Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Под контрол е петролният разлив, който се движеше от Сирия към Кипър


Петролният разлив, който се движеше от Сирия към Кипър и заплашваше с екокатастрофа целия източен бряг на острова, е под контрол. Според най-нови сателитни снимки и наблюдението на Европейската агенция за морска безопасност, нефтеното покритие постепенно се разтваря и разлага.

Ситуацията с петролния разлив е под контрол, няма причина за безпокойство, увери вицепрезидентът на Турция Фуат Октай в изявление за кипърско-турска телевизия.

Голяма част от петролното петно, което достигна до 12 морски мили от брега на полуостров Карпас в североизточната част на острова, е изтласкана от смяната на посоката на вятъра обратно към брега на Сирия и към Турция.

Отделилите се по-малки нефтени участъци край кипърския бряг вече се почистват от специализирани кораби за борба с морски замърсявания, изпратени от Турция.

В района са поставени и абсорбиращи маслото бариери с дължина от 400 метра.

Сигнал за нефтени следи на около 55 километра от югоизточния край на острова бе подаден днес от риболовна лодка. Правителството на Кипър изпрати полицейски хеликоптер и специализиран кораб в района, но не е установено наличие на остатъци от разлив на петрол, бе съобщено официално.

Екологичното бедствие в Източното Средиземно море започна преди седмица от авария в резервоар, пълен с 15 000 тона гориво, в електроцентрала в крайбрежната зона на Сирия. Изтеклият в морето петрол обхвана площ от над 1000 квадратни километра.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна.

Камион, превозващ водка, се е преобърнал на АМ "Марица", няма пострадали

Товарен  автомобил, превозващ  водка, се е преобърнал преди обяд на автомагистрала "Марица". Инцидентът е станал при километър 73.  Няма пострадали, но на платното е имало разсипани кашони с бутилки водка. Движението в района се осъществява в активните ленти в двете посоки. Трафикът се регулира от "Пътна полиция".  Изясняват се..

публикувано на 30.09.24 в 16:46

3 км нов водопровод ще бъде пуснат от утре във Варна

Нов водопровод с дължина над 3 км ще бъде пуснат от утре във Варна. Това съобщи Веселин Русев - управител на ВИК дружеството. Водопроводът е от местността "Пчелина" до стадион Варна в морската столица и решава до голяма степен проблема с честите аварии в града. През следващата седмица ще бъде положен  и асфалтът. ВиК превключва нов ключов водопровод,..

публикувано на 30.09.24 в 16:21

В област Ловеч през миналата седмица са станали 10 тежки катастрофи с 13 пострадали

В област Ловеч за изминалата седмица са станали десет тежки катастрофи, а пътните полицаи са съставилинад 450 акта и глоби с фиш за нарушение на Закона за движение по пътищата. Общо 26 пътно транспортни произшествия са регистрирани в област Ловеч за седмица, като при десетте тежки катастрофи са пострадали 13 души. За изминалата седмица пътните полицаи..

публикувано на 30.09.24 в 16:20

Удължава се срокът за съхранение на машините за гласуване в помещението под наем

От утре се удължава срокът за съхранение на машините за гласуване в помещението под наем, съобщиха от правителствената информационна служба. Днес е крайният срок по договора, а новите условия предвиждат срокът за съхранение да е до неповече от три години.  МС решава за обезпечаване на съхранението на машините за гласуване Правителството: Не..

публикувано на 30.09.24 в 16:00
Заседание на общинския съвет в Плевен

Отложиха делото за избора на Общинския съвет в Плевен

В Плевен отложиха делото за избора на Общински съвет. Причината са технически грешки в тройната съдебно-техническа експертиза. Грешките  са установени от вещото лице при изготвянето на последващата математическа експертиза. За да няма некоректни изчисления, съдия Даниела Дилова даде срок за изчистването им. В началото на заседанието съдия..

публикувано на 30.09.24 в 15:59

Петима души са загинали при катастрофи в Силистренско от началото на годината

Петима загинали и 60 ранени е равносметката на сектор "Пътна полиция" в Силистра от началото на годината до началото на месец септември. Сравнено със същия период на миналата година няма съществена промяна в пътнотранспортната обстановка. Трима от загиналите тази година и 12 от пострадалите са били пешеходци. Най-честата причина за..

публикувано на 30.09.24 в 15:47

Пробегът на мира мина през Габрово

Бегачи от различни европейски страни, участници в глобалната инициатива Пробег на мира преминаха през Габрово. На входа на града факела на мира от тях пое габровският лекоатлет, параолимпиецът Християн Стоянов. В центъра на Габрово ученици посрещнаха бегачите от Пробега на мира. Младите хора чуха посланията им и всеки, който пожела, задържа в..

публикувано на 30.09.24 в 15:42