Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Кипър започва национално преброяване

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Българите, живеещи в Кипър, ще бъдат преброени в започващото днес 15-то национално преброяване на населението и жилищата в страната. За улеснение на сънародниците ни въпросникът е издаден и на родния ни език.

Преброяването засяга всички, които към 1 октомври пребивават в Кипър поне от 12 месеца или са пристигнали наскоро в страната с намерение да останат в нея за поне същия срок.

Българите, които живеят в Кипър и отговарят на този критерий за продължителност, също ще бъдат обхванати, посочи за БНР Лукия Макри, експерт в Отдела по демография на Статистическата служба.

За улеснение на сънародниците ни въпросникът е издаден и на български език.

Предишното преброяване през 2011 г. е регистрирало близо 19 000 лица с българско гражданство в Кипър. Българите, които имат и второ, кипърско гражданство, са отчетени в групата на кипърците, уточни г-жа Макри.

Живеещите на острова наши сънародници са четвъртата по численост чуждестранна група според резултатите отпреди 10 години. В челната тройка са Гърция, Великобритания и Румъния.

Преброителите ще спазват специално разработения здравен протокол с мерки срещу коронавируса. Интервюто може да се проведе и по телефон или хората сами да попълнят предоставения им въпросник, който след това да предадат.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Кипър с план за запазване на традицията на прочутите бродерии

С пилотна програма Кипър ще спасява висококачествената си бродерия, едно от най-известните традиционни кипърски изделия, с голяма популярност на международните пазари. Инициативата на Министерството на икономиката, която ще се осъществява от Кипърската..

публикувано на 30.09.21 в 01:19
Антонио Гутериш

Анастасиадис и Татар обсъждат Кипърския въпрос с Гутериш

Важна за развитието на Кипърския въпрос среща събира днес в Ню Йорк президента на Кипър Никос Анастасиадис, лидера на кипърските турци Ерсин Татар и генералния секретар на ООН Антониу Гутериш. Тя е първата на това ниво след провала на неформалната..

публикувано на 27.09.21 в 03:20
Фризьор с предпазна маска обслужва клиент в салон в Никозия - 21 май 2020 г.

Глоби за милиони евро са наложени в Кипър за неспазване на Covid мерките

Над 40 000 глоби за неспазване на мерките срещу коронавируса е наложила полицията в Кипър за година и половина - от началото на пандемията досега. 60% от тях обаче не са платени. Близо 5,3 млн. евро са събрани от граждани и фирми, санкционирани..

публикувано на 28.09.21 в 10:29
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ню Йорк Таймс с призив – Байдън да се оттегли от президентстката надпревара в САЩ

Редакционната колегия на вестник "Ню Йорк Таймс" призова Джо Байдън да се оттегли от президентската надпревара в САЩ след лошото му представяне в дебата срещу Доналд Тръмп. Изданието, което по принцип го подкрепя, пише, че той е изглеждал като..

публикувано на 29.06.24 в 09:49

Празникът на киселото мляко започва в Трънско

Как се приготвя прясно сирене ще покажат фермери от Трънско. С майсторската демонстрация ще започне празникът на киселото мляко, който по традиция се провежда в село Студен извор. То е родното място на д-р Стамен Григоров - откривателя на..

публикувано на 29.06.24 в 09:06

"Сцена на вековете" - най-старият оперен фестивал на открито в България

Във Велико Търново от идната седмица започва тазгодишното издание на летния оперен сезон "Сцена на вековете" , в чийто репертоар са включени 15 заглавия - опера, балет, мюзикъл и концерт-спектакли. Жителите и гостите на Велико Търново ще могат да..

публикувано на 29.06.24 в 09:05

Стотици се събират на българо-сръбския събор "Славчето"

Стотици роднини, приятели и туристи от двете страни на границата се очакват на поредния българо-сръбски събор "Славчето". Домакин и организатор този път е общината в Трекляно, миналата година беше Босилеград.  За събора границата се преминава..

публикувано на 29.06.24 в 08:55

По 6 жени ще се състезават за място в "Медицина" и "Дентална медицина" в МУ - София

По шест жени ще се състезават за място в специалностите "Медицина" и "Дентална медицина" в Медицинския университет-София. При мъжете конкуренцията е по-малка - по трима за място. Днес и утре са приемните изпити по биология и химия. С около 20..

публикувано на 29.06.24 в 08:45

Медии в РСМ: Асимилация е довела до създаване на българско малцинство в Албания

"Асимилация е довела до създаване на българско малцинство в Албания", "броят на македонците там е намалял наполовина". Със заглавия в подобен дух медиите в Северна Македония съобщиха за резултатите от преброяването на населението в Албания и ги..

публикувано на 29.06.24 в 08:28
Светите равноапостоли Петър и Павел

Петровден е!

Днес православната църква чества едновременно паметта на апостолите Петър и Павел, наречени първовърховни и вселенски учители. Те с усърдие разпространяват Христовото учение и претърпяват страдания, гонения и мъченическа смърт заради вярата. Оставят..

публикувано на 29.06.24 в 08:24