Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екобомба заплашва жителите на град Средец

| обновено на 12.10.21 в 14:50
Снимка: Даниела Костадинова

Екологична бомба заплашва жителите на град Средец. 21 години след като Министерството на отбраната закрива четирите военни поделения там – сградите са разграбени, порутени и опасни, а цялата територия от близо 40 декара е превърната в огромно сметище.

Община Средец няма нито необходимата техника, нито работници, за да разчисти боклуците, а МО не отговаря на многобройните изпратени до тях сигнали и писма.

През 2000 година МО освобождава и закрива четирите военни поделения, намиращи се в бившия град Грудово, а сега Средец. Цялата територия остава без охрана, а само за 5 години сградният фонд е напълно разрушен и разграбен.

Изоставените безстопанствени сгради сега приличат на призрачен квартал, а около тях първо се натрупва строителен отпадък.

снимка: Даниела Костадинова
Величка Пенчева от 2000 година живее в блок, който се намира в непосредствена близост до оформилото се огромно сметище.

Положението е покъртително. Няколко пъти сме пускали подписки. Ако може, имотите да минат към Общината, за да си ги стопанисва тя. Сметището адски мирише. Няколко пъти кметът отпусна машини, за да приберат боклуците, поне да не са до блока. Повечето роми ходят да палят гуми, за да вадят железа от тях. Тази година имаше огромен пожар, не можаха да го загасят с пожарна кола, защото тя нямаше откъде да мине“.

От 2017 година започва кореспонденцията на Община Средец с Министерството на отбраната с призиви сметището да бъде почистено. Сега боклуците там са толкова много, че за да се разчисти районът, трябва да се изпратят не багери, а булдозери, обясни главният еколог на общината Бисер Петков:

„Проблемите започнаха от момента, в който сградният фонд на поделенията беше разграбен. Останаха големи количества отпадъци. Населението започна да изхвърля там строителни и битови отпадъци. Стотици тонове отпадъци има там. Количеството расте постоянно, това са предпоставки за неприятности. При пожари се отделят вредни вещества в атмосферата“.

Трябва ли да се стигне до парадокса екоминистерството да налага глоби и санкции на Министерството на отбраната заради пълното безхаберие и безстопанственост върху бившите военни поделения. А редно ли е Министерството на отбраната да се прави на „умряла лисица“, че не знае в какво състояние се намират изоставените от тях огромни територии и то в населени места. Ето на тези въпроси предстои да потърсим отговор. Проблемът е ясен, сега трябва да се намери и неговото решение.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Разширяват "синята зона" в Кюстендил

Обхватът на "синя зона" в централната част на Кюстендил се разширява с на още 10 улици по решение на Общинския съвет. Мотивите са недостиг на паркоместата, особено за преминаващи и посетители от други райони. В разширяване на зоната за платено кратковременно паркиране се добавят още 113 паркоместа в центъра на града - така те стават близо..

публикувано на 01.06.24 в 21:15

Децата на Кюстендил празнуваха 1 юни с Крисия Тодорова

С много музика, спортни игри, танци, арт работилници и ателиета, театралната постановка, конкурси, а и с неповторимите изпълнения и срещата с Крисия Тодорова, децата на Кюстендил празнуваха 1 юни. Програмата - парти продължи целия ден в парка пред Общинския театър. Организатори са Общината и Обединеният детски комплекс. Включи се и..

публикувано на 01.06.24 в 20:21

Българска фондация купи 2/3 от родната къща на Димитър Талев

Две трети от родната къща на писателя Димитър Талев в Прилеп беше закупена от частна българска фондация. Това е станало срещу близо 84 хиляди евро, събрани от дарители. Останалата една трета е собственост на човек, който няма желание да я продава.  Това съобщиха БГНЕС и Нова телевизия. Рухна домът на Димитър Талев в Прилеп На 26 май..

публикувано на 01.06.24 в 20:00

Градушка удари части от Великотърновско, затворени са много пътища

Буря с градушка премина тази вечер над части от област Велико Търново. Временно са затворени много пътища, заради нападали дървета и клони.  Екипи на Пожарната и Областното пътно управление разчистват нападалите дървета и клони, които са блокирали много пътни отсечки във Великотърновска област. Частично затворени са главният път Русе- Велико..

публикувано на 01.06.24 в 19:54

Започва фестивалът "Варненско лято"

Голямата българска актриса Цветана  Манева, председател на настоятелството на фондация "Виа фест" и проф. Николай Йорданов - директор на фондацията, ще открият 32-рото издание на Международния театрален фестивал "Варненско лято" в Драматичния театър "Стоян Бъчваров" във Варна.  Театралният фестивал "Варненско лято" започва на 1 юни В програмата на..

публикувано на 01.06.24 в 19:30

Районът на ул. "Дойран" във Варна е отцепен заради туби със задушлива течност

От областната дирекция на МВР във Варна съобщиха, че районът на улица "Дойран" е отцепен заради намерени две туби със задушлива течност, очаква се от общината да решат къде ще се депонират те, няма опасност за околната среда. Извършено е изследване на течността, тя съдържа 30 процента хлор, но какво е останалото съдържание, предстои да бъде..

публикувано на 01.06.24 в 19:27
Димитър Главчев

Главчев свиква утре работна среща с ресорни министри по изграждането на детската болница

Служебният премиер Димитър Главчев свиква утре работна среща с ресорни министри относно изграждането на Националната детска болница, съобщиха от правителствената пресслужба. Главчев възложи на служебния министър на здравеопазването Галя Кондева и служебния министър на регионалното развитие Виолета Коритарова да изготвят график с максималмо съкратени..

публикувано на 01.06.24 в 18:54