Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рецептата за приготвяне на кашкавал на Иван Христов

Иван Христов
Снимка: Ива Антонова

Според старите технологии кашкавалът се меси като хляб преди да бъде оставен да зрее, а сиренето се приготвя с естествено сиреще от младо животно. Тези тайни сподели за БНР един от последните автентични каракачани във Враца - Иван Христов.

От години всяка сутрин в горещина и студ 77 годишният Иван Христов продава само за няколко часа продукцията си от мляко, кашкавал и сирене.

„Най-хубавият кашкавал се прави горе в Балкана от овче мляко. Подгрява се млякото до 30-35 градуса температура. След като се подсири се взима от него суроватка и наново се разбърква и суроватката се подгряна за около 40-50 градуса. Бърка се, бърка се, докато  направи топчета. След това се слага в кърпа, изцежда се и се оставя 3-4 часа да се вкисне. При подсирването се слага и малко кисело мляко“.

След като се оформят питите с кашкавал се слагат на калъп и стоят на дървени рафтове.

"Зрее около три месеца на хладно. Може и от краве мляко кашкавал да се прави така по стара технология".

Повече можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ще успее ли изкуственият интелект да мине теста "Не съм робот"?

Учените Андреас Плеснер, Тобиас Вонтобел и Роджър Ватенхофер от Швейцарския технологичен университет в Цюрих обявиха, че изкуственият интелект може да разбие версията на системата за проверка "Не съм робот" . Това са онези малки досадни дейности: да определите в кои картинки има светофар и кола или да вписвате произволно генериран код, преди..

публикувано на 09.12.24 в 10:14
Одеонът на древния Филипопол

Одеонът на древния Филипопол е най-новото археологическо бижу на Пловдив

Одеонът на древния Филипопол е най-новото археологическо бижу на Пловдив.  Така освен античният театър, градът ще има има още една открита сцена, разбира се доста по-малка, завещана от античноста. Одеонът е разкрит при разкопки през 1988 г. на северната страна на форума.  Първите реставрационно-консервационни  дейности там..

публикувано на 08.12.24 в 09:27
Снимката е илюстративна

Всички детски градини във Велико Търново със свои библиотеки

Всички детски градини в община Велико Търново ще имат свои библиотеки. Идеята се сбъдна, благодарение на мащабна дарителска кампания, в която се включиха над 1000 дарители и осигуриха повече от 4000 книжки за децата. Приказни мини библиотеки ще имат 23-те великотърновски детски градини. В тези учебни заведения книжки не се купуват често, а..

публикувано на 06.12.24 в 09:40

Панагюрското съкровище като магия и шедьовър на тракийското изкуство

В Панагюрище започват 4-дневни тържества, посветени на 75-ата годишнина от откриването на панагюрското златно съкровище. На 5-и и 6-и декември ще се състои конференция, а кулминацията на програмата ще е на 8-и декември – това е денят, в който преди 75 години братята Павел, Петко и Михаил Дейкови откриват тракийския шедьовър по време на..

публикувано на 04.12.24 в 06:34

Стефан Марков - вълшебният майстор на шоколада

Стефан Марков - вълшебният майстор на шоколада е гост в 62-ти епизод на рубриката "Америка- илюзии и релности" .  "Когато казах на моята баба, че ще ходя в кулинарно училище, имаше едно дълго мълчание и след това тя ми каза, че дядо ми е ходил в университет, майка  ми е ходила в университет, баща ми е ходил в университет, тя е ходила в..

публикувано на 03.12.24 в 13:35

В Израел бе открита изложба с част от архивите на Кафка

100 годишнината от смъртта на световно известния писател Франц Кафка се отбелязва в три големи библиотеки в света които разполагат с части от архивите му. В Оксфорд и в Германия изложбите бяха открити на шести юни – датата, на която е починал. В националната библиотека на Израел тя се открива чак сега заради войната. На пресконференция..

публикувано на 03.12.24 в 13:33

Мартин Мартинов: Кой човек, който има - ще стои един час в дъжда, за да вземе кутийка топла храна?

Повече от 7 години Мартин Мартинов, собственик на ресторант в централната част на София, храни през шестте студени месеца бездомни, безпарични, отритнати от обществото хора .  Инициативата му "Подай ръка" се е трансформирала във фондация, чрез която той приема помощ - пакетирана храна, от хора, желаещи да станат съпричастни.  Тази есен е бил..

публикувано на 02.12.24 в 14:07