Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вероятно това няма да е последната пандемия

Проф. Владимир Пилософ: Работи се по писмени инструкции за кои деца е рисково ваксинирането

Проф. Владимир Пилософ
Снимка: Кирил Чобанов

Днес специален гост в рубриката на програма "Хоризонт"  - "Covid-19 и ваксините - думата имат експертите"  е проф. Владимир Пилософ, почетен председател на Българската педиатрична асоциация.

"Надявам се ваксинацията на децата да не се компроментира. Защо при нас е толкова ниско покритието, за разлика от другите държави- това е защото нашето общество не е достатъчно добре информирано въобще за ваксините в историята на човечеството", коментира проф. Владимир Пилософ.


В 69 пункта в страната ще ваксинират срещу Covid-19 деца от 5 до 11 години"

"В историята дори на съвременното човечеството има много примери за подобни инфекции. Това е например детският паралич, при него 90 на сто от засегнатите го прекарват асимптомно, но засегнатите могат да имат много сериозни последици за здравето си.

Без да съм песимист или оптимист, мога да кажа, че това най-вероятно няма да бъде последната пандемия за човечеството - тази с коронавируса. Живата материя се променя и развива, ние съответно трябва да се адаптираме и да търсим оръжие срещу това.

Вероятно човек генетично може да живее 100 години, но средната за Европа в края на 19 век е била не повече от 50 години.

Ръстът на продължителността на живота се дължи на навлизането на ваксините, които се преборват с инфекциите - като детския паралич, коклюша, туберкулозата, вариолота, хепатита...ваксините придружават развитието на съвременното човечество", каза още проф. Пилософ.

Проф. Пилософ заяви, че и млади хора могат да починат от Covid-19, това няма как да се знае предварително.

"Затова ваксинирането е най-доброто оръжие. Болестта води до някои сериозни последици при деца, макар и рядко. А страничните реакции при ваксините са минимални - щетите от заболяването и щетите от ваксините са между земята и небето разлика", каза още педиатърът.

Проф. Пилософ заяви, че лекарите, които ще ваксинират ще посочат кои деца е задължително да се ваксинират и за кои деца е рисково:

"Работи се по такива писмени инструкции, това трябва да го кажат специалистите", заяви проф. Пилософ.

По думите му има притеснения, че тази кампания за ваксинирането на децата няма да сработи, защото преди време е имало изследване колко родители биха ваксинирали избощо децата си, и се оказва, че само 50 на сто биха го направили, ако не е било задължително по Имунизационен календар.

"Тоест има огромен дефицит от достоверна информация към нашето население", счита изтъкнатият педиатър.


Още по темата в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху

Нетаняху: Иран ще си плати

Над 50 души са били убити, а повече от 150 са били ранени при израелски атаки в Ливан през вчерашния ден, съобщиха от здравното министерство в Бейрут: На среща на израелския кабинет по сигурността премиерът Бенямин Нетаняху заяви, че който атакува страната му, може да очаква отговор, след като Иран предприе ракетно нападение по израелската..

публикувано на 02.10.24 в 02:26

Цената на петрола на международните пазари се повиши с 5 процента

Цената на петрола на международните пазари се повиши с 5 процента след ракетното нападение на Иран срещу Израел тази вечер. Инвеститорите бяха притеснени от вероятността за широкомащабна война в Близкия изток, в близост до основните находища на черното злато. Високопоставен ирански служител, пожелал анонимност, сподели за Ройтерс, че Русия и Съединените..

публикувано на 01.10.24 в 22:21
Рустем Умеров

Руската армия е окупирала град Вугледар в Донецка област

Руската армия е окупирала украинския град Вугледар в Донецка област, съобщи блогът Deep State, който следи хода на бойните действия.  Депутатът от Върховната рада Алексей Гончаренко потвърди информацията за превземането на града от руснаците и поиска оставката на министъра на отбраната Рустем Умеров.  "Загубихме града, който удържахме повече от две..

публикувано на 01.10.24 в 22:11

Случайни минувачи са застреляли двамата нападатели, които извършиха терористично нападение в Тел Авив

Случайни минувачи са застреляли с личните си оръжия двамата нападатели, които извършиха тази вечер терористично нападение в Тел Авив, твърди агенция Ройтерс. Нападателите са стреляли и намушквали хората на трамвайна спирка, преди да бъдат неутрализирани. Най-малко шест са жертвите, а ранените - девет. До момента никой не е поел отговорност за..

публикувано на 01.10.24 в 22:04

Румен Радев: ЦЕРН е вдъхновение за нашите млади учени и модел за развитие на науката

България остава посветена на споделената мисия да развива потенциала на науката в подкрепа на мира в свят на ожесточена конкуренция и за позитивното развитие на нашите общества. Това заяви държавният глава Румен Радев на церемонията в Женева по случай отбелязването на 70-ата годишнина от основаването на Европейската организация за ядрени изследвания -..

публикувано на 01.10.24 в 21:50

Близо 200 ракети са били изстреляни по Израел, няма данни за поражения и жертви

За втори път за последните шест месеца Иран извърши масирано ракетно нападение над Израел. Въздушната тревога над Израел продължи по-малко от час.  Близо 200 ракети са били изстреляни по Израел, твърди армейското радио.  Част от тях, по непотвърдена информация, са били прехванати в небето над съседните Сирия и Йордания. Няма данни за поражения и..

публикувано на 01.10.24 в 21:15

Ожесточени престрелки в Бейрут

За ожесточени престрелки в Бейрут съобщават тази вечер очевидци, цитирани от Ройтерс. Израелската армия предприе сухопътна операция в южните покрайнини на Ливан като декларира, че иска да унищожи тунелите и други инфраструктурни обекти на групировката "Хизбула", за да предотврати нейни атаки през границата. Израелски военен говорител бе категоричен, че..

публикувано на 01.10.24 в 20:46