Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Валери Белчев: Залагаме дефицит от 2,9% от БВП и 4 на сто инфлация в бюджет 2022

Бюджетът тази година може да завърши дори с малък излишък, смята финансовият министър

| обновено на 02.12.21 в 12:49
Министърът на финансите Валери Белчев
Снимка: БГНЕС

В бюджета за догодина ще бъде заложен дефицит от 2,9% от брутния вътрешен продукт, заяви служебният министър на финансите Валери Белчев в рубриката „Властта говори! Открито“.

Бюджетът тази година може да завърши с нулево салдо и дори малък излишък, посочи министърът.

По думите му най-вероятно през 2022 година страната ни ще трябва да излезе на външните дългови пазари, за да обслужи вече поети задължения и дефицита. Тази година обаче няма да се наложи теглене на още нов дълг.

До момента тази година страната ни е изтеглила 3,8 милиарда лева при лимит от 4,5 милиарда лв., припомни министър Валери Белчев.

„Тъй като като цяло приходната част върви добре, не планираме до края на годината да правим допълнителни емисии.“

Догодина общият лимит за нов дълг е 12 милиарда лева, но според Белчев няма да се наложи изтегляне на цялата сума. Най-вероятно страната ни ще се върне на външните дългови пазари. През 2022 г. на страната ни предстои плащането на вече поето задължение на над 1 милиард евро:

„В крайна сметка местният пазар е сравнително ограничен. Ние и като държава най-малкото имаме нужда и от диверсификация по линия на дълговете. Така че, да, ако това нещо зависи от мен, със сигурност бих планирал международна емисия“.

Догодина инфлацията ще бъде около 4%, а в последните месеци има засилване заради цените на газа и тока, допълни Белчев.

„Вероятно темпът в рамките на следващите няколко месеца ще бъде овладян, така че не очаквам, аз лично, шокови инфлации в рамките на следващата година.“

Работи се по създаването на клирингова къща, за да се подпомогне бизнесът заради покачването на цените на енергоносителите.

„Отделно разглеждаме потенциални механизми за ограничение на износа. Има възможност при риск от падане на системата да се нотифицира Европейската комисия и да получим това право за период от един до три месеца“, каза Белчев.

Финансовият министър потвърди изнесените още вчера параметри – догодина минималната пенсия да бъде 370 лева, а поне половин година ще има и добавка от 60 лева.

Минималната работна заплата е планирана на 710 лева, а в държавната администрация ще има 5% ръст на възнагражденията.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Димитър Главчев

Димитър Главчев пред Европейския съвет: РСМ да изпълнява поетите ангажименти

Република Северна Македония следва да изпълнява поетите ангажименти, за да напредва по пътя към Европейския съюз.  Това заяви министър-председателят Димитър Главчев по време на заседанието на Европейския съвет.  Премиерът постави темата на вниманието на европейските му колеги в Брюксел във връзка с развитията в Република Северна Македония от последните..

публикувано на 28.06.24 в 18:06
Денис Шмигал, премиер на Украйна

Шмигал: Партньорите на Украйна гарантират военни доставки от $ 60 млрд. през всяка от следващите 4 години

Партньорите на Украйна са гарантирали военни доставки от 60 милиарда долара през всяка от следващите 4 години, обяви премиерът на страната Денис Шмигал като се позова на споразуменията за сътрудничество, сключени през последните месеци с общо 20 държави. За Киев обаче това не е достатъчно - украинската страна настоява европейските държави от..

публикувано на 28.06.24 в 18:05
Доналд Тръмп и Джо Байдън

Анкета на CNN след кандидатпрезидентския дебат: По-добро представяне на Тръмп от Байдън

Бърза анкета, проведена от CNN след кандидатпрезидентския дебат, показва че Доналд Тръмп е победил президента Джо Байдън в зрителските предпочитания. Според данните, изнесени от телевизията, която беше домакин на дебата, 67% от зрителите считат, че Тръмп е спечелил телевизионния сблъсък в сравнение с 33%, които са дали своя глас в полза на..

публикувано на 28.06.24 в 17:51
Кириакос Мицотакис, премиер на Гърция

Атина протестира в Брюксел срещу нарушаването на Преспанското споразумение от страна на Скопие

Атина протестира и на официално европейско ниво в Брюксел срещу нарушаването на Преспанското споразумение от страна на Скопие. Гръцкият премиер и външният министър на страната отправиха и поредното предупреждение към Република Северна Македония. На срещата в Брюксел гръцкият премиер Кириакос Мицотакис е информирал колегите си от европейските..

публикувано на 28.06.24 в 17:38

Евгения Банева: Октоподът не би могъл да живее, без да стига до най-високо политическо ниво

"Има добре организирана структура , която си има своите нива, които се покровителстват от по-горни нива , която граби, живее и се възпроизвежда . Такъв октопод не би могъл да живее и да се развива, без да стига до най-високо политическо ниво ".  Това каза в предаването "РадиоТочка" бизнесдамата Евгения Банева. "Ние бяхме една от жертвите..

публикувано на 28.06.24 в 17:33
Дмитрий Песков

От Кремъл не очакват подобряване на отношенията между Москва и Брюксел

От Кремъл не очакват подобряване на отношенията между Москва и Брюксел. "Госпожа Фон дер Лайен не е привърженик на нормализацията на отношенията между Европейския съюз и Русия. В този смисъл нищо не се променя. Госпожа Калас също не е демонстрирала досега склонност към дипломация. Тя е добре известна у нас със своите абсолютно непримирими, а..

публикувано на 28.06.24 в 17:31

Нико Тупарев излиза на свобода без мярка за неотклонение

След по-малко от 24 часа в ареста телевизионният продуцент Нико Тупарев излиза на свобода, без каквато и да е мярка за неотклонение.  Софийският градски съд не откри нито едно доказателство Тупарев да е присвоил 1,4 млн. лева от фирмата, в която е бил съдружник.  Продуцентът Нико Тупарев е арестуван Съдът решава дали да остави в..

публикувано на 28.06.24 в 17:19