Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Денков: Учебната година ще започне присъствено, където е възможно

Снимка: БГНЕС

През последните дни многократно обяснихме, че наша основна грижа е максимално присъствено обучение при здрави учители, защото иначе няма как да направим присъственото обучение. Това каза министърът на образованието Николай Денков.

Съгласно новия подход в зависимост от това, каква е ситуацията в даден град и регион, МОН ще позволи максимално присъствено обучение.

„Гарантирали сме го за първокласниците, ако е много тежка ситуацията, поне в двора да се съберат, да се видят. Ако е възможно, ще го направим и за останалите ученици“, каза Денков по повод първия учебен ден на 15 септември.

Колкото до това, ако трябва да се учи дистанционно кои класове първи ще излязат в такова обучение, Денков посочи, че това, което е написано в насоките, е, че първо ще излизат горните класове – 11-12 клас.

„Ако трябва след това 10 и 9 класове. Това, което сме поставили като изискване, при тежка ситуация да осигурим 50% присъствие на учениците. Как точно ще стане, зависи от конкретните училища. Някои могат да минат на сутрешна и следобедна смяна, други могат да минат на ротация на паралелките. Това ще бъде обсъждано и решавано с наша санкция и съгласуване на ниво училище”, обясни министърът.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Проф. Иван Илчев

Проф. Иван Илчев: И площадът, и катедралата да се преименуват от "Св. Ал. Невски" на "Св. Ив. Рилски"

Добре би било и площадът, и катедралата да се преименуват от "Св. Александър Невски" на "Св. Иван Рилски" . Това мнение изрази пред БНР историкът проф. Иван Илчев във връзка с предложението на общински съветници от "Синя София" площадът пред храм-паметника "Св. Ал. Невски" да бъде преименуван на българския светец Иван Рилски, небесен покровител на..

публикувано на 30.09.24 в 14:16

До началото на зимния сезон ще приключат пътните ремонти във Великотърновско

До началото на зимния сезон ще приключат ремонтите в Прохода на Републиката и по главните пътища София - Варна и Русе – Велико Търново в чертите на Великотърновска област, увериха от Областното пътно управление. На Хаинбоаз предстои да бъдат възстановени червените колчета срещу неправилно изпреварване. Превантивен ремонт с преасфалтиране и..

публикувано на 30.09.24 в 14:05
Любомир Аламанов

Любомир Аламанов: Хората трябва да са активни участници в политическия процес

Хората не са безгласни зрители и трябва да са активни участници в политическия процес, не да чакат политиците да им обещават, а да отидат и кажат "искаме това и това" . Малко е обърната наопаки ситуацията у нас. Това коментира комуникационният експерт Любомир Аламанов в интервю пред БНР. "В обществото ни има леко странна и..

публикувано на 30.09.24 в 14:01

Българка, живееща в Ливан пред БНР: Нощта не беше спокойна, имаше отново бомбардировки

Държавата започна подготовка за поетапната евакуация на българите, които искат да напуснат Ливан. Правителственият самолет е в готовност да прибере сънародниците ни от Бейрут, когато получи зелена светлина за това. Първо ще бъдат евакуирани майки с деца и възрастни хора. Екип на Държавния авиационен оператор е в готовност да излети за Ливан..

публикувано на 30.09.24 в 14:00
Жозеп Борел

Борел свиква извънредна външнополитическа среща заради ескалацията в Близкия изток

Върховният представител по външната политика и сигурност Жозеп Борел свиква извънредна неформална видеоконференция на Съвет "Външни работи" заради ситуацията в Близкия изток в късния следобед. България ще бъде представена от постоянния представител в ЕС Румен Александров.

публикувано на 30.09.24 в 13:54
Васил Терзиев

Столичният общински съвет заседава извънредно за градския транспорт на София

Въпреки запорираните сметки на Столичния автотранспорт, автобусите на градския транспорт няма да спрат да обслужват пътници. В това увери общинският съветник Симеон Ставрев. Тази седмица Столичният общински съвет ще заседава, за да ще бъде решено как да се вдигне запора на сметките на общинското дружество. Причината за запора е ремонт..

публикувано на 30.09.24 в 13:20

Над 150 тежки катастрофи за седмица, 334 загинали при ПТП от началото на годината

Само през миналата седмица в България са станали 151 тежки катастрофи, като при тях са загинали девет души, а ранените са 201. Пътната полиция обяви, че взема допълнителни мерки срещу войната по пътищата. От началото на 2024 година до 29 септември на територията на страната са станали 5390 произшествия с 334 загинали, а близо 7000 души са..

публикувано на 30.09.24 в 13:20