Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В 13 области вече има тестове за учениците до 4 клас

| обновено на 08.11.21 в 18:39
Снимка: архив

В 13 области вече има тестове за учениците от 1 до 4 клас, съобщиха от Министерството на образованието.

Днес на обед изтече срокът, в който родителите на учениците от началния курс трябваше да декларират дали са съгласни децата им да бъдат тествани за Covid  като условие да се върнат в клас. Най-ранната обсъждана дата за това е 10 ноември.

Същевременно синдикати и училищни директори от цялата страна поискаха от служебните министрите на здравеопазването и на образованието тестването да се прави от родителите в домашни условия. Все още се очаква заповедта на просветния и на здравния министър, в която ще бъде подробно разписан механизмът за тестването. В някои училища екипите за тестване вече са сформирани. 

Какви са нагласите сред родители и учители провери репортерът на БНР Андрей Борисов.

Тепърва предстои да бъдат обобщени родителските нагласи относно тестването на учениците от началния етап. Мненията, афиширани в публичното пространство до момента, са разнопосочни.

Мария Ангелова - майка на ученици във 2-ри и 4-ти клас, вече е дала съгласие децата ѝ да бъдат тествани:

„Защото ще бъде много по-спокойна за тях, тъй като в момента масово децата не се тестват, независимо дали имат или нямат някакви симптоми. Тестовете не мисля, че ще бъдат в каквато и да е форма травмиращи. Това трябваше да се случи много по-рано“.

Ивелина Михайлова, майка на ученици със специални образователни потребности в 1-ви и 3-ти клас, не дава съгласието си децата ѝ да бъдат тествани, дори в домашна среда. Тя ще ги пусне на училище, когато тестването отпадне:

"Защото вкъщи само мъжът ми работи. При едно дете, ако се наложи да бъде карантинирано, ние цялото семейство ще бъдем карантинирани и това означава, че ние оставаме без абсолютно никакъв доход".

Втората причина майката да не пусне децата си в училище e че, според нея, тестването на учениците е прелюдия към тяхното бъдещо ваксиниране: "Не бих си позволила детето ми да бъде ваксинирано с нещо, което не се знае до какво довежда".

В декларацията, която родителите трябва да попълнят, ако искат децата им да учат присъствено в клас, са посочени двата конкретни вида тестове със слюнка, които ще бъдат прилагани в училище.

На всяко учебно заведение ще бъде предоставен само единият от двата вида тестове.

Проверка на „Хоризонт“ в две училища в столицата показва, че масово  родителите дават съгласие за тестване на децата им.

Нина Чанева, директор на 23 средно училище „Фредерик Жолио-Кюри“ съобщи за „Хоризонт“, че 94 на сто от родителите са съгласни децата им да бъдат тествани:

„Засичаме всички канали, по които събираме информация, и мисля, че такъв ще си остане и процента - по едно-две деца от клас, до четири някъде се случват, родителят си го оставя вкъщи детето. За момента данните сочат, че всички паралелки от началния етап ще учат присъствено“.

В най-голямото училище в страната, в което се обучават близо 2400 ученици, 18-о „Уилям Гладстон“, по предварителни данни, масовите нагласи също „за“ присъствено обучение на учениците с тестване два пъти седмично.

Директорът Величка Стойчева заяви: „В момента обобщаваме окончателните резултати, но до снощи беше 670 деца, за които бяха дали съгласие за присъствена форма и тестване, и 120 родители, чийто деца ще учат онлайн“.

Същевременно 546 директори на училища в страната поискаха с писмо до министерствата на образованието и на здравеопазването тестването на учениците да се извършва от родителите в домашни условия.

Данко Калапиш - директор на 107-мо основно училище в София:

"Има голямо нежелание от страна на учители. На много места чуваме нежелание на родители учители да им тестват децата".

За тестване на учениците вкъщи, вместо в клас, се обявиха още от Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" и консултантът на Столичната община по ваксинирането Тодор Кантарджиев.

Предстои да стане ясно дали училищните директори ще успеят да сформират екипи за тестване на учениците.

В 119-о училище в София екипите вече са готови. В тях участват 75 души - учители, родители и непедагогически персонал:

"Напълно окомплектован е екипът, училищен, са провеждане на процеса на тестване" - коментира директорът на училището Диян Стаматов.

Най-ранната обсъждана дата за връщане на учениците от 1-ви до 4-ти клас в училище е 11 ноември, ако училищните директори успеят да формират екипи за тестването. За да има присъствен учебен процес, е необходимо да бъде изпълнено и още едно условие: минимум 50 на сто от родителите на ниво паралелка да са съгласни децата им да бъдат тествани.

Днес се очаква съвместна заповед на министрите на образованието и на здравеопазването, в която подробно ще бъде разписан механизмът на тестване на децата до 4-ти клас.

Същевременно от Синдикат „Образование” към КТ „Подкрепа” посочиха, че над 87 на сто от учителите не са готови да тестват учениците от началния курс.

Родители организираха „Външна класна стая“ днес пред сградата на Община Бургас в знак на несъгласие с тестването на децата в училище и онлайн обучението.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна, архив.

Системата за сключване на "Гражданска отговорност" функционира нормално

Възстановено е нормалното функциониране на системата за сключване на застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите, съобщиха от Гаранционния фонд. През последните дни се появиха проблеми със системата за задължителната полица. От фонда обясняват, че след профилактика през почивните дни "затрудненията са свързани с натрупването на висок..

публикувано на 02.07.24 в 20:35

До 14 юли - специализирана полицейска операция на Пътна полиция в цялата страна

Увеличава се броят на жертвите и ранените при пътни инциденти през последните седмици, констатира пред журналисти комисар Мария Ботева, заместник-началник на отдел "Пътна полиция". "До 14 юли тече специализирана полицейска операция на територията на цялата страна. Силите и средствата на пътната полиция са насочени да контролират във всички точки на..

публикувано на 02.07.24 в 20:25

Търговски камари с отворено писмо към депутатите: Бизнесът очаква стабилност и предвидимост

За отговорно държавническо поведение и спешни действия в полза на обществото и бъдещето на България призовават в отворено писмо няколко търговски камари, които представляват компании от основните външнотърговски партньори на страната ни. Те се обръщат към депутатите от 50-ото Народно събрание с призив за предвидимост и ясни приоритети, както..

публикувано на 02.07.24 в 20:12

Парламентът ще гласува проектокабинета, предложен от ГЕРБ-СДС, в 13 часа утре

Народното събрание ще гласува предлагания от ГЕРБ–СДС министър-председател, структура и състав на Министерския съвет от 13:00 часа утре, 3 юли. Това предвижда точка от проектопрограмата за работа на депутатите, публикувана на интернет страницата на Народното събрание. Първият мандат: Росен Желязков е кандидатът на ГЕРБ-СДС за премиер Р...

публикувано на 02.07.24 в 20:11

Областният съвет на БСП в Русе заяви пълна подкрепа за новото партийно ръководство

Областният съвет на БСП в Русе разпространи съобщение, в което заявяват пълната си подкрепа за новото партийно ръководство и широко ляво обединение.  Корнелия Нинова подава оставка Нинова към членовете на БСП: Не давайте партията на търговците! Атанас Зафиров е избран за временен председател на БСП На свое заседание социалистите в..

публикувано на 02.07.24 в 19:51
АЕЦ

ЕК с положително становище за изграждането на 3-ти и 4-ти блок на румънската АЕЦ "Черна вода"

Проектът за изграждане на трети и четвърти блок на румънската АЕЦ "Черна вода" получи положително становище от Европейската комисия по отношение на техническите аспекти и ядрената безопасност, съобщи БТА, като се позова на новинарския сайт Зиаре. Единствената атомна централа на Румъния произвежда около една пета от електроенергията в страната с два..

публикувано на 02.07.24 в 19:39

Румен Радев: Газовият терминал край Александруполис трябва да заработи най-късно през октомври

Газовият терминал край Александруполис трябва да заработи най-късно през октомври, заяви президентът Румен Радев след среща в Атина с гръцкия премиер Кириакос Мицотакис. Забавена е работата и по други стратегически проекти, подписани още от началото на 2023 година по време на служебното правителство на Гълъб Донев. Той припомни, че през февруари 2023..

публикувано на 02.07.24 в 19:37