Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фондът за жените и Кабинет. Бг с кампания за психичното здраве

Надежда Дерменджиева: Няма грешни мисли и емоции заради пандемията - каквото и да мислите и да чувствате, то е ОК

Цветелина Йосифова: Жените са по-уязвими в последната година и половина

Снимка: bgfundforwomen.org

Българският Фонд за жените и онлайн платформата за психотерапевтична помощ  - Кабинет. Бг започват кампания за психично здраве. Това става в навечериетго на Международния ден за правата на човека - 10 декември.
"Това, което ни мотивира за тази кампания е, че достъпът до психотерапия е човешко право", коментира в "Хоризонт до обед" Надежда Дерменджиева, изпълнителен директор на Българския фонд за жените.

"На второ място - мотивира ни това, че пандемията отключи най-различни емоции, които тепръва ще описваме на глобално ниво. С кампанията искаме да кажем на всички, не само на жените, че каквото и да мислите и да чувствате, то е ОК -  няма грешни мисли и емоции.

На трето място това, заради което направихме тази програма за безплатна психотерапевтична помощ е - това е, че има кой да ви чуе. Не сте сами и ваше е правото кога да опискате такава помощ", каза още Дерменджиева.

"Аз бих казала, че всеки има някакво страдание и то може да е в резултат на ситуацията с пандемията, но като че ли жените са в една степен по-уязвими", посочи по темате пред БНР и Цветелина Йосифова, психотерапевт от Кабинет.бг - онлайн платформа за психотерапевтична помощ и емоционална подкрепа, създадена от Българското общество по групова анализа и групови процеси.

Думите влияят върху мисленето, настроението, поведението, а защо не и върху физическото здраве?

"Тази уязвимост идва заради многото роли, които жената традиционно поема и има през целия си живот. И тези роли нито биват отменени, когато има някаква масова криза, каквато е пандемията, а по-скоро изискванията към тях се засилват.  Жените се оказват в ролята на обгрижващ, човек,  който е традиционно избутан, от който не се очаква, че ще прави кариера...

Ние в тази посока искаме да работим с БФЖ. 65 на сто от хората, които търсят подкрепа при нас са жени - като възрастовият диапазон е много голям - от деца под 18 (имаме момиче на 6 годинки) до 85 годишни жени. Представете си колко случки и истории има, които очакват разрешение", разказа още Йосифова.

Български фонд за жените и Кабинет.бг се присъединяват към призива на СЗО да спре неглижирането на проблема и поставят началото на дългосрочна програма за безплатна подкрепа на жени и момичета в затруднение и риск.

Още по темата в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Посланик Ирене Планк: Източните и западните германци сме едно цяло. Никой не иска ново разделение!

На 3-ти октомври Германия отбеляза 34 години от обединението, което се случи след падането на Берлинската стена на 9-ти ноември 1989 г. Повече от три десетилетия са минали от тази историческа нощ. Еуфорията и радостта са притъпени. В обединена Германия разделителните линии са все още ясно изразени. Всеки втори източногерманец смята, че в нова Германия..

публикувано на 05.10.24 в 11:55
Херберт Кикл, лидер на спечелилата парламентарните избори в Австрия Партия на свободата

Паул Шмид: Щом националисти популисти печелят изборите, значи в обществото са настъпили промени

Без миграцията нямаше да има крайна десница - това важи не само за Австрия, а изобщо за европейските десни популисти, които без съмнение са във възход. През цялата седмица след парламентарните избори в Австрия, спечелени от крайнодясната "Партия на свободата", обществената дискусия се върти около това как да бъде изолирана една демократично..

публикувано на 05.10.24 в 11:45
 Ирина Николова

Ирина Николова: Програмата по метода "Кастрирай и върни" не работи

Проблемите в общинското предприятие "Екоравновесие" могат да се решат само, ако всички работим заедно. Имаме нужда от доброволци да ни помагат, за да се справим с наследените проблеми. Това заяви кметът на София Васил Терзиев след протест на защитници на правата на безстопанствени кучета , проведен на 12 септември.  На 30 септември беше открита..

публикувано на 05.10.24 в 08:00

Има ли план как да пренастроим енергетиката?

Пропуснахме 10 години възможността, така че да подготвим енергетиката ни за днешната ситуация. Сега имаме сблъсък на лобита. Тези средства, които се гласуват по ПВУ, няма да отидат като инвестиции в адаптация на въглищния район . Това каза енергийният експерт Илиян Василев в интервю пред БНР.  Според него без въглищни централи не..

публикувано на 04.10.24 в 16:23

МВнР призова българите в Иран незабавно да напуснат страната

Министерството на външните работи призовава българите в Иран незабавно да напуснат страната заради нарастващото напрежение в региона. От ведомството препоръчват на сънародниците ни да се придържат стриктно към инструкциите за сигурност на местните власти, редовно да се информират за обстановката, да избягват военни обекти или струпване на..

публикувано на 03.10.24 в 10:12

Младите българи излизат от дома на родителите си на 30. Защо?

Българите напускат дома на родителите си средно на 30 години, или 4 години след средното за ЕС, сочат данните на Евростат за миналата година. Сънародниците ни се нареждат след връстниците си от Хърватия, Словакия и Испания и делят четвъртото място с младите италианци. Средната възраст, на която младите хора избират да живеят самостоятелно..

публикувано на 03.10.24 в 06:38
Евелина Славкова

Евелина Славкова: Българските младежи са песимисти за света, но оптимисти за България

Българските младежи са песимистични за света, но оптимисти за България . Това каза пред БНР Евелина Славкова, социолог от Изследователски център "Тренд", която коментира изводите от проучването  "Младите хора в България - ментални рискове, предизвикателства и перспективи": "Българският младеж е оптимист за развитието на България, оптимист за..

публикувано на 02.10.24 в 16:48