Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Откриха голям басейн, вграден в скали край Синеморец

Синеморец
Снимка: БГНЕС

Голям басейн, вграден в скали - публична държавна собственост край Синеморец, са открили при проверка служители на Областната управа в Бургас.

Басейнът се намира на първа линия до морето.

Областният управител Мария Нейкова е изпратила писмо до кмета на Царево Георги Лапчев, за да получи информация как е допуснато това строителство.

Незаконно изграденият басейн е открит случайно при проверка за незаконно строителство, осъществена на територията на цялата област. Проверяващите са установили, че частен имот прегражда пътя до скалите, където е вграден басейнът.

"Басейнът е върху скалите, които са публична държавна собственост. Нещо по-страшно са констатирали моите колеги там. Преди басейна има имот, който е частна собственост и който имот възпрепятства достъпа на държавата до държавния имот, в който е изграден този басейн".

Този басейн трябва да бъде премахнат, каза категорично областният управител на Бургас Мария Нейкова.

Освен там и в рибарското селище Ченгене скеле са установени незаконно построени вили върху държавни терени, каза още Мария Нейкова:

"Народни представители, органи на изпълнителната власт са се сдобили с едни по-големи къщички там".

Що се отнася до 3-те незаконни постройки край т.нар. летни сараи на Ахмед Доган в парк "Росенец", тъй като нито една фирма не се включи в обществената поръчка, обявена от областната управа за събарянето им, сега от там призовават родолюбци, организации и институции да се заемат с премахването на тези имоти.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ГЕРБ-СДС определи водачите на листите за парламентарните и евроизборите

Бившият председател на Народното събрание Росен Желязков от ГЕРБ ще е водач на листата на ГЕРБ-СДС за европейските избори, потвърдиха за БНР от партия ГЕРБ, а Мария Габриел няма да е кандидат за евродепутат.  Крайният срок за регистриране на листите за Европейския парламент е 7-и май.  Станаха ясни водачите на ГЕРБ-СДС за предсрочните..

публикувано на 03.05.24 в 14:12

13 трудови борси организира Агенцията по заетостта през месец май

13 трудови борси организира Агенцията по заетостта през месец май. Четири от тях са специализирани - в Кюстендил на 14 май за хора в неравностойно положение, на 15 май в Омуртаг ще се търсят кадри за строителството, във Велинград на 21 ще се набира персонал в туризма, в шуменския град Каолиново борсата е за безработни над 50-годишна възраст, на..

публикувано на 03.05.24 в 13:51
Изображение на Разпятие Христово в Боянската църква

Проф. Зарко Ждраков: Изображението на Разпятието в Боянската църква е български принос в иконографията

Сюжетът на Разпятието се променя в иконографията през вековете. Това каза пред БНР проф. Зарко Ждраков, изкуствовед, преподавател по История на старото българско изкуство в Националната художествена академия. "Ако погледнем развитието на иконографията, до към 10 век Исус се изобразява разпънат с неговия хитон - червен е той. След 10 век хитонът се..

публикувано на 03.05.24 в 13:39

Храмовете във Велико Търново се изпълниха с богомолци на Разпети петък

Православните храмове във Велико Търново се изпълниха с богомолци на Разпети петък, дошли да се поклонят пред Сина божи, да съпреживеят кръстната Христова смърт и да минат под плащеницата. В най-скръбния за християните ден свещениците отслужиха Вечерня. Плащеницата беше изнесена с песнопения, посветени на страданията и смъртта Христови...

публикувано на 03.05.24 в 13:35
Володимир Зеленски и Дейвид Камерън

Камерън: Украйна може да нанася удари по цели в Русия с британските оръжия

Украйна има право да нанася удари по цели в Русия с помощта на доставеното от Великобритания оръжие, заяви британският външен министър Дейвид Камерън, който посети Киев.  Лорд Камерън обеща 3 милиарда паунда годишна военна помощ за Украйна за колкото дълго време е необходимо. Той добави, че Украйна има право да използва оръжия, предоставени от..

публикувано на 03.05.24 в 13:28

Музеите и художествената галерия в Кюстендил ще работят в празничните дни

Музейната и нумизматичната експозиция в зала "Асклепий" на кюстендилския музей, както и Градската художествена галерия "Владимир Димитров-Майстора" ще работят през празничните дни с нормално работно време, обявиха от Общината.  Очаква се стотици да посетят обектите, както и Римската крепост от IV в. над града - въпреки лошото време на Разпети..

публикувано на 03.05.24 в 13:24
Доц. Костадин Нушев

Доц. Костадин Нушев: Най-съвършената молитва към Бога е благодарствената

Най-съвършената молитва към Бога е тази, която изразява благодарност за това, което сме получили от него, за това, което вече имаме.   Това каза пред БНР доц. Костадин Нушев -   преподавател в Богословския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски", автор на книги и студии по християнска етика и православно богословие...

публикувано на 03.05.24 в 13:19