Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Алексей Малашенко: Западът няма защо да се страхува от талибаните

Алексей Малашенко - руски експерт по исляма
Снимка: Ангел Григоров

Новата власт в Кабул ще се съсредоточи върху изграждането на афганистанската държава, а не върху конфликти със съседите и Запада, заяви пред БНР Алексей Малашенко - експерт по исляма и главен научен сътрудник в Националния изследователски институт по световна икономика и международни отношения „Евгений Примаков“ на Руската академия на науките.

„Тези хора искат да изградят национална (това е много важна дума – б.а.) ислямска афганистанска държава. Ислямът отрича нациите, но де факто това няма да бъде халифат - някаква световна ислямска държава, за каквато обичат да говорят в ИДИЛ. Не вярвам на пропагандата, била тя руска, американска или някаква друга, която твърди, че талибаните са външна заплаха. За кого са заплаха? Нима им е нужен Таджикистан или Узбекистан? Или искат да взривяват Европа? Тези хора ще се занимават със строителството на собствената си държава“, каза руският експерт в предаването „Събота 150“ на програма „Хоризонт“.

Според Малашенко мнозинството от афганистанците подкрепят талибаните, защото слагат край на десетилетия размирици.

"Какво друго му трябва да обикновения афганистанец, който воюва от 1979 година? Първо го учиха на комунизъм, после на демокрация, а хората искат да живеят мирно и спокойно. Засега талибаните гарантират това спокойствие."

Затова Москва правилно се ориентира към диалог с талибаните. Официално, тяхната организация е обявена за терористична и е забранена в Русия. Въпреки това през последните 7 години талибаните и Кремъл са в постоянен диалог помежду си. Президентът Владимир Путин заяви наскоро, че Русия няма интерес от дезинтеграцията на Афганистан. Очевидно Москва предпочита стабилно управление на талибаните пред нова гражданска война.

"Това, което прави Русия в продължение на 7 години, е проява на мъдрост. Това е онази политическа мъдрост, която не се проявява много често в днешно време," отбелязва Алексей Малашенко.

Докато Русия се стреми да укрепи връзките си с талибаните, влиянието на Пакистан върху тях ще отслабва, прогнозира руският експерт.

"Пакистанците много добре разбират, че талибаните, които днес са на власт в Афганистан, не са техни протежета и няма да им се кланят. Има териториални спорове по границата между Афганистан и Пакистан. Там е линията Дюранд. Както се казваше в доброто старо съветско време, това е изобретение на колонизаторите. Тогава е вършело работа, но сега създава проблеми." 

Големият печеливш от идването на власт на талибаните в Афганистан е Китай, смята Малашенко.

"Не зная кой първи ще признае талибаните, но не изключвам това да са китайците. На Пекин му е все едно дали в Афганистан управляват талибаните или някой друг. Китайците никога не се занимават с политика, а с пари. Ще дадат пари, ще отидат в Афганистан, а талибаните прекрасно ще ги охраняват. Между другото, преди три седмици талибаните обещаха на китайците да не се месят в проблемите с мюсюлманите в Синцзян."

Целия репортаж може да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Реджеп Ердоган

Ердоган се обяви за употреба на сила срещу Израел, ако не спре нападенията си в Ливан и Газа

Президентът на Турция Реджеп Ердоган се обяви за употреба на сила срещу Израел, ако не спре нападенията си в Ливан и в ивицата Газа. След заседание с правителството в Анкара Ердоган обясни, че решението трябва да бъде взето от Съвета за сигурност на ООН, но в случай, че бъде наложено вето, може да се намеси и Общото събрание, съгласно приета на 3..

публикувано на 30.09.24 в 22:06
Израелски въдушен удар по Ливан, нанесен на 30 септември 2024 г.

Увеличават се сигналите, че израелските военни започват сухопътна операция в Ливан

Израелската армия е установила закрита военна зона около три гранични с Ливан населени места в Израел, предаде АФП, като се позова на изявление на армията. Районите около три кибуца на границата между Израел и Ливан - Метула, Мисгав Ам и Кфар Гилади, са обявени за "закрита военна зона" и навлизането в тях е забранено за цивилни. Това се..

публикувано на 30.09.24 в 21:54

Безработицата в монтанската община Якимово е седем пъти над средната за страната

Безработицата в монтанската община Якимово е седем пъти над средната за страната за месец август, сочи статистиката. В община Монтана хората без препитание са най-малко. 8.2 % е безработицата в дирекция "Бюро по труда“ Монтана за август, която включва пет общини в областта – Бойчиновци, Георги Дамяново, Монтана, Чипровци и Якимово. За..

публикувано на 30.09.24 в 20:05

От 1 октомври БНБ сваля основния лихвен процент на 3,43 на сто

Българската народна банка (БНБ) обяви основен лихвен процент (ОЛП, проста годишна лихва) от 3,43 на сто от 1 октомври.  Това съобщават от централната банка на страницата си в интернет. ОЛП е на ниво 3,54 на сто от 1 септември. През август основният лихвен процент беше 3,53 на сто, през юли -  3,63 на сто, а през юни беше в размер на 3,78 на сто,..

публикувано на 30.09.24 в 19:53
Теодора Иванова, председател на ДАЗД

Повече от 60 процента от случаите на агресия срещу деца са в семейна среда

Повече от 60 процента от случаите на агресия срещу деца са в семейна среда, отчетоха от агенцията за закрила на детето. Децата са подложени физическа и на емоционална агресия. И затова спортът е начинът за преборване, каза председателят на ДАЗД д-р Теодора Иванова. И припомни за телефона на Агенцията, на който може да получат помощ:..

публикувано на 30.09.24 в 19:45

На летище София пристигна първата група българи, евакуирани от Ливан

На летище София кацна правителственият "Еърбъс" с първата група евакуирани българи от Ливан.  Евакуираха част от българите от Ливан Днес екип на Държавния авиационен оператор отлетя за ливанската столица Бейрут, като с този полет започна поетапна евакуация на сънародниците ни.  Правителството ще евакуира поетапно българите от Ливан Така..

публикувано на 30.09.24 в 19:44
Хора, разселени заради израелските военни удари в Ливан, се събират в Бейрут, 30 септември 2024 г.

Евакуираха част от българите от Ливан

Евакуираха част от българите от Ливан с правителствения "Еърбъс". Самолетът излетя от София след 13:00 часа и кацна в Бейрут малко преди 15:00 часа. Правителственият самолет е излетял, за да прибере българите от Ливан Майки с деца и възрастни хора са в първата група сънародници, евакуирани от ливанската столица. Те  пристигнаха в София около..

обновено на 30.09.24 в 19:32