Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борислав Сандов: Възможно е да нямаме достъп до ресурсите по фонда за справедлив преход

Екоминистърът предлага областните управители да се освободят от отговорността за почистване на реките

Борислав Сандов
Снимка: БНР

„Опасявам се, че е възможно да нямаме достъп до ресурсите например по фонда за справедлив преход, ако не сме заложили по-кратки периоди за излизане от въглищата. Но това трябва да бъде потвърдено на най-високо ниво.“ Това каза пред БНР вицепремиерът и министър на околната среда и водите Борислав Сандов. 

„Разбира се, никой не трябва да остава извън борда, никой не трябва да бъде ощетен от този процес – в лицето на работниците, които в момента са ангажирани.“

Сега заради високите цени на газа въглищата са икономически атрактивни, но при връщане на цената надолу, отново ще станат скъпи, коментира Сандов в предаването „Преди всички“.

„Защото там големият утежняващ фактор е пазарът на емисии.“

Той декларира готовност за разработване на допълнителни планове - не само спрямо 2036 г., а и към 2030 г., както и план какво би се случило „ако икономически те рухнат до 2026 г., каквито предвиждания по думите му има.

Трябва да вдигнем нивото на рециклиране и предотвратяване на отпадъците, заяви още екоминистърът. 

Сандов предлага законодателни промени, с които областните управители се освобождават от отговорността за почистване на реките.

„Тъй като те нямат бюджет, нямат ресурс, нямат такъв тип служители, които могат да правят това нещо и се затрудняват. Това е една от причините да се затлачват реките.“

Екоминистърът предлага с това да се занимават държавните горски предприятия, които според коалиционното споразумение ще се превърнат в първостепенен разпоредител с бюджетни средства.

„Случва се дори областните управители да се договарят с частни компании, които заради изземането на материал от речните корита, те продават, за да могат да обезпечат с тези средства самото почистване на коритата на реките. Или пък им се позволява да секат в речните корита, което невинаги е добре, понякога задълбочава проблема, защото има дървета, които укрепват брега“, поясни Борислав Сандов.

Държавата не е заложила достатъчно силно на превенцията, планирането и контрола, смята той.

„И обикновено ходим след събитията.“

Една от наказателните процедури, които ЕК може да ни наложи след Нова година, е свързана с наводненията, обясни министърът на околната среда и водите. Причината: плановете за управление на риска от наводнения, морската стратегия и планът за управление на речните басейни изтичат в края на 2021 г., но в закона не е записано, че продължават да действат до актуализирането им или приемането на нови. За целта Сандов внася законодателен текст в тази посока.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Втечненият природен газ замърсява повече от въглищата, сочи ново проучване

Природният газ, който бива транспортиран и изнасян, произвежда много повече парникови газове от въглищата, въпреки че газовата индустрия твърди, че е по-чиста алтернатива. Това се посочва в ново изследване, което поставя под въпрос бързата експанзия на газови доставки от Съединените щати за Европа и Азия. Изследването е проучило 20-годишен..

публикувано на 06.10.24 в 23:19
Антарктида

Растенията на Антарктида са се увеличили заради климатичните промени

Растенията, които покриват Антарктическия полуостров, са се увеличили над десет пъти през последните няколко десетилетия заради глобалното затопляне, сочи проучване. Анализ на сателитни данни е установил, че през 1986 година растителността е била по-малко от 1 квадратен километър, докато през 2021 година тя вече е покривала близо 12 квадратни..

публикувано на 06.10.24 в 07:08
Снимката е илюстративна

Eдна седмица на остров Сардиния

На Розовия плаж на остров Бодели на архипелага Мадалена в северната част на Сардиния всички, плаващи с корабче или лодка, акостират на около половин километър от брега (само на такова разстояние се допускат туристи сега). Колкото и да се взират, не виждат розов плаж... След световния успех на филма на Микеланжело Антониони "Червената пустиня",..

публикувано на 03.10.24 в 10:21
Преди началото на климатичната седмица имаше младежки климатичен протест на моста

Климатична седмица започна в Ню Йорк

В Ню Йорк започнаха серия срещи и събития, които са посветени на климата и ще съберат световни и корпоративни лидери, както и знаменитости. Климатичната седмица се организира за 15-а поредна година от неправителствената организация "Климатична група" и целта ѝ е да търси решения за глобалните проблеми, свързани с измененията на климата.  Всяка година..

публикувано на 23.09.24 в 05:21

Сметище край язовир "Искър" ще бъде разчистено от доброволци и ветроходци

Ветроходци и любители на природата се обединяват днес от 10 часа за почистване на нерегламентирано сметище край язовир "Искър". Ветроходни клубове са потърсили помощ от швейцарската организация "Биодизайн" , която предоставя ръкавици, чували и други необходими консумативи за разчистването на района край язовир "Искър". Партньори на..

публикувано на 21.09.24 в 07:21

Над 172 млн. кг отпадъци са събрани благодарение на инициатива за почистване на крайбрежните райони

Над 172 милиона килограма боклук са изчистени от плажове и морски зони благодарение на Световния ден за почистване на крайбрежните райони , който отбелязваме днес.  Боклуците са събрани от над 18 милиона доброволци, включили се в акциите, които се провеждат всяка година от 1986-а насам, обявиха организаторите на екологичната инициатива. Тя е създадена..

публикувано на 21.09.24 в 05:26
Изображение на НАСА, което показва разпространението на метан, който е вторият по важност газ за глобалното затопляне.

Ултра потребители излагат на риск бъдещето на планетата, сочи изследване

Бъдещето на човечеството е изложено на риск заради натиск от богато малцинство от т.нар. ултра потребители, показва изследване, публикувано в изданието "Лансет - планетарно здраве" .  Нарастващата деградация на околната среда и климатичната нестабилност са тласнали Земята отвъд редица граници на безопасно съществуване, посочват авторите от "Комисия за..

публикувано на 16.09.24 в 04:49