Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Начало на учебната година в 4 столични ВУЗ-а

Технически университет
Снимка: Ани Петрова

Три от университетите в столицата, откриват новата академична година. Това са Медицинският, Техническият и Художествената академия.
Откриването в Медицинския университет ще започне с церемония в 10:00 ч. На тържеството, което ще се състои в Медико-биологичния комплекс, ще присъстват само първокурсници. Годината ще открие ректорът акад. Лъчезар Трайков. Специални гости ще бъдат министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров, министърът на образованието Николай Денков и заместник-кметът на Столична община Дончо Барбалов.
Техническият университет в София ще открие годината по отделните факултети с различни церемонии. Те започват между 9:00 и 11:00 ч.
Церемонията в Националната художествена академия ще започне в 11:00 ч. Тя ще се проведе в дворното пространство на ул. „Шипка“. Това е 125-ата поред академична година на висшето училище. Началото ще се отбележи с празничен водосвет, слово на Ректора проф. Георги Янков и връчване на студентските книжки на първокурсниците.
Румен Радев ще участва в официалното откриване на новата учебна година в Минно-геоложкия университет „Св. Иван Рилски“ в София. От 10.00 часа, президентът Румен Радев ще участва в официалното откриване на новата учебна година в Минно-геоложкия университет „Св. Иван Рилски“ в София.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Двама пострадали полицаи при безредици в края на мача между ЦСКА-София и ЦСКА 1948

Безредици възникнаха на Националния стадион "Васил Левски" и по-рано тази вечер, след като   фенове на ЦСКА-София, недоволни от очертаващата се загуба от ЦСКА 1948, нахлуха на терена малко преди изтичането на редовното време и се опитаха да се саморазправят с играчите. Три минути преди края на редовното време запалянковци на домакините от..

публикувано на 31.05.24 в 23:31
Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху

Нетаняху: Израелското предложение позволява връщане на всички заложници, премахване на "Хамас"

Кабинетът на премиера Бенямин Нетаняху съобщи в петък, че Израел е упълномощил преговарящите да представят споразумение за примирие в Газа, след като президентът на САЩ Джо Байдън разкри подробности за триетапен план за прекратяване на огъня, който, според него, е предложен от Израел. Джо Байдън представи ново израелско предложение за..

публикувано на 31.05.24 в 22:55

Стотици деца от цялата страна се събраха във В.Търново за фестивала "Отворено сърце"

Стотици деца от цялата страна се събраха във Велико Търново за фестивала "Отворено сърце" за толерантност между различните етноси. Двудневният форум се организира за 19-а година от център "Амалипе". Езикът на омразата постепенно става език на толерантността и за това активно работят младите хора, а фестивалът е платформа за това, казва Елиза..

публикувано на 31.05.24 в 22:48
Президентът на САЩ Джо Байдън прави изявление в президентската резиденция в Йерусалим, 14 юли 2022 г.

Джо Байдън представи ново израелско предложение за прекратяване на огъня в Газа

Президентът на съединените щати Джо Байдън представи ново израелско предложение за прекратяване на войната с "Хамас" в Ивицата Газа. Израел го е представил на палестинската групировка чрез Катар. Става въпрос за триетапна пътна карта, включваща 6-седмично прекратяване на огъня, което да стане постоянно и след това възстановяване на Ивицата..

публикувано на 31.05.24 в 22:35

Във ВиК-Дупница не са получени заплатите за април и май

Заплатите за април и май не са получили във ВиК-Дупница, казаха от синдикалната организация в дружеството. На последното си заседание Общинският съвет гласува 200 хиляди лева да бъдат отпуснати от бюджета, за да могат работещите към 80 души в аварийните и поддържащите екипи, администрацията да получат възнагражденията си. Освен гласуваната..

публикувано на 31.05.24 в 22:19
Джо Байдън и Доналд Тръмп

Reuters/Ipsos: 10% от републиканците е малко вероятно да гласуват за Тръмп след осъдителна присъда

Десет процента от регистрираните избиратели на републиканците заявяват, че е по-малко вероятно да гласуват за Доналд Тръмп на президентските избори през ноември, след като бившият президент беше признат за виновен за фалшифициране на документи с цел да прикрие плащането на пари срещу мълчание на порнозвездата Сторми Даниелс, сочи анкета на..

публикувано на 31.05.24 в 21:57

Константин Mравов с наградa от конкурса Web Report 2024

Журналистът от програма "Хоризонт" на Българското национално радио Константин Мравов стана носител на специалната награда "Подкаст"   на годишните награди за чиста журналистика Web Report 2024. Той получи приза за подкаста "Попкултура" и серията, в която представя фрагменти от историята на може би най-значимите улични артисти сред децата на..

публикувано на 31.05.24 в 21:34