Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Слаб интерес и висока доходност на емитираните 10,5-годишни ДЦК за 500 млн. лева

Снимка: Ани Петрова

България пое още половин милиард лева нов дълг от вътрешния пазар. С него общата задлъжнялост от началото на годината става 2,3 млрд. при 4,5 млрд. лимит за годината.

На 25 октомври 2021 г. Министерството на финансите преотвори емисия 10,5-годишни държавни ценни книжа (ДЦК), деноминирана в лева, с падеж 17.08.2031 година.

На проведения аукцион бяха пласирани успешно ДЦК за 500 млн. лева съвкупна номинална стойност при среднопретеглена годишна доходност в размер на 0,53%.

Интересът към новите книжа обаче беше доста нисък, като подадените поръчки достигнаха размер от едва 517,9 млн. лева, което съответства на коефициент на покритие от 1,04.

Само месец по-рано (на 20 септември 2021 г.) коефициентът на покритие на предложените тогава 10,5-годишни ДЦК за 300 млн. лева беше 1,69 пункта.

Постигната вчера спреднопретеглена годишна доходност от 0,53% беше най-високата, след като първата емисия от 10,5-годишните книжа беше пусната на вътрешния дълги пазар на 15 февруари тази година. Тогава доходността беше от едва 0,14%, а коефициентът на покритие достигна 1,85 пункта.

В последствие планираният за 8 март 2021 г. аналогичен аукцион беше отменен поради наличието на слаб интерес, въпреки че тогава беше постигнат коефициент на покритие от 1,77 пункта - значително по-висок от вчерашните 1,04 пункта.

Отчетеният вчера лихвен спред спрямо аналогичните германски федерални облигации беше в размер на 65 базисни точки при 53 базисни точки на предходния аукцион за 10,5-годините държавни книжа, проведен на 20 септември.

От страна на участниците вчера беше отчетен висок интерес, посочват от финансовото министерство, като най-голямо количество ДЦК на аукциона придобиха банките – 85,4%, следвани застрахователните дружества – 8,1%, пенсионни и гаранционни фондове – 4,6%, инвестиционни посредници – 1,6% и други инвеститори – 0,1%.

Заедно с пласираната последна емисия ДЦК новият общ дълг от началото на годината е 2,300 млрд. лева при бюджетно ограничение от 4,5 млрд. лева.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ЦИК: 2 211 648 действителни гласове, над 58 000 недействителни

ЦИК оповести, че на изборите са отчетени над 58 000 недействителни гласове, а общият брой на действителните гласове е 2 211 648. Това показват данните на  Централната избирателна комисия от гласуването за Народно събрание. 63 913 са гласувалите с "Не подкрепям никого". Данните от разпределението на мандатите на партиите и коалициите по..

публикувано на 14.06.24 в 12:42

Частично бедствено положение в село Рибарица

С решение на общинския щаб за защита на населението в село Рибарица беше обявено частично бедствено положение след вчерашната опустошителна градушка. За около 20 минути снощи в Рибарица са паднали 20 литра на квадратен метър дъжд, придружен с градушка с големина на топка за тенис. Ледените късове са нанесли сериозни щети върху покривите на..

публикувано на 14.06.24 в 12:30
Вера Мутафчиева

"Случаят Джем" - не просто на американския пазар, но продаде първия си тираж за 2 месеца

Знаменитият роман на Вера Мутафчиева "Случаят Джем" не просто излезе за първи път на американския пазар, но и продаде първия си тираж за много кратко време - 2 месеца. Книгата е в превод на Анджела Родел.  ""Случаят Джем" е една тежка книга, историческа, която обаче е много актуална в момента. По много интересен начин изследва връзката между..

публикувано на 14.06.24 в 12:15

Протест пред МОСВ срещу рудодобива в Босилеградско

Сдружение "Балканка" организира тази сутрин протест пред Министерството на околната среда и водите срещу рудодобива в района на Босилеград, Сърбия. Сдружението настоява за по-активни действия от българска страна, за да се ограничи трансграничното замърсяване на водите, особено с оглед на разширяване на производствата. МОСВ отказа положителна..

публикувано на 14.06.24 в 12:02

МОСВ отказа положителна оценка на предложението за мини край Босилеград и Кюстендил

Министерството на околната среда и водите не даде положителна оценка за допустимост на инвестиционно предложение за разработване на две минни находища в района на сръбско-българската граница в областите на Босилеград и Кюстендил.  Причините за отрицателното становище на българската страна по трансграничната процедура са както екологични, така..

публикувано на 14.06.24 в 11:52

Катастрофа затвори пътя Казанлък - Стара Загора

Временно е ограничено движението в изпреварващата лента по пътя Казанлък - Стара Загора в района на Стара Загора. Трафикът се осъществява в активната лента заради пътен инцидент. Заради катастрофа при километър 44 на автомагистрала "Тракия" в посока София движението е в аварийната лента. Поради аварирал тежкотоварен автомобил в една..

публикувано на 14.06.24 в 11:37

Кои кандидати за депутати пренареждат листите и колко гласа взимат?

ЦИК подреди според получените преференции кандидатите за народни представители от 7-те формации, които получават депутатски мандати.  Подредбата е по листи и по изборни райони.  В списък "А" са  кандидатите, които с преференциите си пренареждат листите.  След тях, в списък "Б" са подредени следващите от листите със съответните предпочитания,..

публикувано на 14.06.24 в 11:08