Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Моят апел е за ваксинация на родителите, отколкото на децата, казва лекарят

Д-р Маргарита Ганева: Расте броят на заразените деца с Covid

Децата най-често прекарват асимптомно и при малка част от тях се налага хоспитализация

2
"Специализирана болница за активно лечение по детски болести проф. д-р Иван Митев" в София
Снимка: СБАЛДБ проф. д-р Иван Митев

„За България регистрираните случаи на деца с Covid-19  до момента са средно над 23 хиляди или около 4 на сто от общия брой случаи. Но това, което прави впечатление последните седмици е, че процентът на деца нараства спрямо общия брой случаи и вчера те бяха 10 на сто - децата с Covid спрябо общия брой “,  съобщи пред БНР д-р Маргарита Ганева, педиатър от детската болница "Проф. д-р Иван Митев" и част от екипа в Covid секора на лечебното заведение.

„За сравнение в САЩ този процент е много по-голям - 26 на сто, като причините са различни – по-големият брой тестове, които се правят на деца, по-добре водене на статистика.

Също от значение е и по-голямата заразност на Делта варианта на коронавируса. Все пак е важно да кажем, че децата най-често го изкарват асимптомно и при малка част от тях се налага хоспитализация – това са под 2 на сто по данни за Щатите, като много малка част са в интензивен сектор.

Боян Бочев

В нашата болница от ноември миналата година до сега са преминали 66 деца през Covid сектора, при 6 се наложи кислородолечение, всички деца бяха с придружаващи заболявания,  две от тях и в момента са в сектора, другите 4 са изписани в добро състояние“, посочи още д-р Ганева.

Д-р Любомир Димитров: Децата с хронични заболявания трябва задължително да се ваксинират

По думите на д-р Ганева след от две до щест седмици след прекарване на заболяването и при част от децата се появяват посковид синдром - т.нар. "мултисистемен възпалителен синдром".  Той може да настъпи и при леко и при по-тежко притичане на болестта при децата.

"През детскатата ни ревматология са преминали 14 такива деца досега. Дори се оказа, че родителите не са разбрали, че са децата са били заразоносители и са го прекрали безсимптомно", поясни още д-р Ганева.

"Така че, че няма ясна зависимост между тежестта на заболяването и постковид усложенията, най-вече за този "мултисистемен възпалителен синдром". Но и това усложение е също изключително рядко, то е под един сто от всички случаи на деца по данни отново от САЩ.

Симпотмите са коремна болка, температура, повръщане, кожен обрив или конюктивит. Прави се пълна кръвна картина и консултация с каридолог, и ако се проведе веднга лечение, това състояние се овладява бързо", посъветва още в "Хоризонт до обед" д-р Ганева.

Тя посъветва също родителите децата да водят балансиран начин на живот и здравословно хранене. При деца с имунен дефицит,  тогава могат да се приемат допълнителни витамини.

"Приетите до момента в болницата деца при нас не са ваксинирани, но не са ваксинирани и техните родители. Моят апел е за ваксинация по-скоро на родителите, отколкото на децата".

Още по темата в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Протест на служители в Агенцията за социално подпомагане

Протест на служители от Агенцията за социално подпомагане бе организиран пред сградата на Министерството на труда и социалната политика. Основното искане е за увеличение на заплатите. Това е поредната протестна акция на социалните работници с искане за по-достойно заплащане. Те избраха обедната си почивка, за да излязат на едночасов митинг...

публикувано на 16.07.24 в 12:25

Евродепутатите избират председател на институцията

Евродепутатите, които дадоха днес старт на новия Европейски парламент, гласуват за председател на институцията. Кандидатурите за позицията са две - на досегашната председателка Роберта Мецола и на испанската евродепутатка от левицата Ирене Монтеро. За да бъде избран председател на Европейския парламент, е необходимо кандидатурата му да получи..

публикувано на 16.07.24 в 12:18
Брифинг на Деница Сачева (на преден план) и Теменужка Петкова от ПГ на ГЕРБ-СДС, 16 юли 2024 г.

Сачева за предложението на ПП-ДБ: Няма смисъл да губим времето на хората

Представители на ГЕРБ-СДС ще се отзоват на поканата на ПП-ДБ за разговори по декларацията с антикорупционното законодателство. Това обявиха на брифинг в Народното събрание от ГЕРБ. Деница Сачева обаче беше категорична, че позицията на ГЕРБ-СДС остава непроменена и няма да подкрепят нито втория, нито третия мандат: Радев: Тези дни ще..

публикувано на 16.07.24 в 11:57
Изглед към Акропола в Атина.

Гърция: Спешни мерки срещу високата цена на тока

Правителството в Атина взема спешни мерки срещу високата цена на тока.  Премиерът Кириакос Мицотакис свика извънредно заседание на Министерския съвет. Цената за мегаватчас през деня скочи на 500 евро. Цените на едро се увеличиха с 60%. Говорителят на правителството Маринакис съобщи, че се обсъжда поставяне на лимит на цената на едро, както и..

публикувано на 16.07.24 в 11:48
Албена Пекова

Албена Пекова, "Величие": Правителство в този парламент не може да бъде полезно

Председателят на партия "Величие" Албена Пекова заяви, че правителство в този парламент не може да бъде полезно. Централният съвет на партията призова 7 от своите депутати да напуснат Народното събрание, а останалите 6 да внесат предложения за възстановяване на Конституцията, за продължаване на изграждането на АЕЦ "Белене" и за промени в..

публикувано на 16.07.24 в 11:28

"Истина или лъжа?" - отговорът в Етнографския музей в София

От днес до 20 октомври Домът на европейската история към ЕП в Брюксел и Националният етнографски музей в София организират изложба "Истина или лъжа? История на подправянията и фалшификациите". Тя може да бъде посетена в залите на Етнографския музей, а официалното ѝ откриване е тази вечер от 18 часа.  Пред БНР директорът на музея гл. ас. д-р Иглика..

публикувано на 16.07.24 в 11:22

Катастрофа с една жертва на пътя Русе - Плевен край с. Пейчиново

Движението по пътя Русе - Плевен в района на село Пейчиново е затруднено поради катастрофа. Лек автомобил е опитал да направи обратен завой, но при маневрата е бил ударен от движещ се направо и в лентата ти товарен камион. Водачът на лекия автомобил е загинал, а спътничката му е откарана в русенската болница.  Движението в района..

публикувано на 16.07.24 в 11:07