Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Мариана Тодорова: Изкуственият интелект навлиза навсякъде

Шест са българските поправки в етичните стандарти, разработвани от ЮНЕСКО

Мариана Тодорова
Снимка: Иван Русланов

Шест български поправки влязоха във финалния проект на документа за етични стандарти на изкуствения интелект, който Генералната конференция на ЮНЕСКО ще гласува на сесията си този месец. Документът няма обвързващ характер. 

Българските предложения за поправки са били подкрепени и от други страни.

Най-важната поправка, предложена от страната ни, е тази, разписваща, че когато някой ползва продукт или услуга, създадена пряко или косвено от изкуствен интелект, трябва да бъде информиран за това, уточни пред БНР доц. Мариана Тодорова, доктор по футурология и учен от Института по философия и социология към БАН, която участва в разработването на етичните стандарти.

„Когато някой чете информация, генерирана от алгоритми, невинаги знае това. Големите компании отдавна ползват подобен метод, за да конструират информационни, научни статии. Много често вече се използва изкуствен интелект, за да се диагностицират различен тип заболявания, особено в образната диагностика. Във фармацията има няколко пробива за антибиотици, към които не бихме имали резистентност.“

Винаги следва да имаме съзнание и за рисковете, отбеляза доц. Тодорова в предаването „Преди всички“.

Снимка: Pixabay

„В много области голяма част от професиите ще бъдат заменени чрез роботизация, автоматизация и навлизане на изкуствен интелект. В друга част ще се наложи да има сътрудничество. Освен лекарите можем да дадем за пример и юристите. Има много платформи, които се ползват вече за правен анализ. Навсякъде навлиза изкуственият интелект.“

Има картини, генерирани от изкуствен интелект, посочи футурологът.

„Вече говорим за компютърно изкуство, изкуство, генерирано от изкуствен интелект, трансчовешко изкуство. Има генерирана статия, има генерирани кратки стихове, кратки литературни истории и сюжети за филми.“

Втората важна поправка касае наблюдението на здравето, защото има всякакъв вид устройства и аксесоари, които могат да анализират физическите ни показатели, подчерта Мариана Тодорова.

„Защото така могат да се съберат много чувствителни данни извън нашия конкретен здравен статус.“

Американските полицейски служби използват системи, в които изкуствен интерект прави анализ на престъпността, в базите данни обаче са привнесени различни расови и други предразсъдъци, като това изкривява анализа, поясни още тя. 

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Относно китайската система за социален рейтинг, базирана на изкуствен интелект и лицево разпознаване, която предвижда различни стимули и наказания, базирани върху поведението, доц. Тодорова изтъкна:

Това наистина е контрол – и на личностно ниво, и на обществено ниво. Много държави вече искат тази система да се забрани.“

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Словашкият премиер Роберт Фицо пристига за правителственото заседание в град Хандлова

Състоянието на Фицо е тежко, има опасност за живота му (Обновена)

Премиерът на Словакия Роберт Фицо е в тежко състояние с опасност за живота. По-рано днес той бе прострелян прострелян в град Хандлова, на 180 км от столицата Братислава. Простреляха словашкия премиер Роберт Фицо "Следващите часове са решаващи", написаха от правителствената пресслужба на официалната страница на Фицо във..

обновено на 15.05.24 в 22:28

Прогноза на ЕК: 3,1 на сто е очакваната инфлация за България

3,1 на сто е очакваната инфлация за България за тази и 2,6 на сто за следващата година, сочат данните от огласената пролетна икономическа прогноза на Еврокомисията за 2024-та година. Низходящата тенденция на външните цени се очаква да ограничи инфлацията на цените на енергийните и неенергийните индустриални стоки, се казва в прогнозата...

публикувано на 15.05.24 в 13:36

Атанас Василев: Лозята в България намаляват драстично

От днес започва прием на документи за подпомагане застраховането на реколтата при лозарите . Интервенцията е с бюджет от 800 хил. лв., съобщи преди дни зам.-министърът на земеделието Деян Стратев.  " Тази програма за застраховане на реколта има определен лимит. В момента се застраховат до 400 лв. насажденията ", посочи пред БНР Атанас Василев -..

публикувано на 15.05.24 в 10:19

Прогноза: Летният туристически сезон ще е по-добър от миналогодишния

Първите туристи у нас за летния сезон пристигнаха на 2 май и са от Великобритания. На 17 май ще се състои официално откриване на летния сезон в Несебър. Прогнозите са този сезон да бъде по-добър от миналогодишния.  От ефира на БНР председателят на Асоциацията на агенциите за входящ туризъм Иван Грошев апелира към всички в туристическия бизнес..

публикувано на 15.05.24 в 09:15

Около 50 клиники в страната - подготвени за съвременно лечение на инсулт. Медицинската помощ се бави

Около 50 000 българи годишно биват покосени от инсулт. Това е близо 7 пъти над нормите за допустимост , възприети в световен мащаб, коментира пред БНР д-р Георги Георгиев, заместник-председател на Асоциацията за инсулт и афазия. Той оприличава ситуацията с инсултите у нас с черна кутия - система, в която виждаме какво се подава на входа,..

публикувано на 14.05.24 в 10:59
Богомил Николов

Богомил Николов: Държавата се е отдръпнала, оставени сме сами срещу мобилните оператори

Изначално начинът на сключване на договори с мобилните оператори е порочен , заяви пред БНР Богомил Николов от Асоциация "Активни потребители".  По думите му в повечето случаи хората не знаят какво подписват : "Това, което служителят е отбелязал в неговия монитор, остава невидимо за вас. Преди да се разделите, в някои случаи, ако имате..

публикувано на 14.05.24 в 10:39
акад. дмн д-р Григор Горчев

Акад. д-р Григор Горчев: Изкуственият интелект не може да замести липсващите кадри в медицината

Изкуственият интелект не може да замести липсващите кадри в медицината, а може само да помага .   Това коментира пред БНР акад. д-р Григор Горчев, почетен ректор на Медицинския университет в Плевен, преди представянето на новия брой "Здравен барометър", посветен на здравеопазването и изкуствения интелект.  " Изкуственият интелект навлиза в..

публикувано на 14.05.24 в 09:18