Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Частично фиксиран курс на турската лира в Северен Кипър

Снимка: Ройтерс

Властите в Северен Кипър обявиха частично фиксиран курс на турската лира спрямо чуждестранните валути. Силното обезценяване на турската лира задълбочи икономическата криза, предизвикана от пандемията, в признатата само от Анкара и зависеща икономически и финансово от нея Севернокипърска турска република.

Икономически пакет от 4 мерки обяви „правителството” в Северен Кипър в опит да намали удара върху домакинствата и бизнеса след срива на турската лира, която е платежното средство в северната част на острова.

Едно от решенията е обменният курс в сектора на недвижимите имоти за наеми, плащани в чуждестранна валута – британски лири или евро, каквато е масовата практика, да бъде фиксиран за период от 3 месеца.

Доларът ще остане на ниво от 10 турски лири, еврото ще е 11 турски лири, а британският паунд – 12 турски лири.

Реалният курс надмина тези стойности.

Фиксираната ставка важи за наемите за жилища и офиси, както и за държавните наеми.

Освен това ще бъдат намалени лихвите по кредитни карти, а заемите в чуждестранна валута ще бъдат преструктурирани.

Под заглавия „Пълен кошмар“, „Стигнахме дъното!“, „Трудни дни” кипърско-турските медии описват ситуацията в Северен Кипър заради колапса на лирата.

Цените на имотите, наемите, банковите заеми обикновено са в британски лири или евро и много кипърски турци са изправени пред невъзможността да ги изплащат.

Местните фирми и особено малките предприятия са пред фалит, тъй като разходите им са в чуждестранна валута, а приходите им - в турски лири, алармират от Кипърско-турската търговска палата.

Очаква се също недостиг и поскъпване на лекарствата.

Икономиката и безработицата са най-спешните проблеми, които трябва да бъдат решени, посочват почти 47% от анкетираните кипърски турци в проведено преди седмица социологическо проучване.

80% от запитаните смятат, че икономиката на Северен Кипър не може да стои на краката си без подкрепата на Турция.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

3 000 лв. и отнета книжка за година за млад шофьор след дрифт в Смолян

22-годишен шофьор е глобен с 3 000 лв. и отнета книжка за една година след дрифт в Смолян.  Глоба от 2000 лв. за младеж, заснел се да шофира със 127 км/ч в Пловдив Младият мъж е установен след сигнал на гражданин, че извършва опасни маневри на кръстовище, образувано от улиците "Петър Берон" и "Станевска" в областния град с лек автомобил...

публикувано на 10.06.24 в 13:37

Глоба от 2000 лв. за младеж, заснел се да шофира със 127 км/ч в Пловдив

21-годишен младеж, заснел се да шофира със 127 км/час по бул. "Цариградско шосе" в Пловдив, беше признат за виновен по бързо производство на Районната прокуратура.  След споразумение, одобрено от съда, му е наложено административно наказание - глоба от 2000 лева. Лишен е и от правото да управлява моторно превозно средство за срок от 1..

публикувано на 10.06.24 в 13:34

Пети блок на АЕЦ "Козлодуй" отново работи след планов годишен ремонт

Приключи плановият годишен ремонт на пети блок на АЕЦ "Козлодуй", съобщиха от атомната централа. Блокът бе включен в националната електроенергийна система в 09:53 часа след извършена проверка и издадена положителна оценка от страна на Агенцията за ядрено регулиране (АЯР). Пети блок на АЕЦ "Козлодуй" спира за планов ремонт Пети блок на АЕЦ..

публикувано на 10.06.24 в 13:28
Смолян

77-годишна жена почина на пешеходната улица в Смолян

77-годишна жена почина на пешеходната улица в Смолян, на моста до бившето кино "Дружба“. Сигналът е подаден от гражданин в 10.20 часа, уточниха от полицията в областния град. На място веднага са пристигнали линейка и полиция, които са установили смъртта на жената. Тялото на починалата жена е приведено за аутопсия в МБАЛ "Д-р Братан..

публикувано на 10.06.24 в 13:16

При 66% обработени протоколи в област Силистра води ДПС

В Силистра се бави приемането и обработването на изборните книжа. В двора на Езиковата гимназия в града все още е пълно с автобуси и чакащи членове на секционни комисии. Работният ден на членовете на секционни избирателни комисии надхвърли 24 часа. Недоволството основно е заради дългото чакане. "Забавянето предполагам, че се дължи на може би..

публикувано на 10.06.24 в 13:10
Снимката е илюстративна.

Осъждан 67-годишен мъж простреля столичен полицай

67-годишен мъж с множество присъди нападна двама столични полицаи с нож и пистолет и простреля единия от тях. Нападателят е арестуван. На 8 юни късно вечерта двамата полицаи са били изпратени по сигнал за междусъседски скандал. На място подателят на сигнала обяснил пред униформените служители, че негов съсед е заплашил семейството му с..

публикувано на 10.06.24 в 13:04
Проф. Вили Лилков

Вили Лилков: Следващите избори няма да са далече

Следващите избори няма да са далече . Това прогнозира пред БНР каза пред БНР проф. Вили Лилков от "Синя България" и уточни, че формацията ще продължи работата си "за разширяване на подкрепата" си за предстоящи избори: "След като си направим анализите в следващите дни и седмици, ще подготвим стройна програма за следващия вот".  При..

публикувано на 10.06.24 в 13:02