Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Путин е обсъдил с Макрон украинската криза

Владимир Путин с Еманюел Макрон.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руският президент Владимир Путин е обсъдил по телефона украинската криза и отношенията Русия-НАТО с колегите си от Франция и Финландия Еманюел Макрон и Саули Нинистьо.

В телефонния си разговор със Саули Нинистьо Владимир Путин е обвинил украинските власти, че нарушават Минските споразумения и залагат на силови методи, като използват тежко въоръжение и ударни дронове в Донбас. В тази връзка руският президент е настоял за незабавни преговори със Съединените щати и НАТО с цел постигане на международноправни гаранции за сигурността на Русия. Според него гаранциите трябва да изключват по-нататъшно разширяване на НАТО на изток и разполагане на оръжейни системи в Украйна и в други съседни на Русия държави. 

Владимир Путин е подчертал пред Еманюел Макрон, че Киев умишлено изостря обстановката по линията на съприкосновение в Донбас и че западните оръжейни доставки в Украйна са пряка заплаха за сигурността на Русия. 

Руският президент е запознал френския си колега с гаранциите за сигурност, за които настоява Москва и го е призовал да се да се отнесе с разбиране към опасенията на руската страна.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Жозеп Борел изнася реч за ситуацията на украинската граница по време на пленарната сесия в ЕП в Страсбург, Франция, 14 декември 2021 г.

Евродепутати призоваха за санкции срещу Русия заради Украйна

Евродепутати призоваха за санкции срещу Русия заради струпването на нейни войски на границата с Украйна. По време на дебат в Европейския парламент в Страсбург евродепутатката от партията на Зелените/Европейски свободен алианс Виола фон..

публикувано на 14.12.21 в 19:25
Леонид Волков

Съратник на Навални: $60 млрд. годишно изтичат от Русия, част от тях към България

Близкият съратник на руския опозиционер Алексей Навални Леонид Волков твърди, че от Русия изтичат около 60 млрд. долара годишно, като основно се вливат в европейската икономика. Пред комисиите по външни работи и развитие и подкомисията за..

публикувано на 14.12.21 в 09:36
Съветът за сигурност на ООН

Русия наложи вето на резолюция, обвързваща климатичните промени с глобалната сигурност

Русия наложи вето на резолюция на Съвета за сигурност на ООН, която обвързва климатичните промени с глобалната сигурност, предаде Франс прес.  Документът настоява генералният секретар Антонио Гутериш да включи рисковете за сигурността, породени от..

публикувано на 14.12.21 в 04:22

Г-7 към Русия: Военна агресия срещу Украйна ще има огромни последици

Страните от Г-7 предупредиха Русия за „огромни последици“, ако нападне Украйна. На проведената в английския град Ливърпул среща на външните министри на шестте най-развити западни икономики и Япония е постигната и обща позиция за бъдещи отношения с Иран..

публикувано на 12.12.21 в 17:47
ВИЖТЕ ОЩЕ
Израелската артилерия поразява села в южен Ливан

Израел обяви, че е започнал ограничена сухопътна операция в Ливан

Израелските отбранителни сили са започнали преди няколко часа целенасочена и ограничена сухопътна операция в южен Ливан срещу цели и инфраструктура на терористичната организация "Хизбула", обяви армията на еврейската държава. Мишените са села, които се..

публикувано на 01.10.24 в 02:59
Реджеп Ердоган

Ердоган се обяви за употреба на сила срещу Израел, ако не спре нападенията си в Ливан и Газа

Президентът на Турция Реджеп Ердоган се обяви за употреба на сила срещу Израел, ако не спре нападенията си в Ливан и в ивицата Газа. След заседание с правителството в Анкара Ердоган обясни, че решението трябва да бъде взето от Съвета за сигурност на..

публикувано на 30.09.24 в 22:06
Израелски въдушен удар по Ливан, нанесен на 30 септември 2024 г.

Увеличават се сигналите, че израелските военни започват сухопътна операция в Ливан

Израелската армия е установила закрита военна зона около три гранични с Ливан населени места в Израел, предаде АФП, като се позова на изявление на армията. Районите около три кибуца на границата между Израел и Ливан - Метула, Мисгав Ам и Кфар Гилади,..

публикувано на 30.09.24 в 21:54

Безработицата в монтанската община Якимово е седем пъти над средната за страната

Безработицата в монтанската община Якимово е седем пъти над средната за страната за месец август, сочи статистиката. В община Монтана хората без препитание са най-малко. 8.2 % е безработицата в дирекция "Бюро по труда“ Монтана за август, която..

публикувано на 30.09.24 в 20:05

От 1 октомври БНБ сваля основния лихвен процент на 3,43 на сто

Българската народна банка (БНБ) обяви основен лихвен процент (ОЛП, проста годишна лихва) от 3,43 на сто от 1 октомври.  Това съобщават от централната банка на страницата си в интернет. ОЛП е на ниво 3,54 на сто от 1 септември. През август основният..

публикувано на 30.09.24 в 19:53
Теодора Иванова, председател на ДАЗД

Повече от 60 процента от случаите на агресия срещу деца са в семейна среда

Повече от 60 процента от случаите на агресия срещу деца са в семейна среда, отчетоха от агенцията за закрила на детето. Децата са подложени физическа и на емоционална агресия. И затова спортът е начинът за преборване, каза председателят на ДАЗД..

публикувано на 30.09.24 в 19:45

На летище София пристигна първата група българи, евакуирани от Ливан

На летище София кацна правителственият "Еърбъс" с първата група евакуирани българи от Ливан.  Евакуираха част от българите от Ливан Днес екип на Държавния авиационен оператор отлетя за ливанската столица Бейрут, като с този полет започна поетапна..

публикувано на 30.09.24 в 19:44