Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Безплатни лекарства за домашно лечение на болни от коронавирус

Снимка: БГНЕС

От днес пациентите с леки и средно тежки симптоми на Covid ще получават безплатни лекарства за домашно лечение. 

Освен възможност за безплатно лечение у дома пациентите могат също напълно безплатно да получат клиничен преглед, изследвания и рентгенови снимки. Услугата е достъпна и за здравно неосигурени пациенти.

За първи път Здравната каса ще поема домашното лечение на болните от Covid.

50 са разкритите Covid зони за доболнична помощ. Във всяка от тях работят лекар и медицинска сестра от съответния медицински център или поликлиника.

Безплатните лекарства са разделени в три групи - антибиотици, кортикостероиди и медикаменти за разреждане на кръвта. Те са предвидени за хората с леки или средно тежки симптоми на вируса. Задължително условие е да са се прегледали в някоя от Covid зоните.

До 50 хиляди лева за апаратура ще получат ДКЦ-та и Медицинските центрове, където има разкрити Ковид зони. Те ще получат и допълнително пулсоксиметри, които ще се дават временно на пациентите, за да следят нивата на кислород в кръвта.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Медицинският хеликоптер в действие - как и на кого помага?

В нормалните страни по стандарт хеликоптерът трябва да излети до петата минута , обясни пред БНР инж. Мариян Боновски, експерт по медицинско спасяване по въздух. Той е единственият българин, член на Световната хеликоптерна асоциация. Ние нямаме дори зародиш на системата ХЕМС , подчерта експертът. По думите му, "всичко е пиар"...

публикувано на 17.06.24 в 10:41
проф. Антоанета Христова

Проф. Антоанета Христова: Има срив на политическите партии. Нелегитимни са

" В момента сме в процеса на падане и тези, които падат, които са водили, се намират в безперспективност. Тези, които наблюдават -  обществото, са объркани, защото никой не им е дал енергия за ентусиазъм и перспектива. В такава картина нямаш изход ." Този прочит на следизборната ситуация направи пред БНР политическият психолог проф...

публикувано на 17.06.24 в 07:46
Георги Лозанов

Доц. Георги Лозанов: Има риск България да излезе от демократичната орбита

Политиците трябваше да разкажат действителността в дълбочина и в историческа перспектива, вместо да се занимават един с друг и само да си рисуват негативни портрети. Това заяви пред БНР медийният експерт доц. Георги Лозанов. " Липсва един важен демократичен разказ за това какво се случва в момента в света и в България , който евентуално..

публикувано на 16.06.24 в 13:05

Академик Христо Григоров: Българският червен кръст достойно изпълнява своята мисия

"Българският червен кръст достойно изпълнява своята мисия", казва неговият председател академик Христо Григоров. "146 години от създаването на тази организация, тя винаги е била с протегната ръка към хората в нужда. В момента ние изхранваме над 630 хиляди българи. Помагаме на над 150 хиляди емигранти в България.  Бяхме първи след голямото..

публикувано на 16.06.24 в 06:05
Христо Иванов

Христо Иванов: Ако Борисов има шанс да се измъкне от прегръдката на Пеевски, ще опита, но е късно

Ако конституционните промени в частта им за съдебната власт бъдат съборени, това ще бъде с много тежки последици за България. Това предупреди пред БНР Христо Иванов, който подаде оставка като лидер на "Да, България". Според него с оглед на "ядрото" на техните цели и усилия в глава "Съдебна власт" на основния закон задачите са..

публикувано на 15.06.24 в 13:52

Изборите за Европейски парламент - водещата международна новина на седмицата

Дясноцентристката Европейска народна партия спечели изборите за Европейски парламент и участието на крайната десница нарасна - е равносметката след три дни гласуване в 27-те страни членки в края на миналата седмица.  Европейският парламент не предлага закони, но избира председателя на Европейската комисия - най-влиятелния пост в Европейския..

публикувано на 15.06.24 в 10:00