Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Кучешка радост: торти, чийзкейк и бира за лаещи четириноги

Как се правят сладкиши за най-добрия приятел на човека - Василена Тодорова ни въвежда в животинския гурме свят

"Ще напуснеш работата си в корпорация, за да правиш бисквити за кучета?! Ти добре ли си?!" С тази реплика преди години изпращат от работното й място Василена Тодорова. Това не повлиява на мотивацията й и тя не се отказва от идеята си - да направи пекарна за лакомства за кучета.
 
Василена: "Идеята всъщност не е моя, нито е нещо страшно иновативно. Ровех се в интернет и видях, че има кучешка пекарна в Словения. Тогава бях във време, в което правех нещо, което не ме удовлетворяваше. Така че простo си казах - това ще го направя!"  "Никой не знаеше какво е това, много хора не ме разбираха и не вярваха в това нещо, но всъщност си заслужава", продължава Василена.

Злояд френски булдог дава импулс на идеята

Никоя "щура" идея не става без подкрепа. В случая тя е дошла най-вече от собствениците на кучета, както и от хора, които се занимават с подобен бизнес - подаръчни кутии за кучета. Днес вече кучешката пекарна разчита на подкрепата на своите клиенти и фенове.

Началният импулс обаче идва от четириногия любимец на Василена - френският булдог Арни, описван от нея като "адски злояд". Тя му приготвя различни неща вкъщи, защото Арни в един момент спира да яде гранулирана храна. Той подтиква стопанката си да проучи какво друго могат да ядат кучетата освен гранули и как може да им се направи живота по-вкусен и същевременно по-полезен.

Бисквитка с пилешко и ягоди? АМ - БАУ! 

Оставяме приказките за малко и се насочваме към бисквитите, защото гост-интервюиращата и главна дегустаторка - унгарската визла Ети е с нас и вече е нетърпелива. Да видим и да вкусим от домашните кучешки бисквити.

Кучешките бисквити, които правят в пекарната


Василена: "Бисквитките са запазената ни марка. Те бяха първото нещо, с което започнахме. Правят се изцяло със съставки, които са годни и за хора. Имаме микс от брашна - оризово и пълнозърнесто, овесени ядки. Имаме клиенти, които взимат "малко от тия за мене и от тия с тиква за кучето". Имаме с магданоз, с кокос, с канела". 
Пилешко и ягоди; пилешко, грах и магданоз. Не сме свикнали да даваме на кучето кокос и ягоди. Но пък дегустаторката Ети даде положителен отзив - бисквитката изчезна за две стотни от секундата. Интервюиращите и те опитаха (цялото преживяване чуйте в прикачения звук)

Вълче меню и кучешка бира

Василена: "Кучето си е хищник, макар, че е сред хора от доста години и макар че яде гранули от доста години. Месото трябва да присъства в менюто им, защото все пак са произлезли от вълците. Въпреки че в днешно време не изглеждат като тях, отвъртре са си същите. Най-доброто за едно куче си остава месото."

Бира за кучета - с пилешко и с телешко
Хапването - добре, но си трябва нещо и за пиене. В пекарната на Василена се продава кучешка бира. Да, съвсем истинска - произведена в Белгия. Имаме два варианта - с пилешко и с телешко. Не я опитахме - нито ние, нито Ети, но Василена ни обяснява, че идеята е лакомство за забавление. Може би повече на хората, отколкото за кучатата.

Торти, чийзкейк и баунита за четириноги

Идваме си на думата (или направо на тортата) и отиваме в кухнята, където се случва магията. Василена: "Основната ни идея е да предлагаме лакомства за кучета, които приличат на човешки. В това им е чара - кучетата се радват на вкуса, а хората на вида."

Кухнята изглежда съвсем като човешка - има миксер, котлон, фурна, тавички с различни форми. Овесени ядки, пълнозърнесто брашно от ориз, месо, яйца, крема сирене, кисело мляко, кокосово масло - това са в общи линии съставките за кучешките торти.



Предлагат се няколко вида, по избор на клиента. Може да се конфигурира по цвят, форма и надпис. "Не можем да правим много обемни неща, защото не ползваме захар. Ограничени сме заради материалите, с които работим. Това ни прави по-креативни." Тортите стават за ядене и от хора, но Василена не ни ги препоръчва заради пастета от пилешки дроб между блатовете, който не всеки ще може да понесе като вкус.

Всичко за кучешките торти, за здравословната храна за лаещи четириноги и съвети за това как да ни разглезваме прекалено - може да чуете в звуковия файл. Разгледайте и галерията ни за още образи и преживявания от Кучешката пекарна. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Туристи от САЩ, Канада и Австралия на културен тур в село Професор Иширково

Туристи от САЩ, Канада и Австралия на културен тур в село Професор Иширково

Любов към българския фолклор събира туристи от три континента в културна обиколка у нас. Чужденци от САЩ, Канада и Австралия посещават Силистренския край, привлечени от магията на българската традиция. Една от спирките им е село Професор Иширково.  Група чуждестранни туристи от САЩ, Канада и Австралия се потопиха в автентичната атмосфера на..

публикувано на 04.08.25 в 11:56
Покритият мост на Кольо Фичето в Ловеч

Историкът Пламен Ечков за покрития мост на Кольо Фичето в Ловеч

Ловеч е град с богато история,   като се започне още от древното тракийско селище Мелта, през средновековната крепост Хисаря, първия революционен комитет създаден от Васил Левски и т.н.  Но  може би емблемата на града е покрития мост, познат още като моста на Кольо Фичето.   На практика обаче в сегашния си вид ловешкия покрит мост не е моста..

публикувано на 03.08.25 в 13:27
 Сабята на Стефан Караджа в Русе

Спомени за сабята на Стефан Караджа - сабя-револвер, която и сече, и стреля!

На 30 юли се навършиха 157 години от гибелта на Стефан Караджа. Паметта му бе почетена в Русе, където умира от раните си, а денят е повод да разкажем и една любопитна и съвременна история, свързана със сабята на войводата. Русе пази много спомени за Стефан Караджа. Тук са ръкописите на Никола Обретенов за четите на Хаджи Димитър и Караджата, на..

публикувано на 03.08.25 в 08:00
Петър Илиев

От чертежите на архитектурата до пулса на човешкия живот - пътят на 29-годишния Петър Илиев

Един млад човек сбъдва мечтата си да помага и да бъде полезен.  29-годишният Петър Илиев се занимава със спешна медицина на терен и води курсове по първа долекарска помощ.  Преди това е практикувал професията си на архитект, но един инцидент го връща към една от детските му мечти - да лекува .  След като става свидетел на катастрофа , при която..

публикувано на 28.07.25 в 10:45

Над 150 се записаха за летните занимания в Регионалния исторически музей „Стою Шишков“ в Смолян

Над 150 се записаха за летните занимания в Регионалния исторически музей „Стою Шишков“ в Смолян. "Ваканция в музея, научи българското" ще продължи до 25 юли.  Заниманията са за деца от 6 до 12 години.  Най-интересното е да готвят родопски ястия, разказва Валентина Василева – директор на музея в Смолян.  "Залагаме както на традиционни..

публикувано на 20.07.25 в 07:10

Град Левски отбеляза тържествено годишнината от рождението на Апостола на свободата

Град Левски отбеляза тържествено годишнината от рождението на Апостола на свободата Васил Левски. В честването се включи и президентът Румен Радев. В общината отбелязват и 80 години от обявяването на селището за град. Към събралото се множество тази вечер президентът Румен Радев се обърна с думите: "Историята помни ентусиазма и..

публикувано на 20.07.25 в 06:55
Асаф Ясур

Асаф Ясур не спира да печели медали за Израел на параолимпийски игри

Може би за социалните служби Асаф Ясур да е инвалид,но той е параолимпийски състезател по таекуондо, двукратен световен шампион, двукратен европейски шампион и олимпийски шампион от Париж. Дори в момента е на състезание в Корея - родината на този спорт. На конференция на медицинските сестри и брата на Израел за ролята на медиците в неговия..

публикувано на 20.07.25 в 05:52