Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът връчи държавни отличия и награди четирима младежи от с. Рояк

Учениците, помогнали за спасяването на хора при пожар, с награда и от МОН

| обновено на 21.12.21 в 15:32
Президентът Румен Радев с наградените
Снимка: БГНЕС

Изтъкнати български творци и общественици получиха държавни отличия на церемония в Президентството.

Най-високото държавно отличие - орден "Стара планина" първа степен, получи професор Хикмет Мехмедов, той е сред утвърдените имена в съвременната история на българския балет, има забележителни постижения като хореограф, режисьор и балетмайстор. По негова инициатива се създават балетните класове към музикалните училища в Бургас и Русе.

"Човек се ражда, за да твори, да обича и да бъде обичан. Искам от името на наградените с това високо държавно отличие от все сърце да благодаря".

За  заслугите в областта на културата и изкуството орден "Св. Св. Кирил и Методий"  получи Адриана Благоева, професор по хорово дирижиране в Националната музикална академия, над 30 години ръководи хора на софийските момчета.

Отличие и за двама актьори - Михаил Петров, участвал в десетки филми за телевизионни продукции и сериали и с над две хиляди записа в Националното радио, както и Любен Чаталов, изиграл над 150  роли в театъра и киното, участвал в десетки филми, сред тях "Адаптация", "Лавина" и "Опасен чар". Отличията връчи президентът Румен Радев:

"В продължение на десетилетия с техния блестящ талант и респектиращ професионализъм те обогатяваха и продължават да обогатяват хоровото и  балетното, театралното и филмово изкуство и неизменно да отстояват високия професионален стандарт". 

Четирима младежи, помогнали за спасяването на възрастни хора от дома в с. Рояк, бяха отличени от държавния глава за проявена смелост и съпричастност. 

На специална церемония на "Дондуков" 2 президентът Румен Радев отличи и младежи, които в нощта на 22 ноември помагаха за евакуирането на възрастни хора при пожара в дома във Варненското село Рояк, отнел живота на деветима души. 

Сред спасителите, отзовали се първи на място и помогнали на възрастни хора да излязат от горящата сграда, са Октай Шабан, Мерт Гюргелиев, Фуркан Фикретов и Селим Селимов. За проявената смелост и съпричастност четиримата получиха Почетния знак на президента.

"Уважаеми Селим, Октай, Мерт и Фуркан. Днешната церемония е израз на признателност на цялото ни общество за вашата смелост и човечност" - с тези думи президентът Румен Радев се обърна към четиримата младежи.

Действията им промениха хода на трагичните събития, припомни държавният глава:

"Според една поговорка, за да се отгледа и възпита човек, е необходимо цяло село - родителите, семейството, съседите, приятелите, учителите и зад вашата достойна постъпка стоят всички тези хора от село Рояк. Всички вие заедно преди един месец написахте истинска история за човечност и съпричастност".

След като получи отличието, Фуркан Фикретов се обърна към президента:

"Искаме да Ви благодарим с моите приятели за поканата тук. За нас е много голяма чест да бъдем тук, сред вас. Пожелаваме Ви весели празници и бъдеще жив и здрав".

Учениците са възпитаници на СУ "Св. Климент Охридски" в Дългопол. Ето какво споделиха те:

"Ние бяхме на центъра. Бяхме на гости в Октай и там видяхме, че пуши сградата. Слязохме долу на бегом да видим какво става и видяхме как сградата гори, но нямаше какво да се направи и ние влязохме вътре да ги спасяваме. Доста души извадихме".

"Чувството да помагаш на толкова много хора е много странно. За момента забравяш страха, когато спасяваш хората, когато им помагаш. В началото се уплаших като видях пламъците, но после като влязохме вътре, сякаш нищо не е станало".

При пожара на 22 ноември загинаха 9 души, а останалите 49 обитатели на дома в Рояк бяха настанени в хотел в село Аспарухово.  

снимка: БГНЕС
Селим, Октай, Мерт и Фуркан получиха награда и от Министерството на образованието и науката. 

"Гордеем се, че в България има младежи като вас. Възхищавам се, че сте рискували живота си във върховно себеотрицание. Човещината спасява, буквално и преносно". С тези думи просветният министър Николай Денков поздрави при награждаването им учениците.

За доблестната си постъпка четиримата ученици получиха грамоти, таблети и изданието "Символите на България".

Репортаж от церемонията в МОН можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Очаква се идните дни президентът Радев да обяви кога ще връчи втория мандат

Президентът Румен Радев ще обяви в следващите дни кога ще връчи мандат за съставяне на правителство на втората по численост парламентарна група, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. На фона на напрежението в ДПС не е ясно дали от там ще номинират кандидат за премиер, който да получи папката от президента, или ще върнат веднага..

публикувано на 08.07.24 в 10:42
Снимката в илюстративна

Борса в Габрово среща търсещите работа младежи с фирмите от областта

Лятната ваканция за големите ученици започна и за някои от тях топлите месеци са възможност за работа. Младежкият център в Габрово, съвместно с Инспекцията по труда и Бюрото по труда, за първа година срещат търсещите работа младежи и фирмите в града и областта. 20 фирми от Габрово и областта участваха в борсата, която бе посетена от десетки..

публикувано на 08.07.24 в 10:37
Наводнения в Турция.

Двама души загинаха при поройни дъждове в Турция

Двама души загинаха при поройни дъждове в Черноморската област на Турция и в източната част на страната, предаде БТА. От силните валежи в окръг Орду в Черноморската област на Турция са прелели реките в селищата Чайбашъ и Икиздже. Придошлите води са залели мостове и обширни терени. В махала в село Чайбашъ възрастна жена, която искала да..

публикувано на 08.07.24 в 10:32

Пръскат срещу комари и кърлежи в Лом

В Лом от днес започва пръскане срещу комари, кърлежи и бълхи. Обработката ще продължи три дни при наличие на подходящи метеорологични условия. Наземно пръскане срещу комари започва от днес в Лом и ще продължи до сряда. Третирането ще се извърши, ако има подходящи метеорологични условия – без дъжд и скорост на вятъра до 5 м/сек., от 20.30 ч. до..

публикувано на 08.07.24 в 10:23

Село Професор Иширково и традициите, които пази и до днес

Живот в българските села има и пример за това е силистренското Професор Иширково. Във вчерашния ден жители на селото се премениха в народни носии, извадени от раклите на баба, за да участват в заснемането на видеоклип на песен за Иширково. Хороводна песен, създадена с идеята да обедини хората и да остави следа за поколенията. Професор..

публикувано на 08.07.24 в 10:16

Шести блок на АЕЦ "Козлодуй" е включен в националната електроенергийна система

Шести енергоблок на АЕЦ "Козлодуй" е включен в националната електроенергийна система тази сутрин в 9 часа и 7 минути,  съобщиха от атомната централа. От там припомнят, че 6-и блок на АЕЦ беше спрян на 15-ти юни за планови превантивни дейности, свързани с констатирани неизправности на маслената система на неядрената част на блока, както и..

публикувано на 08.07.24 в 10:03
Боинг 737-900 преди излитането си от Портланд, 6 януари 2024 г.

"Боинг" сключи съдебна сделка по дело за две катастрофи със 737 МАX

Водещият американски самолетостроител "Боинг" се е съгласил да се признае за виновен по обвинение в конспирация за измама в рамките на разследване, свързано с две фатални катастрофи с машини 737 МАX, съобщи Ройтерс, като се позова на представител на правителството. "Боинг" ще трябва да плати глоба от над 243 милиона долара и да инвестира..

публикувано на 08.07.24 в 09:59