестърът към Градския народен съвет".

Човекът, който застава начело на Операта, е Чендов. Безспорно той е с леви убеждения, но изключително умело успява да балансира между властта на комунистите и запазването на живота на част от интелигенцията - тази интелигенция, която е била състоятелна, образована и във всеки дом е имало поне един инструмент, на който се свири. Властта репресира потомците на тези хора и им забранява да продължат образованието си. Операта е мястото, където те се реализират не само професионално, но и чисто битово - да получават заплата и да оцелеят. Хобито им става професия и до края на дните си са част от оркестъра на Русенската опера. Нещо повече - в Русе пристигат деца от "неблагонадеждни" семейства, съдени от Народния съд, от цялата страна, за да станат част от Операта, за да се спасят.

"Тук се събират хора, които са нежелани от властта. Лишени са от работа, но в случая няма откъде да дойдат други кадри. Единствените музикални кадри, хорове и оркестранти са тези самодейци, които преди 9-ти септември са били част от музикалния живот на града. И в този смисъл е много важна ролята на Чендов като един човек, който е балансирал, който много ясно си е давал сметка, че трябва да ги привлече и трябва да застане зад тях, за да се случи това, което всички в Русе искат - да има Русенска опера", допълни Веселина Антонова. 

Неслучайно книгата на Георги Чендов за създаването на Операта в Русе, издадена след смъртта му, се нарича "Пауново перо" - нещо много скъпо, но никой не би се отказал от него. Когато този културен институт вече има своя добре работеща административна машина, Чендов е назначен за директор на Художествената галерия. Благодарение на него, по мнението на специалистите, фондът на галерията се сдобива с най-ценните си картини.

По време на изложбата, която ще бъде открита във вторник, публиката ще види и непоказвани рисунки и шаржове на самия Чендов, изкушен от изобразителното изкуство, но пазил тази страст за себе си. Семейството на Георги Чендов ще дари и личния му архив на Държавен архив в Русе - жест, който със сигурност ще помогне за запазване на културната памет на града.

Повече можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Георги Арнаудов със световна премиера във виенския Музикферайн

На 10 май публиката в зала "Брамс" на концертния комплекс Музикферайн аплодира с възторг брилянтните изпълнения на „Паганини ансамбъл“. Формацията е основана от виртуозния цигулар с международно признание Марио Хосен, а в ансамбъла заедно с него се изявяват утвърдените инструменталисти Марта Потулска – виола, Лиляна Кехайова – виолончело и..

публикувано на 17.05.24 в 17:38

Почит към великия бас Борис Христов

На 18 май отбелязваме 110-годишнината от рождението на великия български певец Борис Христов.  Признавам си, че той е любимият ми певец. Прекланям се пред неговото изкуство, пред неговия глас, артистичност, култура. За съжаление, не съм го виждала в спектакъл, но неговото присъствие в записите, в които съм го слушала, дава ясна представа за..

публикувано на 17.05.24 в 16:25
Валери Йорданов, сценарист и кинорежисьор

Валери Йорданов, гост в "Магията на театъра" с любов към писането, за бруталността в живота и за творческия плам

"В момента работя над третия си сценарий за филм, с който ще кандидатствам и се надявам да успея да го заснема, историята е доста различна и доста брутална, като всичко, което ни заобикаля, разказа в "Нощен Хоризонт" Валери Йорданов, сценарист и кинорежисьор, гост  в поредицата на БНР -  "Магията на театъра" . " Темата е свързана с нашето..

публикувано на 17.05.24 в 11:11
Васко Василев

Васко Василев ще изнесе концерт на Айфеловата кула по повод 24 май

Световноизвестният ни цигулар Васко Василев и солисти от оркестъра на Кралската опера "Ковънт гардън" ще изнесат класически акустичен концерт на 26 май в зала "Густав Ефел" на Айфеловата кула. Музиканти от 5 националности – французойка, японка, австрийка, англичанин и българин ще се срещнат на сцената, за да отбележат заедно един от..

публикувано на 16.05.24 в 18:57
Гергей Мадараш

Гергей Мадараш дирижира концерта "Контрасти" на Радиосимфониците

Този петък, 17 май, в зала „България“ пред Симфоничния оркестър на БНР ще застане диригентът Гергей Мадараш – гост от Унгария, който в момента е музикален директор на Кралската филхармония в Лиеж, Белгия.  Програмата на концерта неслучайно е наречена „Контрасти“ – на първо място, това е заглавието на пиесата, с която ще бъде отбелязана..

публикувано на 15.05.24 в 18:33
Българските фестивални мениджъри на асамблеята - Узедом 2024

Български фестивали участват в годишната асамблея на Европейската фестивална асоциация

От 12 до 15 май 2024 г. представители на Българската фестивална асоциация (БФА) участваха в Годишната среща на фестивалите на изкуствата, организирана от Европейската фестивална асоциация (ЕФА) на остров Узедом.  От 12 години БФА е колективен член на най-старото фестивално обединение в Европа с повече от 70-годишна история. В конференцията се..

публикувано на 15.05.24 в 18:15

Соня Йончева възражда списанието “Български артист“

Световноизвестна оперна певица, продуцент и посланик на УНИЦЕФ, Соня Йончева добавя още едно амплоа в биографията си - на издател. На 24 май - Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, в разпространителската мрежа ще се появи списание “Български артист“. “Искам да издигна..

публикувано на 15.05.24 в 13:42