Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ивайло Къцарков: Държавата да ангажира повече хора за проверка на заявленията

Продецурата за “Синя карта на ЕС” ограничава наемането на работници от трети държави

Симона Белчева: Процедурата би била по-бърза, ако се извършва онлайн

Снимка: БГНЕС

Разрешението за пребиваване и работа тип „Синя карта на Европейския съюз” /СК на ЕС/ се издава от Министерството на вътрешните работи /МВР/ съгласно чл. 33к от Закона за чужденците в Република България /ЗЧРБ/. В него се съдържа и предоставеното от изпълнителния директор на Агенцията по заетостта положително писмено становище за достъп до българския пазар на труда.

Процедурата за издаване на “Синя карта на ЕС” е съобразена с Директива 2009/50/ЕО относно висококвалифицираната заетост на граждани на трети държави.

По данни на БТПП през 2015-та България е издала едва 61 сини карти, през 2019 - 706. Статистиката на Евростат показва, че са издадени между 115 и 168 карти в периода 2016-та- 2019-та година. Българските компании имат интерес, но ако търсят тесен специалист, трябва да уредят документите бързо. Затова дори и да помага, процедурата по издаването на „синя карта“ трябва да е по-оперативна, каза за БНР Ивайло Къцарков, който отговаря за човешките ресурси в голяма българска IT компания.

"Ако трябва да бъде подобрено нещо, свързано с издаването на синя карта, за мен това е времето, за което една такава синя карта бива издавана. Проверките, които се правят. Ако е необходимо държавата да ангажира повече хора, които проверяват заявленията".

Адаптирането на българското законодателство към европейското би било стъпка в правилната посока, коментира Ивайло Къцарков:

Според него трудното приемане на висококвалифицирани специалисти от трети страни се дължи на страха, че местните ще останат без работа. 

"Вливането на едни хора, които са от чужбина с различно мислене и култура, допринася за това компаниите да се развиват  добре. Синята карта е от полза". 

Законодателството, макар и облекчено от няколко месеца насам, затруднява, коментира адвокат Симона Белчева, която работи в кантора за трудово право. Тя обработва документи и на кандидатите, и на работодателите, за да може двете страни да се срещнат на пазара на труда. 

"Изглежда по-гъвкаво, тъй като работодателите могат сами да подават документите, чужденците също могат сами да подават документите, има раздвижване в тази ситуация, но новото на практика не винаги може да се случи. Така например имаше една единствена промяна по отношение на кандидатстването за виза и тя е, че може да стане по електронен път, ако чужденецът има квалифициран електронен подпис, на практика нито един чужденец от трета страна, който за пръв път иска да се релокира в България не би имал квалицифиран електронен подпис".

В интервю за "Хоризонт" Симона Белчева коментира, че процедурата би била по-бърза, ако се извършва онлайн. Има и държави, които са съставили списък на предварително одобрени работодатели, което ускорява обработката на заявленията. Трета практика е двустранните междудържавни договори. 

„Има откъде да вземем добри практики. Важното е някой да поиска да ги приеме“

Симона Белчева очаква, че трудностите могат да се решат и с приемането на нови регламенти на европейско ниво, които ще позволят на кандидатстващите да представят валидни трудови договори с продължителност поне шест месеца, вместо 12. Регламенти, които ще улеснят придвижването на притежателите на сини карти и семействата им в рамките на ЕС. Ще позволят дори на висококвалифицирани бежанци да получат работа не само в страната, дала им международна закрила, а в друга от ЕС.

Адаптирането на българското законодателство към европейското би било стъпка в правилната посока, коментира Ивайло Къцарков:

Според него трудното приемане на висококвалифицирани специалисти от трети страни се дължи на страха, че местните ще останат без работа. 

"Вливането на едни хора, които са от чужбина с различно мислене и култура, допринасят за това компаниите да се развиват  добре. Синята карта е от полза". 

Целия репортаж можете да чете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Павлина Илиева: За българина цената е водеща при избор на почивка

Намираме се в разгара на активния летен сезон и всеки пътува или ще пътува нанякъде. В последните години българите имат все по-голям избор за това, къде да отидат на лятна почивка . Избират близки или далечни дестинации, познати или екзотични места. Някой търсят развлечения, други хубави плажове, трети евтин пазар. Важното е почивката да..

публикувано на 01.07.24 в 13:42

Двама български космически предприемачи за разрастването на иновации в Космоса

Те вярват, че ходенето в космоса е по-лесно. Те вярват, че това е бизнес възможност и начин да развиват компании за милиони. Те са двама български космически предприемачи , който бяха гости на едно от последните издания на „Тех Парк толкс'' на София Тех Парк. Това са Делян Аспарухов - съосновател и президент на американската компания Varda Space,..

публикувано на 29.06.24 в 08:30
Людмила Кирилова

Людмила Кирилова за усещането да посетиш вулкан

В света има любители на нетрадиционни туристически дестинации, а също и такива които съчетават традиционните – културно-исторически и кулинарен туризъм с нетрадиционните. Какво имам предвид – това са туристи, които искат да станат свидетели на грандиозни зрелища, като изкачвания в близост до активни вулкани.  "Вече има и българи, които се интересуват..

публикувано на 25.06.24 в 11:51
Радослав Илиев

Радослав Илиев: Започнахме с древни текстове, които никога не са поставяни на театралната сцена

"В началото сформирахме творчески екип, който да подбере млади хора, които да възстановят дейността на трупата за античен театър с патрон Огнян Радев, както и да подготвим първия спектакъл", разказа в "Нощен Хоризонт" историкът и преподавател  Радослав Илиев, председател на фондация античен театър "Огнян Радев" .  Това е  единственият античен..

публикувано на 24.06.24 в 11:57
Емил Златев

Емил Златев: 8 минути гимнастика сутрин и вечер и лека храна през лятото за неспортуващите

Лятото не е просто сезон – то е усещане за волност, свобода и полет. Лятото ни дарява с енергия и вдъхновение да се чувстваме свободни и да живеем пълноценно . Слънцето грее ярко, дните са дълги и това е перфектното време да се погрижим за нашето лятно здраве и форма.  Всеки слънчев лъч, всяка топла вечер ни напомнят за онова обещание, което сме..

публикувано на 24.06.24 в 10:04

Първият в София Дневен център за лица с тежки увреждания отвори врати

"За първи път в столицата беше открит Дневен център за пълнолетни лица с тежки множествени увреждания, предоставящ уникалната услуга на заместваща грижа." Това съобщи Надежда Бачева, заместник-кмет по направление "Социални дейности и интеграция на хора с увреждания" по време на церемонията по..

публикувано на 23.06.24 в 07:14
Българска Патриаршия

На 30 юни се очаква България да има нов патриарх

Тази седмица Светият Синод избра тримата кандидати за патриарх. Това са врачанският митрополит Григорий, видинският Даниил и ловчанският Гаврийл. Един от тях следващата неделя на 30 юни ще стане новият български патриарх. Още на първи тур, с най-много гласове и над необходимият минимум от 9 гласа, е избран Врачанският митрополит Григорий...

публикувано на 23.06.24 в 06:11