Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Михайлина Абрашева: Когато държавник изхожда от ниски позиции, лесно прекрачва граници

Снимка: Ани Петрова

"Няма я легитимността, който и да застане начело на държавата няма да има самочувствието на силна обществена подкрепа и това е проблем. Не се стремиш да излезеш от рамката, която се задава от ниска активността. Една е отговорността, когато зад теб стоят милиони, друга, когато са хиляди. И отговорността, и усещането за значимост, и себеоценката, и оценката на останалите, това е занижено, когато избирателната активност е ниска. Когато един държавник изхожда от ниски позиции, лесно прекрачва граници, дори лични, лесно може да стигне до авторитарно управление, лесно може да стане безконтролен". 

Това каза пред БНР психологът Михайлина Абрашева. 

Според нея чисто психологически хората са се отегчили, а не са се изморили

"Трудно е днес да се намери кауза, която да обедини. Когато ставащото няма смисъл и не носи удовлетворение, обществената психика допуска от колективното подсъзнание да изпълзят силни негативни емоции - страх, несигурност, тревожност, гняв, обида. Заради силния емоционален страх вече нямаме доверие... Няма как една държава да е успешна, ако първите хора в нея нарушават закона". 

Интервюто с Михайлина Абрашева можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

При обработени 60% от протоколите: ГЕРБ-СДС е първа сила в Монтанско

ГЕРБ-СДС е с най-много гласове в област Монтана при обработени 60% от изборните протоколи. 6700 гласа има ГЕРБ-СДС в област Монтана при обработени 60% от протоколите от 12-ти многомандатен избирателен район. Това прави малко над 26 на сто от гласувалите. Лидерът на СДС Румен Христов е водач на листата за народни представители в Монтанско:  "Но се..

публикувано на 28.10.24 в 08:24

При 88,09% обработени протоколи: 9 формации в 51-вото Народно събрание

Девет политически партии и коалиции ще влязат в 51-вото Народно събрание, показват междинни данни на Централната избирателна комисия при обработени 88,09% от секционните избирателни протоколи. Това са ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, "Възраждане", "ДПС-Ново начало", "БСП - Обединена Левица", "Алианс за права и свободи - АПС", "Има такъв народ", МЕЧ и..

публикувано на 28.10.24 в 07:58
Гласуване в  Бурса

Кои са големите въпроси, на които сънародниците ни в Турция настояват да получат отговори?

Ще бъдат ли припознати изселниците ни в Турция от всички партии и ще ги възприеме ли българското общество като хора, които могат да играят роля за положителната връзка между страната ни и турската държава? Това са големите въпроси, на които сънародниците ни в Турция настояват да получат отговори. Изразяват също разочарование от Ахмед Доган за..

публикувано на 28.10.24 в 07:56

Над 146 000 души са гласували в чужбина

В 5 часа българско време завърши изборният ден  по Западното крайбрежие на САЩ и Канада.  По информация на дипломатическите и консулските ни представителства, всички избирателни секции по света вече са приключили работа и са предали своите резултати.  При обработени 97,22% от протоколите на секционните избирателни комисии, правото си на..

публикувано на 28.10.24 в 07:51
Първан Симеонов

Първан Симеонов: Партиите са стигнали пода си, може да се окажат в мазето

Всички партии са стигнали пода си на твърди гласоподаватели . Тези партии отскачат леко при удара в пода . Ако не направят нещо, може да се окажат в мазето . Този коментар направи в интервю за БНР Първан Симеонов от "Галъп". Според него повишената избирателна активност е следствие и от технологични практики, и от съпротивата срещу..

публикувано на 28.10.24 в 07:50
Вилия Блинкевичюте, лидер на Социалдемократическата партия на Литва

Левицата в Литва спечели втория тур на парламентарните избори

Важно гласуване с политически обрати се проведе в Литва. Социалдемократическата партия спечели втория тур на парламентарните избори, обяви избирателната комисия в столицата Вилнюс, като с 52 от общо 141 депутатски места опозиционната партия е напът да вземе властта. Управляващият консервативен Съюз "Отечество" се очертава като втората сила с..

публикувано на 28.10.24 в 07:43

НСТС гледа промени в данъчните закони, предложени от служебния кабинет

Съветът за тристранно сътрудничество ще разгледа предложените от служебния кабинет промени в данъчните закони. Промените в данъчните закони по традиция предхождат и проектобюджета за всяка година.  Финансовото министерство този път предлага малко промени в законодателството, свързано с налозите за бизнеса и гражданите и като цяло среща..

публикувано на 28.10.24 в 07:38