Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиерът на РСМ Зоран Заев подаде оставка

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев подаде оставка като министър-председател и лидер на Социалдемократическия съюз на Македония, след като партията му загуби балотажа на местните избори в редица градове. На пресконференция в Скопие Заев подчерта, че няма нужда от предсрочни парламентарни избори.

Кандидати на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ печелят кметските места в Битоля, Охрид и Гевгели, сочат неокончателните данни на държавната избирателна комисия. На проведения балотаж за кмет на столицата Скопие е избрана Данела Арсовска, която също е подкрепяна от ВМРО-ДПМНЕ.

Социалдемократическият съюз на Македония е водещата партия в управляващата коалиция. Съгласно законите коалицията може да се споразумее за друг кандидат за премиер и да сформира правителство без провеждането на избори.

Заев оглавяваше и предишното правителство и постигна историческо споразумение с Гърция за добавянето на "Северна" към името на Република Македония. Дотогава Атина блокираше влизането на страната в НАТО и Европейския съюз. Северна Македония стана член на НАТО миналата година, но Брюксел все още не е дал зелена светлина за започване на преговори за еврочленство, припомня Ройтерс.

От своя страна лидерът на опозицията Християн Мицкоски заяви, че вече има нова политическа реалност в страната и е въпрос на време да се създаде ново парламентарно мнозинство в парламента.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев

Заев: България вече разбира, че не може да пресече червените линии на Скопие

Премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев заяви, че в България вече има разбиране, че не могат да бъдат пресечени червените линии на Скопие - македонският език и македонската идентичност. Заев очаква ветото на България за преговори на..

публикувано на 30.09.21 в 18:39
Буяр Османи

Османи смята, че България променя позицията си спрямо РСМ, Заев потвърди

Министърът на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи заяви, че предложението за включване на българската общност в Конституцията не противоречи на интересите на Скопие. По думите на Османи страната никога не е имала проблем да признае..

обновено на 07.10.21 в 18:20
Зоран Заев

Заев обяви победа: Народе македонски, успяхме с изцяло демократични и европейски избори

На местните избори в Северна Македония повече кметски места печели Социалдемократическия съюз, обяви неговият лидер Зоран Заев на специална пресконференция малко след полунощ. „Народе македонски, успяхме да реализираме изцяло демократични и..

публикувано на 18.10.21 в 18:28
ВИЖТЕ ОЩЕ
Президентът на Украйна Володомир Зеленски

Зеленски обвини Китай, че се опитва да провали мирната конференция

Украинският президент Володимир Зеленски обвини днес Китай, че се опитва да провали мирната конференция, планирана за средата на този месец в Швейцария, предаде ДПА. 106 страни и организации ще участват в конференцията за мир в Украйна в..

публикувано на 02.06.24 в 17:01

Вече са определени 4 от делегатите от Софийската митрополия за Патриаршеския събор

Епархийските избиратели от Софийската митрополия избират делегати за предстоящия на 30 юни Патриаршески избирателен църковен събор.    Започва избирането на делегати, които ще избират бъдещия български патриарх Гергана Станчева, която е един от..

публикувано на 02.06.24 в 16:59

Велошествие в София за международния ден на велосипеда

По улиците на София премина велошествие, организирано от сдруженята "За Земята" и "Велоеволюция" и организацията "Софенхаген". Повод е международният ден на велосипеда.  Площадът пред катедралата "Александър Невски" се изпълни с предимно млади хора и..

публикувано на 02.06.24 в 16:22
Министърът на външните работи на Гърция Йоргос Герапетридис

Гърция призова Скопие да спазва Преспанския договор

Гръцкият министър на външните работи Герапетридис призова Скопие да спазва международното споразумение за Преспанския договор. "Подчертаваме задължението на Република Северна Македония да спазва стриктно всички клаузи на Преспанския договор",заяви в..

публикувано на 02.06.24 в 16:12
Служебният премиер Димитър Главчев и здравният министър Галя Кондева в пленарната зала на парламента по време на опитите да бъде осигурен кворум - 2 юни 2024 г.

Днес парламентът няма да заседава

Извънредното заседание на Народното събрание не се състоя заради липса на кворум. В пленарната зала се проведоха две процедури за регистриране на кворум - при първата бяха отчетени едва 67 депутати в залата, а при втората - 69, при необходимите минимум..

публикувано на 02.06.24 в 15:37
Петролна платформа в Бахрейн, архив.

Ройтерс: В ОПЕК+ вероятно ще има съгласие за съкращаване добива на петрол до 2024 г. и през 2025 г.

ОПЕК+ най-вероятно ще постигне съгласие за съкращаване на добива на петрол до 2024 г. и дори е възможно и през 2025 г., съобщи Ройтерс, като се позова на два източника от организацията на страните износителки на петрол и техните съюзници. Цените на..

публикувано на 02.06.24 в 15:25

Извънредното заседание на НС не събра кворум при първата регистрация

Извънредното заседание на Народното събрание не събра кворум при първата регистрация. В пленарната зала се регистрираха едва 67 депутати при  необходими минимум 121 за начало на заседанието. В залата е служебният премиер Димитър Главчев. В..

публикувано на 02.06.24 в 15:08