Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Последните световни тенденции в туризма

Снимки: Ройтерс, Фотоколаж: Силвия Петрова

Наближава периодът на зимните почивки, който хората използват, за да избягат от стреса на ежедневието и да разпуснат на ново място. Туризмът е „двигател” на икономиките на страни от Тайланд до Куба, но по време на пандемията вървеше на празен ход и едва сега започва постепенно, но несигурно, да се съвзема. Връщат ли се и как туристите по плажове, ски курорти и забележителности?

Преди пандемията от коронавирус един от най-наболелите въпроси беше дали масовият туризъм не вреди на истински качествената почивка. И последваха две години, които в по-голямата си част прекарахме на тихо и спокойно вкъщи. В последно време започва да се усеща активизиране на сектора в държавите, където туризмът генерира значителен процент от БВП. Туристите започват да се завръщат постепенно в най-посещаваните държави в Европа – Франция, Испания и Италия, където въпреки отварянето на границите, пандемията все още хвърля сянка върху тази индустрия. Джузепе Росоли – заместник-председател на хотелиерската асоциация в Италия:

При нас идват европейци, основно от Испания, Франция, Германия, Австрия, Англия. Отвори се американският пазар, докато всички останали са в застой, имам предвид руския, китайския, австралийския и южноамериканския. Причина за това е, че Европейската агенция по лекарствата не признава някои от ваксините, които се прилагат в тези региони и ако искат да посетят Италия ще трябва да се карантинират два пъти – един път тук и след това щом се завърнат у дома.

В момента имаме неуеднаквено положение. Що се отнася до ски сектора, ако всичко протече както трябва, без ограничения и с добър брой резервации, почти всички хотели ще са отворени. Това се получи през лятото – морските и планинските курорти се представиха много добре. На другия полюс са обаче културните дестинации, които претърпяха намаление наполовина на резервациите и много хотели продължават да са затворени. Например в Рим почти 350 хотела от 1250 остават затворени или почти един на всеки три.”

Въпреки определяната от германските власти като сериозна ситуация с коронавируса, редица ски курорти там откриха зимния сезон. Работи и лифтовата станция „Цугшпитце”, намираща се на едноименния най-висок връх в Германия.

„Мисля, че по-дълго време съм прекарвала в обществения транспорт, отколкото в тези кабини. Едно пътуване с лифта и след това целия ден на открито на свеж въздух, което мисля, че е най-добрият вариант за тялото”, споделя скиорката Михаела. А говорителят на фирмата, стопанисваща съоръжението, Клаус Шанда обяснява:

„Най-важното нещо е да се спазва правилото 2G, което означава, че достъп до пистите имат само ваксинирани срещу коронавирус или преболедували. Намалихме капацитета на кабините от 120 на 80 души. В зъбчатата железница само седящите места могат да бъдат заемани. И не на последно място има изискване за носене на маска с висока степен на защита на опашките, в кабинките и на всички лифтове. Научихме се да не планираме твърде много напред във времето. Наслаждаваме се на днешния ден и спазваме мерките, за да можем да работим. А какво ще стане утре – не можем да кажем.

Преди пандемията от коронавирус хиляди туристи и поклонници всяка година посещаваха Витлеем през декември и редицата свещени места в града, включително базиликата „Рождество Христово“, за която се предполага, че е построена на точното място, на което е роден Иисус Христос.

„Въпреки всички предизвикателства настояваме да празнуваме Коледа. Каквито и препятствия да има ще продължим с нашата програма, защото вярваме, че животът трябва да продължи. Докато животът тече, надеждата ни за бъдещето е огромна. Коронавирусът няма да бъде причина животът да спре във Витлеем, Палестина и по света“, заяви кметът на Витлеем Антон Салман. Израел затвори границите си за чуждестранни туристи през март 2020-а и едва през ноември тази година позволи отново достъпа отвън, но за кратко, преди да затвори отново заради появата на варианта омикрон. Той стана причина и на друго емблематично място по време на празничния сезон в края на годината – плажът Копакабана в Рио де Жанейро, да бъдат отменени световноизвестните празненства за Нова година с крайбрежните фойерверки. Допитвания показват, че повечето жители на Рио де Жанейро подкрепят мярката:

„Много хора се събират на плажа, над 3 милиона души идват на партито и няма как да се контролира кой е ваксиниран или да се установи кой е болен. За съжаление, това е мярка, която трябва да се предприеме с мисълта за здравето на всички.”

„Ако се проведат празненствата не се знае колко хора ще се разболеят и починат от ковид-19. Хубаво би било да се правят пари, но най-важното е здравето, да сме живи.

- споделят жители на Рио.

Ваксинираните туристи все още са добре дошли, казва Бруно Кадзухиро – секретар по туризма на Рио де Жанейро, и изтъква:

В Рио процентът ваксинирано население с първа, втора и трета доза е по-висок, отколкото в европейските страни. Ако сравняваме Бразилия като цяло, може и да сме назад, но ако се гледа само Рио, то ние сме начело по процент ваксинирани.”


Египет също иска да възроди туризма в страната, където преди пандемията политическата нестабилност влошаваше положението. Наскоро с пищна церемония в Луксор беше открита Алеята на свинксовете на възраст 3400 години, рекламирана като най-големия музей на открито в света. Египет търси начин богатата й история да изиграе роля в икономическото бъдеще на страната.

Бързо наложените ограничения от някои държави за пътуване заради омикрон се явяват заплаха за възстановяването на туризма, който по данни на ООН е загубил 2 трилиона долара приходи в световен мащаб за тази година заради пандемията. Толкова бяха загубите и през 2020-а. По данни на Световната организация по туризъм 46 дестинации по света в момента са затворили напълно границите си за туристи, а други 55 са частично затворени. Само четири държави са вдигнали всички ограничения за туристи, свързани с вируса – Колумбия, Коста Рика, Доминиканската република и Мексико. В началото на декември в Мадрид се проведе годишната среща на Световната организация по туризъм, чийто генерален секретар е Зураб Пололикашвили:

„Повтарям призива си ограниченията за пътуване да бъдат крайна мярка за всички правителства, които следват насоките на Световната здравна организация. Тя не подкрепя такива мерки в подобни случаи.”

Обнадеждена за развитието на сектора през следващата година е министърът на туризма на Испания Рейес Марото:

„Цялостното възстановяване на туристическата индустрия ще стане през 2022-а. В изпълнителния съвет на Световната организация по туризъм сме оптимисти, защото ваксинациите напредват не само в Испания, където сме лидери, но и по целия свят.”

А след активна година на космически туризъм за Съединените щати, където три частни компании – „Блу Ориджин”, „Върджин галактик” и „Спейс Екс” и двама милиардери – Ричард Брансън и Джеф Безос, се отправиха към звездите, Русия тази седмица също се завърна на тази сцена след повече от десетилетие. В сряда от космодрума в Байконур в Казахстан „Роскосмос” даде начало на мисия до Международната космическа станция с един от най-богатите японци – Юсаку Маедзава, натрупал състояние от онлайн мода. Той и негов асистент ще прекарат общо 12 дни в орбиталната лаборатория. През 2018 г. Маедзава купи първото пътешествие около Луната на „Спейс Екс”, насрочено за 2023 г. Няколко часа преди излитането японският милиардер коментира:

„Смятам, че Космосът е свят на неизвестното за човечеството и това, че един обикновен човек като мен ще го посети, се надявам да вдъхнови хората да мечтаят и да се надяват. Космосът все още е място, до което не можем да отидем лесно, въпреки че си мисля, че все повече хора ще могат да го направят след няколко десетилетия. Посланието ми към хората е, че можем да превъзмогнем трудностите, ако посрещаме предизвикателствата.

Сложната обстановка, постоянно променящите се съвети и правила на различните правителства, объркването и страхът вредят на всички аспекти на човешкото съществуване, в частност и на туризма. Но посещението на нови места и досегът с различни хора и култури допринасят за развитието ни като личности. Затова всеки един от нас трябва да поеме отговорност за общественото здраве – за да видим как изгрява слънцето на хоризонта в един по-хубав ден от някое незабравимо място.

Снимки: Ройтерс

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Правилната работа на щитовидната жлеза е важна за качеството на половите клетки, зачеването и износването на бебе

Около една трета от учениците, пълнолетните хора и бременните жени у нас не приемат достатъчно йод, тъй като консумират нейодирана сол – например хималайска. Това означава, че поставят в риск нормалната работа на щитовидната си жлеза, предупредиха специалисти-ендокринолози през изминалата седмица на осведоменост за заболяванията на тази..

публикувано на 02.06.24 в 06:53

Животновъди ще блокират Подбалканския път. Отнемат им пасища

Животновъди ще блокират Подбалканския път през следващата седмица заради проблеми с пасищата. Блокадите започват от  4 юни. Животновъдите ще затварят пътя за един час дневно . Ще бъде вдигнат палатков лагер – " за да се види, че има хора в Подбалкана и да останат хора в България , да има бъдеще за децата ни", обяви пред БНР Тодор Диклиев,..

публикувано на 30.05.24 в 09:54
акад. Атанас Атанасов и Славена Родинова

Доайен в генетиката и млад предприемач - двама оптимисти за бъдещето на България

"Никой не може да ме обезсърчи, че България няма бъдеще." Това заяви пред БНР генетикът акад. Атанас Атанасов, участник в предстоящия  научен агрофорум на тема "Устойчива агрохранителна система – национален приоритет за продоволствената независимост на България“. На събитието, организирано от Министерството на земеделието и храните, ще бъдат..

публикувано на 30.05.24 в 08:59
Евгения Тагарева

Народно читалище "Христо Г. Данов - 1904" в Пловдив отбелязва 120 години от основаването си

Читалището е символ на стремежа към образование, духовно просвещение и национално единство. Ролята на читалищата в чествания като 24 май е изключително важна, защото именно те организират различни мероприятия, които подчертават значението на българската азбука, книжовност и културно наследство. За празника и ролята на читалищата в него, които..

публикувано на 27.05.24 в 14:58

В България проблемите на хората с хемофилия са неглижирани

Нужен е консенсус в решенията за повсеместно въвеждане на иновативните терапевтични подходи при децата с хемофилия за осигуряване на сигурна и щадяща профилактика на заболяването по време на тяхното израстване. Ключови сгради в страната светнаха в червено за Световния ден на хемофилията - 17 април. Време е здравните власти да обърнат внимание..

публикувано на 26.05.24 в 07:05

Българската хранителна банка спасява храна, за да я дарява на хората в нужда

Българската хранителна банка е спасила над 169 хиляди килограма храна през миналата година, която е на стойност над 2.2 милиона лева. Това съобщи пред БНР изпълнителният директор на фондацията Цанка Миланова. "Ние сме единствената лицензирана организация у нас, която прави необходимото поне част от храната да бъде спасена, за да достигне до хора..

публикувано на 26.05.24 в 05:30

България отпразнува 24 май

Президентът: Не може да си позволим да загърбим потенциала на нашите учени и преподаватели В седмицата, в която посрещнахме празника на българския език и славянската писменост, в цялата страна бяха организирани тържествени прояви и шествия. Празничното шествие в София започна от Министерството на образованието и науката, където стотици..

публикувано на 26.05.24 в 04:30