Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Целта на промените в британския кабинет е да има обединен екип за излизане от пандемията

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският премиер Борис Джонсън уволни трима министри, понижи външния министър Доминик Рааб и вкара нови лица в управлението в рамките на сериозна промяна в кабинета. В близките часове се очакват още някои назначения на овакантени места, но останалите ключови министри запазиха постовети си. 

Борис Джонсън уволни остро критикувания министър на образованието Гавин Уилямсън и свали от поста външния министър Доминик Рааб, който си навлече гнева около кризата в Афганистан. Рааб сега ще бъде министър на правосъдието на мястото на уволнения Робърт Бъкланд. Уволнен бе и министъра на общностите и жилищното настаняване Робърт Дженрик. Неговото място ще заеме Майкъл Гоув. Задачата на Гоув ще бъде да приведе в действие лозунга на премиера за „изравняване на жизнения стандарт в страната“. Повишена бе Лиз Тръс, която от министър на международната търговия става министър на външните работи - едва втората жена в британската история на този пост. Надин Дорис пък става министър на културата на мястото на Оливър Даудън, който ще бъде съпредседател на Консервативната партия. 

От "Даунинг стрийт" заявиха, че целта на промяната е "да се сформира силен и обединен екип за излизане от пандемията". 

Министърът, отговарящ за масовото ваксиниране, Надим Захауи, ще е новият министър на образованието. 

Макар и понижен Доминик Рааб ще бъде също вицепремиер, но запознати съобщиха, че той е имал дълъг и труден разговор с премиера. Приближен на Рааб отрече съобщенията, че той е бил разгневен от свалянето му от поста, но допълни, че не е бил доволен от начина, по който се представя ролята му при изтеглянето от Афганистан.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Борис Джонсън в парламента

Борис Джонсън направи промени в състава на правителството си

Британският премиер Борис Джонсън извърши серия от промени в кабинета. Трима министри бяха уволнени, а министърът на външните работи Доминик Рааб свален от поста и преназначен като министър на правосъдието. С най-голямо нетърпение се..

публикувано на 15.09.21 в 19:11
Борис Джонсън

Борис Джонсън ще обяви днес план за справяне с пандемията за зимния период

Британският премиер Борис Джонсън ще обяви днес план за справяне с пандемията от Covid-19 за зимния период. Междувременно медицинскитe съветници на правителството препоръчаха да се предложи една доза ваксина на онези деца от възрастовата група..

публикувано на 14.09.21 в 08:08

Борис Джонсън спечели подкрепа за плана си за реформа в социалните грижи и здравеопазването

Британският премиер Борис Джонсън спечели подкрепата на депутатите в Камарата на общините за спорния му план за реформа в социалните грижи и здравеопазването. Но въпреки очакванията на премиера чрез завишени данъци да осигури за 3 години 36..

публикувано на 09.09.21 в 09:09
ВИЖТЕ ОЩЕ
Министерство на земеделието

В Министерството на земеделието няма сигнали за нередности при проекти по ПВУ

До момента в Министерството на земеделието няма подаден нито един сигнал за нередности, възникнали при изпълнението на проекти по Плана за възстановяване и устойчивост. Във Фонд "Земеделие" има само един сигнал, който подлежи на проверка. Той е..

публикувано на 06.07.24 в 10:16

"Хамас" се съгласи за старт на преговори за освобождаване на израелски заложници

"Хамас" прие предложението на САЩ за започване на преговори за освобождаване на израелски заложници, 16 дни след първата фаза на споразумението, което цели да сложи край на войната в Газа, предаде Ройтерс. Ислямистката групировка се е отказала..

публикувано на 06.07.24 в 10:05

Райони в Сумска област останаха без ток след руски атаки с дронове

Няколко района в Сумска област в Украйна са останали без ток тази нощ след руски атаки с дронове. В съобщението на местните власти се посочва, че аварийно-ремонтните служби са предприели възстановителни действия. Поредица експлозии отекнаха в..

публикувано на 06.07.24 в 09:57
Тони Николов

Тони Николов: Картината във Франция е доста непредвидима

Картината във Франция е доста непредвидима . След изборите сметките няма да са никак лесни .  Това коментира пред БНР журналистът Тони Николов - главен редактор на портал "Култура". Според него активността на гласуването във Франция може би ще..

публикувано на 06.07.24 в 09:57

"Анивенчър Комик Кон" - събитието, което обединява поп културата на Изтока и Запада

Този уикенд - 6 и 7 юли 2024 г., се пренасяме в света на "Анивенчър Комик Кон" - събитието, което обединява поп културата на Изтока и Запада . Прожекторите са насочени към един от най-емблематичните елементи на Анивенчър - косплея. Какво е косплей:..

публикувано на 06.07.24 в 09:55

Отзвук от 19-та Световна среща на българските медии в Одеса

По време на 19-та Световна среща на българските медии, организирана от БТА, която се проведе в Украйна, журналисти от десетки издания успяха да обменят впечатления и да споделят професионалните си успехи и трудности.  Световната среща на българските..

публикувано на 06.07.24 в 09:35

Посрещат патриарх Даниил като предстоятел на Софийската епархия

От тази вечер започва тържественото посрещане на българския патриарх Даниил като Софийски митрополит. В митрополитската катедрала "Св. Неделя" в София от 18 часа ще бъде отслужена патриаршеска вечерна служба, последвана от молитва на гроба на..

публикувано на 06.07.24 в 09:33