Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Плевенчани и гости на града се насладиха на музика на духовите оркестри

Третото издание на Брас бенд феста
Снимка: Латинка Светозарова

В Плевен приключи Третото издание на Брас бенд феста „От бай Дико до Тико, тико..." От 15 до 17 септември Плевен беше домакин на духови оркестри от цялата страна. В три вечери в парка на Регионалния исторически музей плевенчани и гости на града се насладиха на музика в изпълнение на духовите оркестри.

Домакин на събитието беше плевенският общински духов оркестър с диригент Пламен Марков:

"По-особеното може би е, че всички заедно прегърнаха моята идея да посветим нашия концерт на 17 септември в памет на нашия приятел - големия музикант и сърдечен топъл колега Бойко Николов, който съм сигурен, че е с нас там някъде горе".

Най-голямо беше вълнението на учениците от първия духов гвардейски оркестър при Средно училище „Иван Вазов“. Диригент е Красимир Янкулов, добре познат музикант и автор на музика. Това беше първото тяхно участие на фестивал.

"Това лято за нас беше много ползотворно. Имахме участие във фестивала "Фолклорни нюанси", който се провежда ежегодно. Не сме спирали репетиционния процес през цялото лято, тъй като за нас най-голямото участие тази година е във фестивала от "Бай Дико до Тико, Тико...". Трудно ни беше тази година да подготвим  програмата поради цялата тази ситуация.

По думите му духовият оркестър е формация, която може да изпълни всякакъв тип музика - рок музика, поп музика и ние ще се стараем нашият репертоар да бъде разнообразен, да има някакъв различен звук.
"Ние ще се стараем нашият репертоар да бъде разнообразен.  Това ще продължи и ще се стремим да имаме палитра от жанрове", допълни Красимир Янкулов.
Целия репортаж можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Георги Арнаудов със световна премиера във виенския Музикферайн

На 10 май публиката в зала "Брамс" на концертния комплекс Музикферайн аплодира с възторг брилянтните изпълнения на „Паганини ансамбъл“. Формацията е основана от виртуозния цигулар с международно признание Марио Хосен, а в ансамбъла заедно с него се изявяват утвърдените инструменталисти Марта Потулска – виола, Лиляна Кехайова – виолончело и..

публикувано на 17.05.24 в 17:38

Почит към великия бас Борис Христов

На 18 май отбелязваме 110-годишнината от рождението на великия български певец Борис Христов.  Признавам си, че той е любимият ми певец. Прекланям се пред неговото изкуство, пред неговия глас, артистичност, култура. За съжаление, не съм го виждала в спектакъл, но неговото присъствие в записите, в които съм го слушала, дава ясна представа за..

публикувано на 17.05.24 в 16:25
Валери Йорданов, сценарист и кинорежисьор

Валери Йорданов, гост в "Магията на театъра" с любов към писането, за бруталността в живота и за творческия плам

"В момента работя над третия си сценарий за филм, с който ще кандидатствам и се надявам да успея да го заснема, историята е доста различна и доста брутална, като всичко, което ни заобикаля, разказа в "Нощен Хоризонт" Валери Йорданов, сценарист и кинорежисьор, гост  в поредицата на БНР -  "Магията на театъра" . " Темата е свързана с нашето..

публикувано на 17.05.24 в 11:11
Васко Василев

Васко Василев ще изнесе концерт на Айфеловата кула по повод 24 май

Световноизвестният ни цигулар Васко Василев и солисти от оркестъра на Кралската опера "Ковънт гардън" ще изнесат класически акустичен концерт на 26 май в зала "Густав Ефел" на Айфеловата кула. Музиканти от 5 националности – французойка, японка, австрийка, англичанин и българин ще се срещнат на сцената, за да отбележат заедно един от..

публикувано на 16.05.24 в 18:57
Гергей Мадараш

Гергей Мадараш дирижира концерта "Контрасти" на Радиосимфониците

Този петък, 17 май, в зала „България“ пред Симфоничния оркестър на БНР ще застане диригентът Гергей Мадараш – гост от Унгария, който в момента е музикален директор на Кралската филхармония в Лиеж, Белгия.  Програмата на концерта неслучайно е наречена „Контрасти“ – на първо място, това е заглавието на пиесата, с която ще бъде отбелязана..

публикувано на 15.05.24 в 18:33
Българските фестивални мениджъри на асамблеята - Узедом 2024

Български фестивали участват в годишната асамблея на Европейската фестивална асоциация

От 12 до 15 май 2024 г. представители на Българската фестивална асоциация (БФА) участваха в Годишната среща на фестивалите на изкуствата, организирана от Европейската фестивална асоциация (ЕФА) на остров Узедом.  От 12 години БФА е колективен член на най-старото фестивално обединение в Европа с повече от 70-годишна история. В конференцията се..

публикувано на 15.05.24 в 18:15