Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Смилян показаха пана от конкурса "Най-оригинално пано от смилянски фасул"

Събират се произведения за конкурса "Най-оригинално пано от смилянски фасул"

Снимка: Посетителски информационен център - Смилян

Конкурсът за "Най-оригинално пано от смилянски фасул" ще се проведе за 19-ти път. Той е част от ежегодния Празник на смилянския фасул, организиран от Народно читалище "Проф. д-р Асен Златаров 1927" и Кметството в село Смилян на 30 октомври.

Заради ситуацията с Covid-пандемията творбите в Националния конкурс ще бъдат приемани до 14 часа на 27 октомври.  Всяко пано, участващо в конкурса, следва да бъде придружено от подписана от родител Декларация за съгласие (Приложение 2). 

Работите на участниците в конкурса ще се приемат в Посетителски информационен център - с. Смилян на адрес: ул. „Бреза” 18, с пощенски код 4770.

Условията за участие в конкурса са три:

„Първата е възрастовата граница от 4 до 14 години, разпределени в три подкатегории - до 6 години, 1-ви- 4-ти клас, 5-ти – 7-ми клас. Второто условие е паната да бъдат изработени и със смислянски фасул, може да не са изцяло изработени със смилянски, но в тях трябва да има и смилянски фасул и третото условие е паната да пристигнат при нас три дни преди датата на празника. В условията на пандемия от миналата година ние сме длъжни да ги поставим под карантина за 72 часа преди да осигурим достъп на посетители и излагането им за гостите на празника“, каза за БНР Илия Годев секретар на читалище "Проф. д-р Ас. Златаров 1927" в с. Смилян.

Музея на боба и терлиците в Смилян      Снимка:

Заради извънредната епидемична обстановка няма да има фолклорно- хумористична програма и организирано изхранване от типа почерпка или курбан заради риска от разпространение на заразата от Covid-19.

„Остават базара със щандове на производители на смилянски фасул, който ще се проведе в парковото пространство пред кметството и читалището, изложбата на пана от конкурса най-оригинално пано и смилянски фасул, възможност за посещение на етнографската сбирка "Смилянски фасул и традиционни родопски терлици", допълни за "Хоризонт" Годев.

В получените досега пана за участие в конкурса има макети на сгради като Часовниковата кула, която е безспорен символ на селото.

„Няколко забележителности, които са разположени в селото - сградите на кметството, училището, читалището. Има пана с конкретна тематика - лаптоп от смилянски боб, направен с клавиатура, имаме дори и космическа тема - едно дете преди години направи макет с космонавти, приземил се на Марс, една голяма тенджера, в която сложил фасулеви зърна с надпис „Храна за космонавти", допълни Илия Годев.


Добивите от смилянски фасул тази година са по-ниски, каза за БНР Банко Кичуков - земеделски производител и агроном с 30 годишен стаж.

В продължение на 40 дни температурите бяха между 34 и 37 градуса и това спомогна за съжаление за опадането на цвета на смилянския фасул, доведе до изключително ниски добиви. Тази година реколтата ще бъде изключително слаба“.

Заради слабата реколта и ниските добиви цените са високи:

„Може би досега такива цени не е имало - около 12 лева, 14 лева  - това вече е въпрос на договорка. Има изключително голямо търсене, но няма фасул."

Производителите на фасул апелират за помощ от страна на държавата:

„Дали не би могло със съдействието на правителството, на държавата да се разработи застрахователен продукт, подпомогнат от държавата за тези изключително екстрени условия - засушаване, високи температури, градушки. Да се направи някаква застраховка, защото, ако така продължават нещата това ще доведе до отлив от тази култура“.

Повече можете да чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Павлина Илиева: За българина цената е водеща при избор на почивка

Намираме се в разгара на активния летен сезон и всеки пътува или ще пътува нанякъде. В последните години българите имат все по-голям избор за това, къде да отидат на лятна почивка . Избират близки или далечни дестинации, познати или екзотични места. Някой търсят развлечения, други хубави плажове, трети евтин пазар. Важното е почивката да..

публикувано на 01.07.24 в 13:42

Двама български космически предприемачи за разрастването на иновации в Космоса

Те вярват, че ходенето в космоса е по-лесно. Те вярват, че това е бизнес възможност и начин да развиват компании за милиони. Те са двама български космически предприемачи , който бяха гости на едно от последните издания на „Тех Парк толкс'' на София Тех Парк. Това са Делян Аспарухов - съосновател и президент на американската компания Varda Space,..

публикувано на 29.06.24 в 08:30
Людмила Кирилова

Людмила Кирилова за усещането да посетиш вулкан

В света има любители на нетрадиционни туристически дестинации, а също и такива които съчетават традиционните – културно-исторически и кулинарен туризъм с нетрадиционните. Какво имам предвид – това са туристи, които искат да станат свидетели на грандиозни зрелища, като изкачвания в близост до активни вулкани.  "Вече има и българи, които се интересуват..

публикувано на 25.06.24 в 11:51
Радослав Илиев

Радослав Илиев: Започнахме с древни текстове, които никога не са поставяни на театралната сцена

"В началото сформирахме творчески екип, който да подбере млади хора, които да възстановят дейността на трупата за античен театър с патрон Огнян Радев, както и да подготвим първия спектакъл", разказа в "Нощен Хоризонт" историкът и преподавател  Радослав Илиев, председател на фондация античен театър "Огнян Радев" .  Това е  единственият античен..

публикувано на 24.06.24 в 11:57
Емил Златев

Емил Златев: 8 минути гимнастика сутрин и вечер и лека храна през лятото за неспортуващите

Лятото не е просто сезон – то е усещане за волност, свобода и полет. Лятото ни дарява с енергия и вдъхновение да се чувстваме свободни и да живеем пълноценно . Слънцето грее ярко, дните са дълги и това е перфектното време да се погрижим за нашето лятно здраве и форма.  Всеки слънчев лъч, всяка топла вечер ни напомнят за онова обещание, което сме..

публикувано на 24.06.24 в 10:04

Първият в София Дневен център за лица с тежки увреждания отвори врати

"За първи път в столицата беше открит Дневен център за пълнолетни лица с тежки множествени увреждания, предоставящ уникалната услуга на заместваща грижа." Това съобщи Надежда Бачева, заместник-кмет по направление "Социални дейности и интеграция на хора с увреждания" по време на церемонията по..

публикувано на 23.06.24 в 07:14
Българска Патриаршия

На 30 юни се очаква България да има нов патриарх

Тази седмица Светият Синод избра тримата кандидати за патриарх. Това са врачанският митрополит Григорий, видинският Даниил и ловчанският Гаврийл. Един от тях следващата неделя на 30 юни ще стане новият български патриарх. Още на първи тур, с най-много гласове и над необходимият минимум от 9 гласа, е избран Врачанският митрополит Григорий...

публикувано на 23.06.24 в 06:11