Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турция задържала издирван за убийството на президента на Хаити

Президентът на Хаити Жовенел Моиз със съпругата си Мартин.
Снимка: Ройтерс

Турските власти са задържали мъж, за който се смята, че е свързан с убийството на президента на Хаити Жовенел Моиз през юли, съобщи хаитянският външен министър Клод Жозеф, пред Ройтерс.

53-годишният Моиз, който оглави страната през 2017 г., бе застрелян в частната си резиденция през лятото. Група колумбийски наемници се оказаха основни заподозрени, но никой не бе обвинен или осъден за смъртта на държавния глава.

„Току що говорих с външния министър на Турция – моя приятел Мевлют Чавушоглу, за да благодаря за ареста на Самир Хандал“, който е издирван с червена бюлетина от Интерпол в рамките на разследването на убийството на президента, каза Жозеф.

Хандал е задържан на летището в Истанбул, докато минавал транзит на път от САЩ за Йордания. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Напрежение с изкупуването на черешите в Кюстендилско

Напрежение се създава   с изкупуването на черешите в разгара на кампанията в Кюстендилско - проблемът е обсъден на среща с кметовете на села в Общината. Изкупвачите, предимно италиански фирми или техни представители, имат непрекъснато променящи се изисквания, което затруднява производителите. "Информирахме кметовете на малките населени..

публикувано на 14.06.24 в 23:13

Съветът на ЕС свиква междуправителствени конференции с Украйна и Молдова на 25 юни

Белгийското председателство на Съвета на ЕС ще свика първите междуправителствени конференции с Украйна и Молдова на 25 юни. За това се споразумяха посланиците на страните членки. Формално решението ще бъде одобрено идната седмица по време на съвет "Икономически и финансови въпроси" в Люксембург. Дотогава разрешение в съответствие с..

публикувано на 14.06.24 в 22:36

В Малък Преславец препокриват покриви на къщи за посрещане на очакваните валежи тази нощ

В Малък Преславец, община Главиница цял ден жители на селото и работници от общинското предприятие препокриват покриви на къщи, за да могат да посрещнат прогнозните валежи тази нощ. Заради щетите от снощната буря в региона в Малък Преславец отлагат Празника на водните лилии, който трябваше да се проведе в утрешния ден за края на лятото,..

публикувано на 14.06.24 в 22:27

В най-малката община Трекляно отново спечели БСП

БСП спечели и тези избори в най-малката община в България - Трекляно, сочат резултатите от вота на 9 юни. Втори са ГЕРБ, трети - "Възраждане".   Политическата статистика сочи, че от 1944 г. насам друга политическа сила или коалиция, освен левите сили, не е печелила избори. Гласуването в общината е само с хартиена бюлетини, всички секции,..

публикувано на 14.06.24 в 22:20

В 11-ти МИР-Ловеч 4 различни партии и коалиции си разпределиха четирите мандата за 50-тото НС

В 11-ти Многомандатен избирателен район - Ловеч четири различни партии и коалиции си разпределиха четирите мандата за 50-тото Народно събрание. За първи път откакто участват в изборите "БСП за България" и "Продължаваме промяната – Демократична България" няма да имат свой представител от региона в парламента. ГЕРБ – СДС, ДПС, "Възраждане"..

публикувано на 14.06.24 в 21:45

Г-7: Русия трябва да плати 486 млрд. долара обезщетение на Украйна

Белият дом публикува в петък най-новия проект на комюникето на Групата на седемте (Г-7) , в което се подчертава, че приблизителните щети за Украйна по време на "специалната операция" на Русия в страната възлизат на 486 милиарда долара. "Русия трябва да прекрати незаконната си агресивна война и да плати за щетите, които е причинила на..

публикувано на 14.06.24 в 21:43

"Да, България“ няма да участва в съставянето и подкрепата за правителство в 50-тото НС

Националният съвет на "Да, България" реши депутатите от формацията да не участват в съставянето и подкрепата за правителство в рамките на новото 50-о Народно събрание. Това съобщиха от пресцентъра на "Да, България". Ден след вота лидерът на партията Христо Иванов подаде оставка. Той се отказа и от депутатското място. Формацията е..

публикувано на 14.06.24 в 21:25