Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Христофор Караджов: Фейсбук е била предупредена, че се насажда омраза и дезинформация, но нищо не предприема

Франсис Хаугън представя документи, които са от вътрешните анализи за компанията

Христофор Караджов
Снимка: БНР

Три милиарда потребители останаха 7 часа без средата, в която комуникира, а именно Фейсбук. Другите мрежи също не бяха активни, които са част от притежанията на Фейсбук. Акциите на компанията паднаха, а случката показа, че има живот и без социалните мрежи.

Всичко това се случи на фона на разкрития на бившата служителка Франсис Хаугън за бизнес модела на Фейсбук пред . Буквално ден преди срива на Фейсбук, едно ново свидетелство от кухнята на огромната компания хвърли светлина върху алгоритмите, създадени единствено и само за печалба на компанията, които независимо от обещанията на нейния собственик са програмирани така, че да взривяват общественото мнение и да го зареждат с поляризация, напрежение и потенциално политическо насилие.

Иван Савов: Сривът на Фейсбук е координирана глобална атака върху настоящия световен ред

Днес се очаква Хаугън да бъде изслушана  в Конгреса. Какво казва пред CBS самата Хаугън:

Версията на Facebook, която съществува днес, разкъсва нашите общества и причинява етническо насилие по целия свят.“ Тя посочва Мианмар като пример.

Имаше конфликт на интереси между това, което беше добро за обществеността и това, което беше добро за Facebook. И Facebook, отново и отново, избра да оптимизира за собствените си интереси, като например да печели повече пари.“

 „Facebook осъзна, че ако променят алгоритъма, за да бъдат по-безопасни, хората ще прекарват по-малко време в сайта, ще кликват върху по-малко реклами, ще печелят по-малко пари.“

„Никой във Facebook не е злонамерен, но стимулите са злонамерено подредени.“

"Интересното в разкритията на Франсис Хаугън, която е със дългогодишен стаж в Гугъл и различни негови приложения и в други хай -тек компании, а две години е била продуктов мениджър във Фейсбук. От там тя изнася десетки хиляди страници вътрешна информация и ги предоставя на „Уолстрийт джърнъл“, които пуснаха през септември серия от разтърсващи материали“, каза пред БНР каза пред БНР Христофор Караджов, преподавател по журналистика в Калифорнийския университет.

Затова и тя ще бъде изслушана пред Сената, допълни Караджов.

„Дори, това което Франсис Хаугън го предостави на „Уолстрийт джърнъл“ то беше пресято и анализирано. За Фейсбук е важно да се каже, че Хрансис представя документи, които са от вътрешните анализи за фирмата, от хора, наети от самия Фейсбук, за да анализират ефекта от действията на социалната мрежа, а техните предупреждения и анализи са останали някъде забравени и нищо не се е променило.

"Това е най-голямото обвинение на Франсис. Че Фейсбук е била предупредена, че се насажда омраза, дезинформация, че предизвиква емоционални и други проблеми при младите момичета, например, и въпреки това компанията нищо не е направила. Нещо повече, компанията продължава да капитализира и печели от разпространението от информация, зловредна за обществото. Това ще бъде казано предполагам и пред Сената", посочи още Караджов.

Още по темата в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Епископите Арсений и Герасим са двамата кандидати за Сливенски митрополит

В Сливенска епархия отново избират митрополит след касирането на изборите през февруари.   Знеполският епископ Арсений и Мелнишкият епископ Герасим са двамата кандидати, посочени днес от 42 епархийски избиратели. Ако изборът на двамата не бъде обжалван в регламентирантия тридневен срок, следващата седмица Светият синод ще реши кой от тях ще стане новият..

публикувано на 19.05.24 в 15:04

"Скорост на високи токчета" в Кюстендил

15 дамски екипажа участваха в атрактивното автомобилно шоу "Скорост на високи токчета“ на централния площад "Велбъжд", а домакин бе Община-Кююстендил. Състезанието мина при голям интерес въпреки лошото време, а участничките отправиха послания за отговорно и разумно шофиране и в ежеднеивето, по пътищата на региона и страната. Участничките -..

публикувано на 19.05.24 в 14:55

Знеполският епископ Арсений е първият избор за нов Сливенски митрополит

Знеполският епископ Арсений е изборът на епархийските избиратели, които гласуват за Сливески митрополит. Така първата кандидатура вече е избрана. Втори с 21 гласа е епископ Герасим. Сега върви втори тур на изборите в Митрополията. Избира се втори епископ, който ще участва в надпреварата за митрополитския стол следващата седмица.  Тогава Светият Синод ще..

публикувано на 19.05.24 в 14:38
Спасителна акция след инцидент в Будапеща.

Поне две жертви на инцидент в Дунав край Будапеща

Двама души са загинали и петима са в неизвестност след инцидент на река Дунав, северно от Будапеща, при който се предполага, че са се сблъскали малка моторна лодка и туристически кораб. Открити са телата на един мъж и една жена. Провежда се операция за издирване на изчезналите.

публикувано на 19.05.24 в 13:50
Роберт Фицо

Състоянието на Фицо - сериозно, но стабилно

Състоянието на словашкия премиер Роберт Фицо, който беше прострелян по-рано тази седмица, остава сериозно, но стабилно, а прогнозата е положителна, заяви вицепремиерът Роберт Калиняк, цитиран от Ройтерс. Той ще остане за лечение в Банска Бистрица, засега не се планира прехвърлянето му в друг град. Най-страшното отмина, каза още Калиняк...

публикувано на 19.05.24 в 13:43
Журналистът и писател Симеон Гаспаров

Симеон Гаспаров: В моите книги аз съм търсил не американската, а българската мечта

Няма да гласувам, защото не съм живял последните 6 месеца в България, не искам с моя глас да объркам съдбата на хората и на децата на България. Това заяви в интервю пред БНР журналистът и писателят Симеон Гаспаров, който от десетки години живее в Чикаго, САЩ. При голям интерес и с успех премина снощи премиерата на новата му книга „Ефектът..

публикувано на 19.05.24 в 13:28

Над 100 чувала с отпадъци са събрани при почистването на р. Драговищица край Кюстендил

Над 100 чувала с отпадъци са събрани при акцията по почистването на река Драговищица, организирана от сдружението "Балканка" и Общината в Кюстендил. Реката е замърсена и откъм Сърбия. Кметът на Кюстендил инж. Огнян Атанасов, който се включи лично в почистването, заза за БНР, че ще изпрати второ писмо до екоминистерството за мониторинг за чистотата..

публикувано на 19.05.24 в 13:07