Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правителството отхвърля вариант за нов дизайн на мярката 60 на 40

| обновено на 01.10.21 в 18:28
Вицепремиерът Гълъб Донев
Снимка: БГНЕС, архив

Представителите на държавата категорично отхвърлят варианта за нов дизайн на мярката 60 на 40, за което настояват бизнесът и синдикатите на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

От КНСБ първо поискаха мярката да се върне във варианта, действал до края на месец май, именно компенсациите за доходи да получават всички фирми със спад в оборота от 20 и повече процента с аргумента, че предстоят тежки месеци.

"Както фирмите не могат да бъдат подпомогнати за тока през декември, дотогава я ги има, я ги няма половината, така и не можем да превишим мярката по-късно, защото просто тия хора няма да бъдат на работа. За много предприятия и подкрепата на заетостта е от жизнено значение", каза президентът на КНСБ Пламен Димитров, но вицепремиерът Гълъб Донев заяви, че всяко преразглеждане на дизайна на 60 на 40 ще забави парите и ще се изисква нотификация от Брюксел за държавната помощ:

"Аз ще отида отново към декември месец, съответно фирмите, които ще очакват подкрепа през октомври-ноември, тази подкрепа ще бъде тотално забавена към тях".

Затова и мярката остава непроменена, като към правоимащите работници се добавят и тези, които са назначени на работа между януари и май тази година. Правителството продължава със 100 милиона лева и мярката "Запази ме", като добавя към наименованието и плюс 75% компенсация от доходите ще получават работещите в бизнесите, които не функционират заради ограничителните заповеди на здравния министър или РЗИ. Предвидено е обаче парите им да се превеждат не от Агенцията по заетостта, а от НОИ.

"Това ще ускори процеса на обработка и изплащане на данните между три и четири пъти", каза заместник-социалният министър Иван Кръстев.

Служебното правителство отхвърли и друго предложение на бизнеса и синдикатите - за август и септември да се плаща по досегашните условия, а за октомври, ноември и декември да има ново постановление с по благоприятни прагове за достъп.

Гълъб Донев коментира:

„Октомври месец отново да продължим да разговаряме да искаме промяна, нов дизайн на постановлението. Това ще отиде отново към декември месец, съответно фирмите, които ще очакват подкрепа през октомври-ноември, тази подкрепа ще бъде тотално забавена към тях. Нещото, което най-много ме притеснява, е това, че ние ще излезем извън рамките на утвърдената, на нотифицираната държавна помощ по реда на това постановление от милиард и 800“.

По мярката 60 на 40 за месеците юни и юли фирмите със спад на приходите с 40 и повече процента спрямо съответния месец на 2019 г. получиха компенсации за заплати и осигуровки от 60%, а за тези със спад от 30% компенсацията бе 50 на сто.

Новата Covid мярка, която правителството договаря с транспортния бранш, ще е с бюджет от 15 милиона лева до края на годината.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Британският посланик в Мексико насочи оръжие към мъж, уволнен е

Британският посланик в Мексико е бил принуден да напусне поста си, след като е насочил автоматично оръжие към местен член на персонала на посолството, съобщава Би Би Си. "Файненшъл таймс" първи съобщи за инцидента, като разпространи видео в социалните медии, на което се вижда как Джон Бенджамин се прицелва в друг мъж. Репортажът бе озаглавен:..

публикувано на 01.06.24 в 10:17

Млади програмисти от Кърджали с множество награди

Млади  програмисти от Кърджали обраха призовите места в национални конкурси . Те са на различна възраст и от различни училища. Дотолкова са напред в компютърното програмиране, че вече сами създават свои проекти и дори интернет сайтове.  Децата  придобиват знания в първата IT школа в Кърджали . Тя е създадена отскоро и за нея няма приемен..

публикувано на 01.06.24 в 10:10
Централен пазар Варна

В края на май: Падат цените на повечето плодове и зеленчуци

Повишението на цените на някои основни хранителни стоки, плодове и зеленчуци на борсите в страната спря тази седмица, отчита Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ) в седмичния си бюлетин. Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който отразява движението на цените на хранителните стоки на едро у нас, през седмицата се понижи с..

публикувано на 01.06.24 в 10:07

Последен ден за регистрация на социологически агенции за проучвания в деня на вота

Днес е последен ден за регистрация на социологическите агенции, които ще извършват проучвания "на изхода" на 9 юни - според хронограмата на Централната избирателна комисия. Резултатите от проучванията се оповестяват не по-рано от 20 часа на изборния ден и не преди обявяване края на изборния ден от ЦИК. Резултатите от допитвания до..

публикувано на 01.06.24 в 09:58
Широка лъка

В Широка лъка започва националния фолклорен конкурс

Смолянското село Широка лъка се готви да посрещне млади певци, музиканти и танцьори, които са се записали за участие в Националния фолклорен конкурс, който ще се проведе днес и утре. Организатор е Националното училище за фолклорни изкуства. Конкурсът под наслов "Широка лъка пее, свири и танцува" се провежда за шеста поредна година...

публикувано на 01.06.24 в 08:56

Откриват първото издание на маратона Zlatograd Bike n’Run

Днес ще бъде открито и първото издание на маратона Zlatograd Bike n’Run. Над 250 състезатели от България, Гърция, Румъния, Испания, Великобритания са регистрирани за участие. Сред състезателните дисциплини е включен и дуатлон - 44 км колоездене, последвано от 14 км планинско бягане. Участието на децата в маратона е безплатно, а..

публикувано на 01.06.24 в 08:51
Минало издание на инициативата „Подкрепи една мечта“

Продължава събирането на средства в инициативата "Подари една мечта"

Продължава набирането на средства в инициативата на президента "Подкрепи една мечта". До момента са събрани близо 90 хиляди лева от дарения.  Средствата са за стипендии за младежи, настанени в приемни семейства и в Центрове за настаняване от семеен тип, които са приети да учат в университет или в колеж. Финансова помощ получават и ученици от..

публикувано на 01.06.24 в 08:32