Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Кучешка радост: торти, чийзкейк и бира за лаещи четириноги

Как се правят сладкиши за най-добрия приятел на човека - Василена Тодорова ни въвежда в животинския гурме свят

"Ще напуснеш работата си в корпорация, за да правиш бисквити за кучета?! Ти добре ли си?!" С тази реплика преди години изпращат от работното й място Василена Тодорова. Това не повлиява на мотивацията й и тя не се отказва от идеята си - да направи пекарна за лакомства за кучета.
 
Василена: "Идеята всъщност не е моя, нито е нещо страшно иновативно. Ровех се в интернет и видях, че има кучешка пекарна в Словения. Тогава бях във време, в което правех нещо, което не ме удовлетворяваше. Така че простo си казах - това ще го направя!"  "Никой не знаеше какво е това, много хора не ме разбираха и не вярваха в това нещо, но всъщност си заслужава", продължава Василена.

Злояд френски булдог дава импулс на идеята

Никоя "щура" идея не става без подкрепа. В случая тя е дошла най-вече от собствениците на кучета, както и от хора, които се занимават с подобен бизнес - подаръчни кутии за кучета. Днес вече кучешката пекарна разчита на подкрепата на своите клиенти и фенове.

Началният импулс обаче идва от четириногия любимец на Василена - френският булдог Арни, описван от нея като "адски злояд". Тя му приготвя различни неща вкъщи, защото Арни в един момент спира да яде гранулирана храна. Той подтиква стопанката си да проучи какво друго могат да ядат кучетата освен гранули и как може да им се направи живота по-вкусен и същевременно по-полезен.

Бисквитка с пилешко и ягоди? АМ - БАУ! 

Оставяме приказките за малко и се насочваме към бисквитите, защото гост-интервюиращата и главна дегустаторка - унгарската визла Ети е с нас и вече е нетърпелива. Да видим и да вкусим от домашните кучешки бисквити.

Кучешките бисквити, които правят в пекарната


Василена: "Бисквитките са запазената ни марка. Те бяха първото нещо, с което започнахме. Правят се изцяло със съставки, които са годни и за хора. Имаме микс от брашна - оризово и пълнозърнесто, овесени ядки. Имаме клиенти, които взимат "малко от тия за мене и от тия с тиква за кучето". Имаме с магданоз, с кокос, с канела". 
Пилешко и ягоди; пилешко, грах и магданоз. Не сме свикнали да даваме на кучето кокос и ягоди. Но пък дегустаторката Ети даде положителен отзив - бисквитката изчезна за две стотни от секундата. Интервюиращите и те опитаха (цялото преживяване чуйте в прикачения звук)

Вълче меню и кучешка бира

Василена: "Кучето си е хищник, макар, че е сред хора от доста години и макар че яде гранули от доста години. Месото трябва да присъства в менюто им, защото все пак са произлезли от вълците. Въпреки че в днешно време не изглеждат като тях, отвъртре са си същите. Най-доброто за едно куче си остава месото."

Бира за кучета - с пилешко и с телешко
Хапването - добре, но си трябва нещо и за пиене. В пекарната на Василена се продава кучешка бира. Да, съвсем истинска - произведена в Белгия. Имаме два варианта - с пилешко и с телешко. Не я опитахме - нито ние, нито Ети, но Василена ни обяснява, че идеята е лакомство за забавление. Може би повече на хората, отколкото за кучатата.

Торти, чийзкейк и баунита за четириноги

Идваме си на думата (или направо на тортата) и отиваме в кухнята, където се случва магията. Василена: "Основната ни идея е да предлагаме лакомства за кучета, които приличат на човешки. В това им е чара - кучетата се радват на вкуса, а хората на вида."

Кухнята изглежда съвсем като човешка - има миксер, котлон, фурна, тавички с различни форми. Овесени ядки, пълнозърнесто брашно от ориз, месо, яйца, крема сирене, кисело мляко, кокосово масло - това са в общи линии съставките за кучешките торти.



Предлагат се няколко вида, по избор на клиента. Може да се конфигурира по цвят, форма и надпис. "Не можем да правим много обемни неща, защото не ползваме захар. Ограничени сме заради материалите, с които работим. Това ни прави по-креативни." Тортите стават за ядене и от хора, но Василена не ни ги препоръчва заради пастета от пилешки дроб между блатовете, който не всеки ще може да понесе като вкус.

Всичко за кучешките торти, за здравословната храна за лаещи четириноги и съвети за това как да ни разглезваме прекалено - може да чуете в звуковия файл. Разгледайте и галерията ни за още образи и преживявания от Кучешката пекарна. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Изложба с рисунки на деца с епилепсия

Асоциация на родители на деца с епилепсия представи нов наръчник "Пътеводител към по-добър живот"

Асоциация на родители на деца с епилепсия представи нов наръчник "Пътеводител към по-добър живот". Той съдържа насоки и отговори на важни въпроси, свързани с живота и ежедневието на младежи с епилепсия на възраст между 14 и 28 години. На 10.02 организацията отбеляза Световния ден за борба с епилепсията, като отново стана ясно, че липсата на лекарства..

публикувано на 16.02.25 в 06:35
Виктория Бешлийска

Писателката Виктория Бешлийска гостува на Българското неделно училище в Барселона

Писателката Виктория Бешлийска гостува на Българското неделно училище в Барселона. В каталунската столица тя се срещна с децата и техните родители в разговор за силата на езика и нишките, които свързват българите по света.  Езикът е нашата идентичност и колкото повече изучаваме богатството му, толкова по-близо сме до същността си, каза..

публикувано на 15.02.25 в 11:42

С "Пеперудена прегръдка" мисията на Гого от Перник ще продължи

Мисията да показваш, че различните хора не са опасни, и че всеки човек заслужава шанс, продължава и след смъртта - в това вярват близките и приятелите на пеперудения Георги от Перник, който стана звездичка на небето на крехката възраст от 9 години. В негова памет беше представен филмът "Пеперудена прегръдка", в който участват Гого,..

публикувано на 14.02.25 в 16:24
Анна Малешкова

Поредицата "Бесарабски хроники" с нов том - "Следа в историята"

Поредицата "Бесарабски хроники" вече има своя нов том с наслов "Следа в историята ", излязъл през декември миналата година. Описан е периодът от 1762 до 2024 г. Всяка важна дата е разказана в три статии.  Съставители са Анна Малешкова, общественичка, писателка, художничка, бивш директор на Дома на профсъюзите в Сливен , на Кинефикация. Тя е..

публикувано на 08.02.25 в 06:15

Момчил Искренов: Кафето е ритуал, културата и удоволствието за сетивата

Кафето сутрин е едно от най-важните сутрешни ритуали за някои хора, за други е отделно изживяване. За това какво е да си бариста в България и какво не знаем за кафето, разказва Момчил Искренов: " На 29 години съм, от два месеца работя като професионален бариста в Coffe shop , отделям време и за заниманията си тук, но иначе имам икономическо..

публикувано на 08.02.25 в 06:15

Росен Гацин: От февруари започва новият цикъл на стопанската година

На 1- ви февруари православната църква почита свети мъченик Трифон. Той е един от най- славните светци лечители.  В народната традиция този ден се нарича Трифон Зарезан и се отбелязва и на 14 февруари, по стар стил. В българската традиция Св. Трифон е свързан с лозарството.  На 1 ви февруари се извършва ритуално обработване на лозата,..

публикувано на 02.02.25 в 10:24

Музиката на акордеониста Исус Ангелов прави хората щастливи

Исус Ангелов свири от малък на пиано, цигулка и акордеон. Пише есета, разкази и поезия. "Божията Безкрайност" е дебютната му книга, събрала поезията на Исус Ангелов и картините на Ставри Калинов. Той е сценарист и водещ на концертите, които организира в Националния дворец на културата в София. От 2 до 90-годишни са почитателите му. Не искат..

публикувано на 02.02.25 в 06:16