Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как се гласува с подвижна урна в Кърджалийско и Смолян

Подвижна избирателна кутия
Снимка: Мила Младенова, БНР

В изборния ден в Районната избирателна комисия в Кърджали са подадени 4 жалби. Най-фрапиращата е от село Пепелище, където според една политическа сила дете е придружавало възрастни хора и е гласувало вместо тях.

Новото на тези избори е големият брой подадени заявления за гласуване с подвижни избирателни секции в област Кърджали.

Около 2 000 са подадените заявления за гласуване с подвижна избирателна кутия в област Кърджали. Откритите такива секции в района са 42. Отделно има и 6 секции в Covid-отделенията.

Подалите заявления могат да упражнят правото си на вот, след като представят ТЕЛК-ово решение, епикриза или бележка от личния лекар.

Как се гласуваше с подвижната урна:

В село Пепелище 7 избиратели гласуваха в подвижна секция. Една от спирките на комисията беше в дома на Юсеин Мехмед:

„Лесно беше да гласуваме по този начин, с подвижна секция“, сподели той.

Мъжът гласува вместо съпругата си, която през цялото време беше до него:

„Инвалид е над 95%. Не може да говори, не знае имената, буквите. Тя не ми е казвала как да гласувам. Аз избрах“.

Комисията посети и дома на Минивер Ахмед.

„Аз страдам с очите - с едното едвам виждам, с другото не виждам.

Жената взе двете бюлетини и влезе в къщата, а комисията остана отвън. След това излезе и ги пусна в урната.

Според кмета на Пепелище Шенол Ахмед подвижните урни помагат на избирателите: "И занапред дано да е така. Най-вече на проблемните хора помагаме най-много".

Расте броят на заявленията на карантинирани лица да гласуват в подвижната избирателна секция в Смолян.

Общо 14 заявления на карантинирани за градската секция и 11 заявления в секцията, която обикаля в селата са били сутринта, но непрекъснато постъпват нови заявления.

След проверка хората се добавят в избирателния списък. Председателят на секционната подвижна комисия в Смолян Иван Стоев обясни:

„До момента сме обиколили 18 човека, като някои от тях се припокриват с адресите си. Имаме един случай, в който човекът е приет в болница. Съответно е съобщено на надлежните органи".

"Всичко е маскарад и поредната измама", обобщва жител на столичния квартал „Враждебна“, който заедно със съпругата си и двете си малки деца е на една от многото площадки за игра. И тези избори са като другите. Затова ще гласувам, допълва той.

Статистиката от последните извънредни избори от юли показват, че в квартал „Враждебна“, гласа си са дали 1399 души от имащите право на глас 3799. Това е 36 процента. Близка до 42-та процента обща за страната избирателна актив

Репортажа от Кърджали можете да чуете и в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Среща на върха за "Зеления дневен ред" ще се проведе в Кипър

Първата среща на върха за "Зеления дневен ред" в Кипър /Green Agenda Cyprus Summit/ се провежда днес в Никозия. Според правителството страната напредва към постигане на националните и европейски цели за климатична неутралност до 2050 г. Целта на конференцията е да подкрепи усилията за зеления преход в Кипър, за да стане страната "пример за..

публикувано на 20.05.24 в 04:49

Продължава издирването на президента на Иран след катастрофата му с хеликоптер

Продължава спасителната операция в планините близо до границата между Иран и Азербайджан, след като в района катастрофира хеликоптер с президента на Ислямската република Ебрахим Раиси. Според иранските държавни медии летателният апарат е осъществил, цитирам, "твърдо кацане". На борда е пътувал и външният министър Хосеин Амир-Абдолахиан. Районът, който..

публикувано на 20.05.24 в 04:40
Испанският премиер Педро Санчес със съпругата си Бегоня Гомес.

Испания отзовава посланика си в Аржентина заради изказване на Хавиер Милей

Испания обяви, че отзовава посланика си в Буенос Айрес, след като президентът на Аржентина Хавиер Милей нарече съпругата на испанския премиер Педро Санчес корумпирана. Европейският съюз също се намеси в спора, като върховният представител на евроблока по външната политика и сигурността Жозеп Борел осъди изказването на Милей, предаде Франс прес. Милей..

публикувано на 20.05.24 в 04:32

Обявяват резултатите от разследването на скандала със заразена кръв във Великобритания

Във Великобритания днес трябва да излезе окончателният доклад от разследването на един от най-големите скандали в здравепозването, свързан със заразена кръв. Около 3000 души, получили заразена кръв от националното здравепозване през 70-те и 80-те години, вече са починали, показва официалната статистика, но истинската бройка вероятно е много..

публикувано на 20.05.24 в 03:28
Президентът на Иран Ебрахим Раиси

Инцидент при пътуване с хеликоптер на иранския президент

Ирански медии, цитирани от "Ройтерс", съобщават за инцидент по време на пътуване на иранския президент Ебрахим Раиси в хеликоптерна група.  По първоначални данни един от хеликоптерите е извършил твърдо кацане при инцидент в провинция Източен Азербайджан.  Иранският министър на вътрешните работи Ахмад Вахиди потвърди информацията, като посочи, че..

обновено на 19.05.24 в 21:06

Украински губернатор: Руското настъпление към Харков е спряно

Руското настъпление към град Харков в североизточна Украйна е било спряно днес, съобщи областният управител Олег Синегубов, цитиран от АФП. Той съобщи и за отразяване на руски атаки към разположения на изток град Купянск. Ракетни удари в двата района по-рано днес причиниха гибелта на 11 мирни жители. Украинският генерален щаб съобщава за боеве и в..

публикувано на 19.05.24 в 20:19

Турска делегация разгледа новия затвор в Самораново

Турска делегация, предвождана от Юмер Ербиз, съдия докладчик в Главна дирекция на затворите и пробацията към Министерство на правосъдието в Република Турция, e посетила  новоизграждащия се затворнически комплекс край дупнишкото с. Самораново. Това съобщава на сайта си Министерството на правосъдието, където са имали среща с турската група...

публикувано на 19.05.24 в 19:30